09 Nisan 2012 15:53

Çiğli’de 2. kurultay kararı alındı

Çiğli Organize Sanayi Bölgesinde metal, plastik, baskı, gıda ve tekstil iş kolunda 18 fabrikadan işçiler, işyeri temsilcileri ve sendikacılar yaptıkları toplantı ile 1 Mayıs’a yönelik yapılacak çalışmaları tartıştı.Deri-İş Sendikasında yapılan toplantıya, Schneider Elektrik, Totomak, Alliance One, Etapak, Billur Tuz işyeri temsil

Çiğli’de 2. kurultay kararı alındı
Paylaş
Sedat Sadak

Deri-İş Sendikasında yapılan toplantıya, Schneider Elektrik, Totomak, Alliance One, Etapak, Billur Tuz işyeri temsilcilerinin yanı sıra, Basın-İş Şube Başkanı Yılmaz Yurteri, Deri-İş Şube Başkanı Makum Alagöz ve Tek Gıda-İş Genel Başkan Danışmanı Gürsel Köse katıldı.

Geçen yıl yapılan kurultaydan sonra yürütülen çalışmalarla örgütlenen Schneider, HMS, Roteks, Amkor ve Billur Tuz fabrikalarındaki örgütlenme sürecinin paylaşıldığı toplantıda, örgütlü işçilerin örgütsüz fabrikaların örgütlenmesinde görev üstlenmesinin olumlu etkileri dile getirildi. Bu çalışma biçiminin güçlendirilmesi için yeni bir kurultay yapılmasına karar verilerek, kurultay hazırlık komitesi seçildi.

‘30 YIL SENDİKALI YERDE SENDİKAYI BİLMEDİM’

Toplantıda söz alan işçilerden Schneider Elektrik İşyeri Temsilcisi Raşit Ekin, “Geçen yıl yapılan kurultayın önemli kazanımları oldu. Biz kendi fabrikamızın örgütlenmesinin imkansız olacağını düşünürken kendi fabrikamızı örgütledikten sonra Amkor işçilerinin örgütlenmesine de vesile olduk” dedi.

İşten atılan Billur Tuz İşyeri Baştemsilcisi Resul İncidelen ise Billur Tuz’da yaşanan süreci anlattıktan sonra “Yalnız sendikasız işyerlerinde değil sendikalı işyerlerinde de örgütsüzlük var. Birçok sendikacı işçilerin örgütlü olmasını istemiyor. Ben 30 yıl sendikalı bir işyerinde çalıştım ama sendikanın ne olduğunu işçi kurultayı ve Evrensel’den öğrendim, onun için bütün işyerlerinde komiteler olmalı” dedi.

Totomak İşyeri Baştemsilcisi Mehmet Elmas, sendika, konfederasyon ayrımı gözetmeksizin ortak örgütlenilmesi gerektiğini dile getirdi.

Schneider İşyeri Baştemsilcisi Cihan İşçi ise “Geçtiğimiz yıllarda yaptığımız bu tür toplantılarda daha çok işyerlerinde yaşadığımız sorunlardan yakınıyorduk, şimdi  başarıya ulaşan sendikalaşmalardan ve yapabileceklerimizi konuşuyoruz ve cesaretle kararlar alıyoruz. Bu kat edilen mesafenin en iyi göstergesi, şimdi bu salondaki havayı, cesareti bütün Organize’ye taşımak için seferber olmalıyız. 1 Mayıs hazırlıkları ve yürüteceğimiz çalışmalar buna hizmet etmeli” diye konuştu.

SENDİKALAR HAZIRI YİYOR

Geçen yıl yapılan kurultayın olumlu yansımaları olduğunu belirten Alliance One Tütün İşyeri Baştemsilcisi İbrahim Bircan, bu yıl yapılacak kurultayın daha olumlu olacağını kaydetti.  

Tek Gıda-İş Genel Başkan Danışmanı Gürsel Köse ise Billur Tuz işçilerinin direnişinin önemine dikkat çekerek, “Billur Tuz işçilerinin kazanması demek bütün Organize işçisinin kazanması demektir” dedi. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da kurultay çalışmalarının içerisinde yer alacaklarını söyleyen Köse, 20 Nisanda Organize’de yapacakları yürüyüşte dayanışmanın nasıl olacağını herkese gösterme çağrısı yaptı.

Basın-İş Şube Başkanı Yılmaz Yurteri, Türkiye’de sendikaların yıllardır hazırdan yediğini, hak gasplarına karşı direnmedikleri için eridiklerini söyledi.

Yurteri, “Şimdi geldik kıdem tazminatlarının gasp edilmesine ve yasalaşırsa Ulusal İstihdam Stratejisi ile bütün kazanılmış haklarımız gasp edilmiş olacak. 2. Çiğli işçi kurultayının örgütlenmesinin bu dönem daha olumlu olacağını düşünüyorum” dedi.

Deri-İş Şube Başkanı Makum Alagöz ise Savranoğlu Deri işçilerinin örgütlenmesinde yaşanan zorlukların nasıl aşıldığını ve direniş sürecini aktardı. Alagöz, kurultay hazırlık komitesinin somut görevler belirlemesi ve aynı zamanda 1 Mayıs’a hazırlık komitesi olarak görev yapmasını istedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Her derde deva özel okul!

SONRAKİ HABER

Kundura işçileri sigorta ve sağlıklı çalışma ortamı istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...