İslam ittifakı ‘kara gücü’ gönderebilir!
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr, Türkiye’nin de aralarında olduğu 34 ülkenin katılımıyla oluşturulan ‘Teröre karşı İslam İttifakı’nın, kendi arasında istihbarat paylaşacağını ve IŞİD’le mücadelede gerekli görülmesi halinde kara gücü gönderilebileceğini söyledi.
Suudi önderliğindeki koalisyonu ‘emsalsiz’ olarak tanımlayan el Cubeyr, ülkelerin yardım ve destek talep etmesi durumunda koalisyon ülkelerinin bu desteği yerinde sağlayacaklarını belirtti. Suudi Bakan, “Duruma göre değerlendirilecek, desteğin nerede veya kime sağlanacağına dair bir sınır yok” dedi.
Paris’teki açıklamasında el Cubeyr, ittifakın kara gücünü dahil edip etmediği sorusuna şu yanıtı verdi: “Tüm seçenekler masada. Gelecek talebe, ihtiyaca ve ülkelerin gereken desteği sağlama yönündeki isteklerine bağlı”
Terörle üç seviyede mücadele edileceğini belirten el Cubeyr bu üç seviyeyi “insan gücü, para ve zihniyet” olarak sıraladı.
Suudi Arabistan öncülüğünde kurulan ittifaka, Türkiye’nin yanı sıra Mısır, Ürdün, Katar ve Pakistan da katıldı. AKP Hükümetinin sürekli hedef gösterdiği Mısır yönetimiyle aynı cephede yer alması dikkat çekiyor. (DIŞ HABERLER)
KİME KARŞI İTTİFAK?
Suudi Arabistan öncülüğünde, Türkiye’nin de aralarında olduğu 34 ülkenin katılımıyla oluşturulan Teröre karşı İslam İttifakı amacını, “tüm terörist gruplarla mücadele” olarak açıklaması, IŞİD ya da başka bir grubun ismini kullanmaması dikkat çekiyor.
ABD Savunma Bakanı Ash Carter, dün bir ziyaret için bulunduğu İncirlik üssünde konuyla ilgili konuştu. Carter, “Bu koalisyon konusunda Suudi Arabistan’ın aklında ne olduğunu öğrenmek için sabırsızlanıyoruz. Ama genel olarak, Sünni Arap ülkelerinin IŞİD’le mücadeleye daha büyük katkı sunmaları yönünde bizim teşviklerimizle aynı çizgide” cevabını verdi.
BBC Türkçe’ye konuşan Mısırlı Omar Aşur da ittifakın Sünni yapısına dikkat çekerek, “Bu IŞİD’le mücadele koalisyonu mu yoksa asıl olarak İran’ın bölgedeki etkisini kontrol altında tutmak ve Hizbullah ya da Husiler gibi diğer Şii gruplarla mücadele etmek amaçlı Sünni koalisyonu mu? Yoksa Mısır’da mevcut statükoya destek çıkıp Suriye’deki rejimi devirmeye çalışan bir koalisyon mu? Amaçları henüz çok net değil. Ama bu Sünni bir koalisyon” dedi.
İngiliz The Guardian gazetesi , İslam İttifakı’nın İran’ın önünü kesmeyi hedeflediğini yazdı. Guardian, sayfasında geniş yer verdiği yorum yazısında, Türkiye’nin de dahil olduğu ittifakın askeri arenada nasıl bir rol oynayacağı ya da bir cephede savaşıp savaşmayacağı gibi konularda net olmadığından dolayı samimi olmadığı iddia etti.
Uzman görüşlerine yer veren gazete, İslam ittifakıyla birlikte Suudi Arabistan’ın Batılı ülkelerin desteğini çekerek nükleer müzakerelerde Batı’yla uzlaşma içinde olan İran’ın bölgesel etkisini artırmasını engellemeyi hedeflediğini, oluşturulan ittifakın terör örgütlerinden çok İran’ın önünü kesmeyi hedeflediğini yazdı.
Bir diğer İngiliz gazetesi Independent da “boşluklarla dolu bir koalisyon” başlıklı bir yazıyla İttifak’ı yorumladı. Suudilerin koalisyonları çok sevdiğini belirten gazete, 1991 yılında Saddam’ı Kuveyt’ten çıkarmak için ABD’nin, İngiltere’nin ve Fransa’nın yanı sıra petrol ihraç eden ülkelerin desteğini yanına çektiklerini hatırlattı, (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et