10 Nisan 2012 06:05

Kundura işçileri sigorta ve sağlıklı çalışma ortamı istiyor

Güngören Merter’de bulunan deri, kundura ve tekstil atölyelerinde çalışan işçiler 14 Nisanda  yapacakları kurultayın hazırlıklarını hızlandırdı.10 bine yakın işçinin çalıştığı havzada sorunların başında sendikasızlık, sigortasızlık ve uzun çalışma saatleri geliyor. Haftasonu yapılacak kurultay ön

Kundura işçileri sigorta ve sağlıklı çalışma ortamı istiyor
Paylaş
Pınar Balaban

10 bine yakın işçinin çalıştığı havzada sorunların başında sendikasızlık, sigortasızlık ve uzun çalışma saatleri geliyor. Haftasonu yapılacak kurultay öncesinde işçiler yaşadıkları sıkıntıları Hayat Televizyonunun kurduğu kürsüde anlattı. Kurultay komitesinde yer alan Nedim Aydın, kundura işçisi olduğunu, en büyük sorunlarının ise sigortasız çalışma olduğunu dile getirdi.

Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulamasının en çok kendilerini etkileyeceğini belirten Aydın, “Bizler ölmeden kısa bir süre önce hasta olduğumuzu öğreniyoruz. Meslek hastalıklarına yakalanıyoruz ama sigortamız olmadığı için doktora gidip kontrollerden geçemiyoruz” diye konuştu. Aydın, atölyelerin bulunduğu havza içinde sağlık ocağı olmadığına da dikkat çekerek, sağlık ocağının kurulması için imza kampanyası başlatma önerisinde bulundu.

GÜZELLİKLERİ NASIRLI ELLERİMİZ İŞLİYOR

Güzel ayakkabıların, güzel ökçelerin, en güzel otellerde mankenler tarafından giyildiğini belirten Aydın, “Bu ayakkabıları bizim nasırlı ellerimiz yapıyor” dedi.   İşçilerin birlik ve beraberlik içinde olması gerektiğine dikkat çeken Aydın, günde ortalama 14-15 saat çalıştıklarını, tersanelerde terk edilen aspet isimli maddeyi kendilerinin kullanmaya devam ettiklerini söyledi.  

Aydın, bütün bu sorunlarını ve çözüm önerilerini tartışmak üzere işçileri 14 Nisanda yapacakları kurultaya davet etti. Nazım isimli işçi ise şöyle konuştu, “15 yıldır Merter’de çalışıyorum. Ortalama 13-14 saat çalışıyoruz. Aldığımız ücret böyle riskli bir iş için yetersiz. Çalışma saatlerinden dolayı ailelerimiz ile zaman geçiremiyoruz.”

EN ÖNEMLİ SORUN SİGORTA

Yaşar Uzun bölgelerinde en önemli sorunun sigorta olduğunu söyledi.

“Güvencesizlik bu bölgenin kaderi oldu” diyen Uzun, ilkokuldan beri kundura işinde çalıştığını, kullanılan kimyasal maddeler yüzünden kanser ve verem gibi hastalıkların işçiler arasında kol gezdiğini dile getirdi.

İbrahim Cansu da 21 yıldır kundura işçiliği yaptığını, en büyük sorunlarının sigortasızlık ve uzun çalışma saatleri olduğunu söyledi.  Cansu, “Sabah 08.00’de iş başı, çıkış saati ise 23.00” dedi.

HAVALANDIRMA BİLE YOK

Başka bir bölgede kundura işçisi olarak emekli olabildiğini söyleyen Kazım Sarıgül ise 1.5 yıldır Merter’de kundura işinde çalıştığını, çalışma koşullarının ağır olduğunu, 2-3 ay çalıştıktan sonra işsiz kaldıklarını aktardı. Atölyelerde ağır kimyasal madde kokusu geldiğini belirten Sarıgül, havalandırmanın ise olmadığını kaydetti.

1965 doğumlu olduğunu söyleyen başka bir işçi ise 35 yıldır bu işte çalıştığını emeklilik hak etmek için bile 3600 gün prim sayısına ulaşamadığını söyledi.  Adem Çamur da sigortasız çalıştığını kaydetti. Çamur “Başbakan işçinin yanında olduğunu söylüyor ama aslında patronların yanında” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)


EMEP’TEN 1 MAYIS TOPLANTISI

Emek Partisi (EMEP) Güngören İlçe Örgütü üyeleriyle 1 Mayıs toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Cam Keramik-İş Genel Başkanı ve EMEP İlçe Başkanı Mehmet Turp, İşçi sınıfının her gün hak gasplarıyla, adına kaza denilen cinayetlerle karşı karşıya kaldığını dile getirdi.

14 Nisanda düzenlenecek olan Merter işçi kurultayına değinen Turp, EMEP ilçe örgütü olarak da kurultayın güçlü geçmesi için çalışmaları desteklemeleri gerektiğini kaydetti.

Toplantıya katılan EMEP İstanbul İl Başkanı Güven Gerçek ise yeni eğitim sistemine değinerek, imam hatiplerin önünün açıldığını söyledi.

Son dönemde doğalgaz ve elektriğe yapılan zamlar ile emekçi halkın iyice ezildiğini belirten Gerçek, emekçilere yönelik bu saldırı politikalarına karşı 1 Mayıs’a güçlü katılım çağırısı yaptı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çiğli’de 2. kurultay kararı alındı

SONRAKİ HABER

Elazığ'da hortum faciası: 6 ölü 7 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...