16 Aralık 2015 10:49

‘Birileri’ rahatsız oldu, Boğaziçi sansürledi

Paylaş

Zülal KOÇER
İstanbul 

Boğaziçi Üniversitesinin Kuzey Kampüsü 2. öğrenci yurdunun duvarına çizilen grafiti geçtiğimiz günlerde üniversite yönetimi tarafından boyanarak kapatıldı. Çalışma, Güzel Sanatlar Öğrenci Kulübünün, 5 İranlı sokak sanatçısıyla birlikte yürüttüğü proje kapsamında üniversiteden izin alınarak yapılmıştı. Yaklaşık 3 hafta önce yapılan grafiti, 1 hafta önce kapatıldı. Grafitide bir cam şişe içerisinde, elinde taş bulunan ve bu taşı şişeye atmak üzere harekete geçmiş bir insan figürü var. Projenin konseptinde yer alan başka grafitiler de var ve bunlar hâlâ duvarlarda duruyor.

Konuyla ilgili gazetemize konuşan Güzel Sanatlar Öğrenci Kulübüne üye bir öğrenci, “Projede başka grafitiler de vardı, ancak sadece bir tanesi kapatılmış, bu grafitide cam şişe içerisinde, elinde taş olan ve taşı şişeye atmak üzere olan bir figür var. Biz bu çalışmayı yapmadan önce projeyi üniversiteye sunduk ve proje onaylandı. Bu çalışma daha önce aynı sanatçı tarafından İran ve Norveç’te de yapılmış. Üniversite yönetimine kapatılma gerekçesini sorduğumuzda, ‘Birilerinin rahatsız olduğunu ve tepkiler üzerine’ bu kararı almaya mecbur kaldıklarını söylüyorlar. Biz bunun bir ön tedbir olduğunu düşünüyoruz,  yandaş medyanın üniversiteye dair yaptığı kimi haberler var, örneğin ‘Terör Boğaziçi’nde’ başlıklı bir haber var, üniversite yönetiminin daha sonra bu tarz haberlerin hedefi olmamak için bu tedbiri aldığını düşünüyoruz” dedi. 

TAHAMMÜLSÜZLÜK DÜNYANIN HER YERİNDE

Kapatılan grafitiyi yapan Madstencil takma adlı İranlı sokak sanatçısı ise karar üzerine sosyal medyada yaptığı açıklamada; “Bir kez daha bu gerçekle yüz yüze geldik. Bir kez daha tahammülsüzlüğün dünyanın neresinde olursa olsun aynı olduğunu düşündük. Tahammülsüzlükle dünyanın her yerinde karşılaşabilirsiniz benim vatanım Tebriz’de ya da İstanbul’un en iyi üniversitelerinin birinde. Ama bu durum diğer taraftan da bana tahammülsüzlüğün bir cam gibi kırılgan olduğunu gösterdi. Geçen hafta yaptığım çalışma sosyal değerler gerekçesiyle kapatıldı’ diyerek eserine uygulanan sansüre tepkisini dile getirdi. 

GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİNE ÇİZİLDİ

Kulüp ise grafitinin bulunduğu 2. öğrenci yurdunun duvarında sokak sanatçılarını anlatan İranlı bir yönetmene ait ve yönetmenin 5 yıl ceza almasına neden olmuş bir filmin sinevizyon gösterimini yaptı. Güzel sanatlar fakültesinde de kapatılan grafitinin minyatürü çizildi.  

Öte yandan üniversite sekreterliğini arayarak konuya dair bilgi almak istedik ama herhangi bir yetkiliye ulaşamadık. 

ÖNCEKİ HABER

Mimarlar Odasına ‘Kaçak Saray’ davası

SONRAKİ HABER

Sağlık örgütleri: İş güvencesi yok edilmek isteniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa