14 Aralık 2015 14:12

Ragıp Zarakolu ‘Özgürlük Ödülü’nü aldı

Paylaş

Danimarka Poul Lauritzen Vakfı Özgürlük Ödülü, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde gazetemizin yazarı, İnsan Hakları Savunucusu, Yayıncı Ragıp Zarakolu’ya verildi. Zarakolu ödülünü Kopenhag Tarih Müzesi’nde düzenlenen törende, Danimarka Kraliyet Yüksek Mahkeme Başkanı Poul Sögaard’dan aldı. 

İfade özgürlüğü ve yayıncılık konusunda yaptığı çalışmalarla tanınan Zarakolu, aldığı ödülün adalet ve vicdan ile doğrudan bağlantısı olması nedeniyle çok duygulandığını belirtti. Zarakolu, cezaevinde bulunan Sevan Nişanyan, Can Dündar gibi gazeteci ve yazarlara da değinerek ifade özgürlüğüne yönelik baskılara dikkat çekti. Zarakolu, Türkiye’nin darbe anayasası tarafından yönetildiğini, bu nedenle rejimin sürekli bir “meşruiyet bunalımı” içinde olduğunu vurguladı. Demokratikleşmenin kilidinin Kürt sorununun çözümü olduğunun altını çizen Zarakolu, diğer önemli konunun ise Ermeni soykırımı olduğunu söyledi. 

Zarakolu’ya ödülünü takdim eden Sögaard ise, “Bir yayıncı ve insan hakları savunucusu olarak yıllarca ülkeniz Türkiye’de sadece azınlık hakları değil, birçok tartışmalı konularda makale ve kitaplar yayımladığınız için yasal eziyetlerle karşı karşıya kaldınız. Türkiye cezaevlerini içerden gördünüz. Devlet tarafından yasal olarak korunmanız gerekirken, kovuşturmalara uğradınız. Kitaplarınız yasaklandı, ceza aldınız” diyerek Zarakolu’ya ifade özgürlüğü ve insan hakları konusundaki mücadelesi nedeniyle teşekkür etti.  
Demokrasi ve insan hakları adına mücadele veren kişi ve organizasyonlara verilen Danimarka Poul Lauritzen Vakfı Özgürlük Ödülü’nü, Türkiye’den daha önce Tiyatro Yönetmeni Ali Taygun almıştı. Taygun, Yunanistan’daki Albaylar Cuntası döneminde yapılan işkenceleri sahneye koyduğu “Çıkmaz Sokak” oyunu nedeniyle 1987’de ödüle layık görülmüştü. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Ataol Behramoğlu’dan dünya masalları

SONRAKİ HABER

Hanuka Bayramı ilk kez kamusal alanda kutlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...