10 Nisan 2012 10:15

Her derde deva özel okul!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın açıkladığı yeni teşvik sisteminin satır aralarında eğitime özel bir ‘önem’ verildiği görülüyor. Bu önem, eğitimde devlet okullarına ayrılan payın arttırılmasını içermiyor elbette. Çünkü bilindiği gibi pakette, sermaye yat

Her derde deva özel okul!
Paylaş

Yeni teşvik sisteminde, eğitim yatırımlarının da öncelikli olarak destekleneceğini belirten Başbakan Erdoğan, “Özel sektör tarafından gerçekleştirilecek olan ilk, orta ve lise eğitim yatırımları, hangi ilde yapılırsa yapılsın, Bölgesel Teşvik Uygulamaları kapsamında 5. bölge desteklerinden yararlanacak” demişti. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de özel okullara sağlanacak teşvikle, eğitim alanındaki ‘bütün dertlerin’ çözüleceğini iddia etti.

ÖĞRENCİ BAŞINA 1500 TL

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşen Hürriyet gazetesi yazarı Vahap Munyar da, yaptığı görüşmeyi önceki gün köşesinde anlattı. Buna göre; Bakan Şimşek, öğrenci maliyetinin bir kısmını devletin karşılayacağı, üstünün de aile tarafından tamamlanacağı bir özel okul “formülü” açıkladı. Yine Bakan Şimşek katıldığı bir televizyon programında özel okullara verilecek teşvikle ilgili bilgiler verdi. Buna göre; devlet okullarında yeterli bütçe olmadığı gerekçesiyle öğrencilerden para toplanması ailelerin tepkisine yol açarken, özel okullara öğrenci başına 1500 TL teşvik verilmesi, ailelerden de 1000 TL alınması gündemde.  Bakan Şimşek, “İlköğretimdeki öğrencinin bize yıllık maliyeti diyelim ki 2 bin 500 lira. Öğrenci için 1500 lira verelim, üstüne koyabilen çocuğunu özel okula göndersin” diye konuştu.

YÜZDE 20 ÖZEL OKUL

Şimşek, özel sektörün eğitimdeki payının düşük olmasından da şikayetçi: “Özel okulların eğitim sistemimizdeki payı yüzde 2 düzeyinde. Bunun yüzde 20’lere çıkması lazım.”

Bunun nasıl olacağı konusunda Şimşek, “Bakın, örneğin ilköğretimdeki bir öğrencinin bize yıllık maliyeti diyelim ki 2 bin 500 lira. Öğrenci başına 1500 lira versek, durumu müsait olan vatandaşımız üstüne bir miktar daha koyup çocuğunu özel okula gönderse diye düşünüyoruz. Verdiğim 1500 liralık katkıyla vatandaş çocuğunu özel okula gönderme yolunu seçerse o zaman bizim yükümüz azalmış olur. Her ilköğretim öğrencisi başına 1000 lira devletin kasasında kalır.  Onu da eğitim altyapısını iyileştirmede kullanırız.” diye konuştu.

Konu üzerinde Milli Eğitim Bakanlığıyla birlikte çalıştıklarını ifade eden Şimşek, “Özel okullarda 400 bin civarında kontenjan açığı söz konusu. Öte yandan devlet hâlâ derslik sıkıntısı yaşıyor. Böylece boş olan kapasiteyi de devreye almış olacağız” dedi. Düzenlemenin atanamayan öğretmenlere iş kapısı olacağı ifade ediliyor.   (İstanbul/EVRENSEL)


ÖZEL OKULLAR BAYRAM EDİYOR

Özel okullara sağlanması planlanan teşvikten patron örgütleri de gayet memnun. Özel Okullar Birliği Genel Başkanı Cem Gülan, özel eğitim kurumlarının desteklenmesinin devletin üzerindeki eğitim yükünü azaltacağını belirterek, şöyle konuştu: “Özel okulların eğitim içindeki payı yüzde 3’ü geçmiyor. Oysa Rusya’da bu oran yüzde 10’ları buluyor. Hükümetin öğrenci başına bin 500 lira ayırması, özel okulların oranının artmasının yanında 500 bin öğretmene istihdam yaratır. Büyük kentlerde öğrenci ücretleri yüksek olduğu için pek bir şeyin değişeceğini düşünmüyorum. Anadolu’da ise özel okulların ücretleri 5-6 bin lira kadar. Bu nedenle bu bölgelerde oran artar. Okul sayısı ikiye katlanır.”


PARASIZ EĞİTİMİ BİTİRME PROJESİ

Prof. Dr. Fatma Gök (Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi): Eğitimin özelleştirilmesi ve paralılaştırılmasından başka bir şey değil. Kendi adıma böyle bir şeyi bekliyordum. Hükümet özel okulları ve paralı eğitimi teşvik etmek için elinden geleni yapıyor. Dünya Bankasının yıllardır Türkiye’ye önerdiği kupon sistemine de benziyor. Bu sistem 90’lı yıllarda gündeme gelmişti. Buna göre, çocuklarını özel okullara göndermeleri için ailelere bir miktar para veriliyordu. Güney Amerika’da uygulanmış ama oldukça başarısız olmuştu. Öğrencilerin eğitime ulaşma oranı da düşmüştü. Bakanın açıkladığı projenin temeli özel okullara kaynak ayırmak. Bu, parasız eğitimi silmenin, tamamen ortadan kaldırmanın düzenlemesidir.

ÖNCEKİ HABER

Üniversitenin görevi bilimine sahip çıkmaktır

SONRAKİ HABER

Çiğli’de 2. kurultay kararı alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...