10 Nisan 2012 12:27

Suriye'ye karşı provokasyon siyaseti

Suriye sınırında yaşanan çatışmanın ardından hükümet yetkilileri bugün de sert açıklamalarda bulundu. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Pekin ziyaretini yarıda keserek Türkiye’ye döndü ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’la telefon görüşmesi yaptı. Başbakan Erdoğan ise, “Net bir sınır ihlali art

Suriye'ye karşı provokasyon siyaseti
Paylaş

ERDOĞAN: GEREKEN ADIMLARI ATACAĞIZ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'deki olaylara ilişkin Türkiye'nin yapması gerekenin önemli olduğunu belirterek, “Net bir sınır ihlali artık oluşmuştur, bu da ortadadır. Bu sınır ihlaline yönelik olarak da bizler de son değerlendirmeleri yapacağız, gerek şahsım gerek Dışişleri Bakanımız yoğun bir şekilde çevre ülkelerle diplomasimiz de devam ediyor ondan sonra da atılması gereken adımları tabii ki atacağız” dedi.

Pekin'de kaldığı otelde basın mensupları ile bir araya gelen ve gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Erdoğan, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Bir gazetecinin “Suriye konusunda Türkiye sanki bir yerlere zorlanıyor gibi kaygı var. Böyle bir kaygı taşıyor musunuz en son sınır ihlali ile birlikte?​” sorusu üzerine Başbakan Erdoğan, şunları söyledi: “Bunu taşınıyor şeklinde mi değerlendirelim yoksa sınırımızda olan bu olay sebebiyle bize düşen insani bir görevin yerine getirilmesi olarak mı düşünelim? Bazen öyle şeyler olur ki bu hesapta yoktur, planda yoktur ama bu sizin başınıza kalabilir, bunu elinizde bulabilirsiniz. Suriye’de, bu olayı ben böyle görmek istiyorum. Birinci şekliyle görmek istemiyorum. Türkiye olarak da bizim bu noktada velev ki birincisi, velev ki ikincisi olsa dahi bizim ne yapmamız gerekir bu çok önemli. Yani bir sınır ihlalinin olması halinde Türkiye ne yapmalıdır? Başka ülkeler uluslararası siyasette, uluslararası hukukta ne yaptıysalar tabii ki Türkiye de sonunda onu yapacaktır. Bu bize uluslararası hukukun da tanıdığı bir haktır. Ama bakın biz şu ana kadar yaklaşık 25 bin insanı geçici bir sığınmacı olarak kabul ettik, ediyoruz. Bu rakam nereye kadar gider? 100 bin mi olur, daha fazla mı olur? Biz bu kapıları kapayamayız. Çeşitli uluslararası televizyon kanallarında bu insanların nasıl kaçtığını görüyorsunuz. Herhalde bu insanlar keyfinden kaçmıyor. Burada keyfilik yok, bunlar ölümden kaçıyorlar. Siz bu insanlara kapılarınızı kapayamazsınız. Kapadığınız zaman o insanları gayri insani olarak adeta tost edersiniz. Böyle bir şey de olmaz.”

ERDOĞAN SUUDİ ARABİSTAN'A GİDİYOR

Öte yandan, Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Erdoğan Çin ziyaretinin ardından 12-13 Nisan 2012 tarihlerinde Suudi Arabistan’a resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Erdoğan’ın ziyaretinde ana gündem maddesi Suriye’deki gelişmeler olacak. Erdoğan'ın Suudi Arabistan ziyaretinde, Esad rejimine karşı atılacak uluslararası adımlarda Arap ülkelerinin öncü olması, bu çerçevede bir an önce adımların koordinasyonunun sağlanması mesajlarını iletmesi bekleniyor.

ERDOĞAN’DAN İLGİNÇ AÇIKLAMA: ÇOCUKTAN TERÖRİST OLUR MU?

Suriye’den kaçarak Türkiye’ye gelen Suriyelilerin bazıları tarafından “terörist” olarak nitelendirmesinden rahatsız olduğunu söyleyen Erdoğan, “Bu insanları gidip gördüğünüz zaman bunun saf, samimi Suriye halkı olduğunu görüyorsun zaten. Çocuk, kadın bunlar. Hala orada oyuncakları ile oynayanlar var. Bunlardan terörist olur mu? Bunlara terörist nazarıyla bakacak kadar siyasette maalesef belli bir mahrumiyeti yaşayanlar var. Onlara diyoruz ki, 'Gidin oraları gezin, dolaşın.” dedi.

DAVUTOĞLU ÇİN GEZİSİNİ YARIDA KESTİ

Suriye sınırında meydana gelen hareketlilikten dolayı Pekin’den dönen Dışişleri Bakanı Ahmet Davudoğlu, son gelişmeler üzerine ABD’li mevkidaşı Hillary Clinton ile görüştü. Ahmet Davudoğlu’nun sınırdaki çatışma hakkında bilgi verdiği görüşme sırasında Esad yönetiminin Annan Planı çerçevesinde ateşkesi uygulaması için verilen mühletin son bulmasıyla birlikte Şam’ın tutumunun değerlendirildiği belirtildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi üyeleriyle de telefon görüşmeleri yapan Davutoğlu, Clinton’dan önce İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague’a da son gelişmeleri aktardı.

Suriye sınırında oluşan olaylardan ötürü Çin gezisini yarım bırakan Davutoğlu’nun, bugün G8 ülkeleri dışişleri bakanlarının yapacağı toplantıya da telekonferans ile katılması bekleniyor.

ANNAN: ŞİDDETİN DURMASI İÇİN ÖN KOŞUL OLMAMALI

Hatay ve Kilis’te Suriyeli sığınmacıların kaldığı kampları ziyaret eden Birleşmiş Milletler  ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ortak açıklama yaptı.

Kofi Annan, TSK’ya ait askeri bir helikopterle Hatay Havaalanı’ndan hareket edip, Kilis’e gitti. Annan, Kilis’in Öncüpınar Gümrük Sahası Hac Konaklama Tesisleri’ne Suriyeli mülteciler için kurulan konteyner kenti havadan inceledi. Annan, daha sonra Hatay’ın Yayladağı İlçesi’ne geçti. Temaslarını tamamlayan Annan yine helikopterle Hatay’a döndü. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Hatay’da temaslarda bulunan Annan’ı telefonla arayarak, Suriye’deki son gelişmelere dair görüşlerini aktardığı öğrenildi.

Annan temaslarının ardından Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’la ortak basın toplantısı düzenledi. Atalay, “Suriye’de durum giderek kötüleşiyor” dedi. “Verilen tarihlerden biri bugün doluyor” diyen Atalay, Türkiye’nin bu konudaki endişelerini Annan’a ilettiğini ifade etti. Annan ise, Türkiye’nin yaptıklarını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, “Şimdi şiddetin durması, silahların susması ve askerlerin kışlarına dönmesi zamanı. Umut ediyorum ki, bütün taraflar bu yönde adım atmaya başlayacak ve bu şiddet duracak. Şiddetin durması için ön koşul olmaması lazım” dedi.
Kofi Annan, önerdiği planının başarısız olduğunu söylemek için henüz erken olduğunu ve planın masada durduğunu savunarak, “Bu demek değildir ki uygulanmayacak” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul Valiliği'ne bomba!

SONRAKİ HABER

Metin Göktepe Ödülleri bugün veriliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...