16 Aralık 2015 09:24

Irkçı örgüt NSU davası sürüyor: İki numaralı sanık da konuşmaya başladı

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR

Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde görülen ırkçı terör örgütü NSU Davası’nda Alman hukuk sisteminde eşine az rastlanan gelişmeler devam ediyor. Başsanık Beate Zschaepe’den sonra iki numaralı sanık Ralf Wohlleben de ifade verdi. Bugün görülen 251. duruşmada sürpriz bir şekilde söz alan Wohlleben, Zschaepe’nin aksine savunmasını kendisi okudu. Okumanın bir saat sürmesi bekleniyor.

NSU Davası’nın iki numaralı sanığı Ralf Wohlleben, geçmen esnafların katledildiği Çeska 83 model silahı gruba temin etmekle suçlanıyor. Bu nedenle de Zschaepe’den sonra en fazla ceza alması beklenen sanık durumunda. 29 Kasım 2011’da tutuklanan, NSU ve ırkçı NPD içerisinde görevler üstlenen, bu nedenle ırkçı görüşlerinden taviz vermemekle övünen Wohlleben, ifadesinde, daha önce ifade veren tutuksuz sanıklar Carsten Schulz, Holger Gerlach ve bazı tanıkların kendisini suçlu göstermesine karşı savunma yaptı.

Carsten Schultz. Dava başladıktan hemen sonra verdiği ifadede, silahın kendisine Wohlleben tarafından verildiğini ayrıntılı olarak anlatarak, kendisinin de “NSU üçlüsüne” teslim ettiğini anlatmıştı. Schulz ayrıca silahın parasını da Wohlleben’in verdiğini söylemişti. Davada tutuksuz yargılanan diğer tanık Holger Gerlach da verdiği ifadede Wohlleben’in kendisine Uwe Böhnhardt ve Uwe Mundlos’a iletilmek üzere bir silah verdiğini anlatmıştı. Gruba silah ve para yardımı sağladığı bilinin Wohlleben’in, cinayetleri işlenmesinde kilit rol oynadığı tahmin ediliyor. Wohlleben, bir dönem ırkı NPD’nin eyalet başkan yardımcılığı görevinde de bulunmuştu.

Geçen hafta 53 sayfalık ifade veren Beate Zschaepe’nin, silahı temin eden davanın iki numaralı sanığı hakkında hiç bir şey söylememesi dikkat çekmişti.

MAHKEMEDEN ZSCHAEPE’YE 55 SORU

9 Aralık’ta görülen 249. duruşmada başsanık Beate Zschaepe tarafından hazırlanan 53 sayfalık ifadesi avukatı Mathias Grasel tarafından okunmuştu. İfadenin okunmasından sonra geçen hafta yapılan duruşmalar iptal edilirken, bu hafta yapılan ilk duruşmada Mahkeme Başkanı Manfred Götz, başsanık Zschaepe’ye ne kadar alkol tükettiği konusunda sorular yönelterek sözlü yanıt almaya çalıştı. Ancak, Avukat Grasel devreye girerek müvekkilinin sorulara sözlü yanıt verecek durumda olmadığını, bu nedenle yazılı cevap vermek istediğini söyledi.

Bunun üzerine Avukatın soruları yazılı istemesi mahkeme tarafından kabul edilmeyince Götz, Grasel’e 55 soru dikte ettirdi.

İlk soru, başsanık Beate Zschaepe’nin 2006 yılında da alkol kullanıp kullanmadığı yönündeydi. Zschaepe, geçen haftaki ifadesinde göçmen esnafları katleden Uwe Böhnhardt ve Uwe Mundlos ile birlikte evde günde ortalama 4 şişe sekt içtiklerini söylemişti.

Uyuşturucu bağımlısı olup olmadığı, her hangi bir hastalığının bulunup bulunmadığının sorularının ardından politik görüşlerine yönelik sorular sıralandı.

Mahkemenin soruları yazılı yönetmesi konusunda gazetemizin sorularını yanıtlayan NSU Davası Müdahil Avukatı Mustafa Kaplan, Alman Ceza Yasası’nda sanıkların yazılı ifade vermesinin normal, ancak sorulara yazılı yanıt vermesinin ender görülen bir durum olduğunu belirterek, “Esas olan sözlü beyandır. Bu nedenle mahkemenin soruları yazılı yapması, yanıtları kolaylaştırıyor ve istenildiği kadar yanıt verilmesini içeriyor” dedi.

Verilecek yanıtlar üzerinden yeniden soruların sorulup sorulmayacağı ise henüz bilinmiyor.

ÖNCEKİ HABER

HDP sokağa çıkma yasaklarını Başbakan Davutoğlu’ya sordu

SONRAKİ HABER

Diyarbakır’da JINHA muhabiri Beritan Canözer siyah Ranger’la gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa