09 Nisan 2012 12:10

Kentsel dönüşüm yıkma üzerine kurulu

Mimar Sinan’ın ölümünün 424. yılında anıtı önünde anma düzenleyen aralarında Mimarlar Odası’nın da olduğu Mimarlık örgütleri, hükümetin kentsel dönüşüm politikalarının “yıkım” üzerine kurulu olmasını eleştirdi.Mimar Sinan anıtı önünde yapılan ortak açıkl

Kentsel dönüşüm yıkma üzerine kurulu
Paylaş

Mimar Sinan anıtı önünde yapılan ortak açıklamada, Mimar Sinan’ın anıldığı bir günde mimarlığa sahip çıkmak gerektiği vurgulandı. Açıklamada, özellikle Ankara’da yapılmak istenen “çılgın” projelerle Ankara’nın başkent özelliğinden arındırılmak istendiği kaydedildi. Örgütler yaptıkları açıklamada ilgili kurumlara şu soruları yönelttiler:
·    Afet yasası ve diğer uygulamalar ile birlikte yapılmak istenen “yıkım” politikaları eski eserleri de kapsadığına göre; Mimar Sinan’ın depremden zarar görmüş yapıları da yıkılacak mıdır?
·    Bugün mimarlık adına topluma sunulan tasarım özgürlüğünün kaldırıldığı bir dayatma sürecidir. Bu süreç, nereye kadar devam edecektir?
·    Her bölgenin kendine özgü bir mimari kimliği, kent dokusu vardır. TOKİ her yerde aynı tip uygulamalar yaparak, bu özelliği yok etmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bunun farkında mıdır?
·    Tek tip konutların olduğu bir çevre geleceğin mimarları için nasıl bir kaynak olabilir? (Ankara/EVRENSEL)


MİMAR SİNAN VAN'DA DA ANILDI

1489-1588 yılları arasında yaşamış olan dünyanın en büyük yapı sanatçılarından Mimar Sinan, Van Mimarlar Odası tarafından 424. yıl dönümünde anıldı. Bina yerinde kullanılan konteynırda açıklama yapan Van Mimarlar Odası Başkanı Ünsal Keser, Anadolu'dan Balkanlar'a uzanan geniş bir coğrafyada dünya mirasına çok sayıda anıtsal eser kazandıran Koca Sinan'ı andıklarını belirterek, Sinan'ın eserlerin halen dünyada nam saldığını kaydetti. Sinan'ın kendi çağından bu güne kadar dek yapıtlarıyla sunduğu mesajı doğru anlayarak bundan dersler çıkarmanın, O'na, toplumumun ve mimarlığa olan borçlarının bir gereği olduğu inancıyla mesleki çalışmalarını sürdürme çabası içerisinde oldukları belirten Keser, tarihi kent merkezlerinde mimarlık değerlerinin, kent dokusunun ve kültür varlıklarının yok edilmesine neden olan 5366 sayılı yasayı ile dayatılan "yenileme" adı altındaki çalışmaları hatırlattı. Keser, "Bütün ülke topraklarında, TOKİ ve Başbakanlığı 'tek imar otoritesi' haline getiren 'Dönüşüm Yasası' ile bütün tarihi ve doğal varlıklar ile kentlerimizin sağlıklı geleceğinin 'idam fermanı' verilmiştir" dedi. (VAN)


FOTOĞRAF: MİMAR SİNAN'IN EN ÖNEMLİ ESERLERİNDEN BİRİ MAGLOVA KEMERİ

ÖNCEKİ HABER

Derelerin Kardeşliği Platformu Rize'de toplandı

SONRAKİ HABER

AA'nın yıldönümünde sansür kavgası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...