12 Aralık 2015 00:33

Ford Otosan’ın gücünün kaynağı ne?

Paylaş

Ford Otosan’dan bir işçi
Kocaeli

“Ford Otosan, gücünün kaynağını nereden alıyor?”, “Ford Otosan’ın başarısının sırrı ne?”, “Ford Otosan’ın geleceği kimdir?”
Bu slogan niteliğindeki cümlelerde nereden çıktı diyebilirsiniz. Yaklaşık 1 aydır Ford Otosan İnsan Kaynakları işçisine bu soruları soruyor. Herkes merak içinde. “Bu bir yarışma mı? Cevabı nereye göndereceğiz? Acaba ödül var mı? Cevabı ne olabilir acaba?”  vs. gibi düşündük, durduk hep. Cevapları tahmin etmek o kadar da zor olmasa gerek. Hatta okuyunca bile kafanızda tek tek cevap veriyorsunuz hepsine. Aslında esprili cevaplar da verebiliriz. Mesela, gücünün kaynağını elektrikten alır diyebiliriz. Ya da geleceğine “Memleket meselesi” deyip teşvik için burs dahil verdiği öğrenciler, yani geleceğin işçi adayı kardeşlerimiz diyebiliriz.
Peki ya, neydi bu soruların gerçek cevapları? Fazla merak da bırakmadan hemen söylüyorum. İşte Ford Otosan’ın cevapları… “Sen varsan güç bizim, sen varsan gelecek bizim, sen varsan başarı bizim, sen varsan hayat bizim...”
Şair bu dörtlükte ne anlatmak istemiş? Türkiye’nin gelmiş geçmiş en büyük kapitalisti Sayın Vehbi Koç’un torunu, Harvard Üniversitesinden yüksek lisans diplomalı Sayın Ali Koç’un Antalya’daki şenlikte herkesin bildiği o meşhur konuşması: “Eşitsizliğin ortadan kalkması için, kapitalizmin ortadan kalkması gerekir”. Sadece Otosan’da 80 işçi arkadaşımızı işten atan bir patrondur kendisi. Ve bunlar hiç yaşanmamış gibi şimdi çıkıp kendisinin baş aktörlerinden biri olduğu bir sistemin doğurduğu eşitsizliklere dikkat çekiyor. Ne büyük bir çelişki değil mi? Her gün farklı baskılar ve mobbinglerle işçiye işyerini zindan eden bir yönetim şimdi çıkıp karşımıza ‘Siz bizim kaynağımızsınız’ diyebiliyor. Sendikamızı (Türk Metal) saymıyorum bile. Onu bir kaç cümleye dahi sığdıramam. Yazılan şey yanlış değil, aslında doğru söze ne hacet. Evet, haklısınız, Otosan’ın emeğinin kaynağı da, gücünün kaynağı da işçisidir. Peki, sorarız şimdi size madem güç biziz, madem kaynak biziz, madem gelecek biziz; neden hiç taleplerimizi duymazsınız? Neden hep bizi yok sayarsınız? Atılan arkadaşlarımız bir bir işe iade davalarını kazandılar. İşte size samimiyetinizi gösterme şansı. Geri alın onları, aramızdan koparıp aldıklarınıza tekrar işbaşı yaptırın. Sendikal tercihlerimize, işçinin kararına saygı gösterin. Maaşlarda iyileştirme talebimiz vardı. Unuttuysanız biz yeniden hatırlatalım. Yerine getirin hemen. Asgari ücretin 1300 liraya çıkacağının konuşulduğu bugünlerde eğer bu vaat gerçekleşirse, işe yeni giren işçi ile 10 yıllık bir işçinin maaşının eşitleneceğini biliyorsunuz değil mi? Şimdi yeniden kaynar kazan Otosan, herkesin gözü kulağı asgari ücret zammında. Sayın Ali Koç’a dostane uyarımız madem eşitsizlikten dem vuruyorsun bak adım atmak için önüne iyi bir fırsat çıktı. Sözleşmeyi beklemeden yap hemen zammı. Çok da değil isteğimiz asgari ücrete gelecek zam oranı kadar. Hadi bakalım pamuk eller cebe…
Yazdıklarıma son verirken buradan tüm işçilere seslenmek istiyorum. Evet, kardeşim kaynak biziz. Biz olmadan üretim olmaz. Biz olmadan para kazanamazlar. İşçi sınıfı önemlidir. İşçi sınıfı harekete geçtiğinde sadece işçiler değil, diğer tüm sınıfları uyandıran, harekete geçiren önder bir sınıftır. Mücadeleyi bırakmayacağız. Hakkımızı, emeğimizi alana kadar bu mücadele devam edecek. Şimdi tekrar soruyorum hepinize. Şair bu dörtlükte gerçekten ne anlatmak istemiş?
Saygılarımla…

ÖNCEKİ HABER

Rusya krizinden doğan zarar bütünüyle tazmin edilmeli

SONRAKİ HABER

Adliyede iş bırakan kadın işçiler: Taşeron sistemi kaldırılsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...