11 Aralık 2015 16:04

Kazanmak ancak birlikte mümkün

İki sene içersinde okulumuzdauyuşturucu kullanımı, kavga, adam yaralama ve haraç kesmeolaylarıbaş gösterdi. Okulumuzun çevresiuyuşturucu satıcılarının meskeni oldu. Yakınında karakol olmasına rağmen neden engel olmadılar?

Paylaş

Suzan Mehmet Gönç Ticaret Meslek Lisesi Öğrencileri

Mamak’ın iki yüze yakın lisesinden başarı sıralamasında sonuncu olan Suzan Mehmet Gönç TML’den kaleme alıyoruz bu yazıyı. Bundan iki sene önce yani okulumuz bir düz liseyken Mamak Liseler Arası Bilim Fuarına ev sahipliği yapmış bu okul, ticaret lisesine dönüştüreli iki seni oldu. Mamak’ın genellikle işçi ve emekçi kesimin oturduğu gecekondu mahallelerinden geliyoruz bu okula. Mamak’ta başarılı olduğu için seçmiştik Suzan Mehmet Gönç Lisesi’ni. Öğrencilerin çoğu çocukluktan beri arkadaş. Semtimizden gelen öz güven ile her şeyi sorgular, hep birlikte yanlışın karşısında mücadele ederdik. Kantin fiyatları artınca bütün okul boykot etmiştik mesela. Ama devlet bizim sorgulamamızı, mücadele etmemizi istemediği gibi; gerici bir gençlik olmamızı istediği için elinden geleni ardına koymadı ve okulumuzu ticaret meslek lisesi yaptı.
ENGEL OLMADILAR
ÇÜNKÜ...

Bu iki senede okulumuzun idaresi değişti. Öğrencilerden yanında olan idare yerini hükümet yanlısı dindar bir idareye bıraktı. Genellikle alevi kesimin çocuklarının okuduğu bu okulda mescit açıldı, kütüphanemiz memur yok gerekçesiyle kapatıldı. İki sene içersinde okulumuzda uyuşturucu kullanımı, kavga, adam yaralama ve haraç kesme olayları baş gösterdi. Okulumuzun çevresi uyuşturucu satıcılarının meskeni oldu. Yakınında karakol olmasına rağmen neden engel olmadılar? Birçok arkadaşımız bu bataklığa sürüklenirken sözde uyuşturucuya karşı olan hükümet neden bir şey yapmadı? Engel olmadılar çünkü; düşünmeyen ve sorgulamayanları yönetip onları birer ucuz iş gücü haline getirmek istediler. Güvenliğin dahi sağlanamadığı okulumuzda bizden her fırsatta okula yardım adı altında para alınmakta. Temel liseye gidenlere 3200 liraya yakın teşvik primi veren devlet, bizlere bir şey sunmazken üstüne üstlük bizden yılda 200 lira civarında para topluyor. Geçen sene kış ayında montlarla ders işler vaziyetteydik. Devletin ödenek vermediğini iddia eden idare geçen yıl 2 liraya aldığımız okul kartlarını bu sene 5 liraya satıyor. 5 liradan kalan 3’er lirayı okulun giderlerine harcayacağını söyleyen idare bu parayı vermek istemeyen arkadaşlarımıza “Temel liseye gidin o zaman” gibi söylemlerde bulunup parayı vermediğimiz taktirde devamsızlıklarımızı silmeyeceğini söyleyip bir çete lideri gibi sınıflarımızda ahkam kesiyor.
ORTAK SORUNLARDA
BİRLEŞELİM

Biz, okul ortamımızın neden bu hale getirildiğini biliyoruz. Sorgulamayan, öğrenmek istemeyen, dindar ve kindar bir nesil yetiştirmek istiyorlar. Parasız, bilimsel ve demokratik bir eğitim talep ettiğimizde ise bizlere asla gidemeyeceğimizi bildikleri temel lise yolunu gösteriyorlar. Bu eğitim politikalarına maruz kalmış arkadaşlar; Türkiye’nin neresinde olursak olalım sorunlarımız aynı, ortak sorunlarda birleşelim. Hükümetin bu sindirme politikalarına karşı örgütlenelim. Çünkü, biliyoruz ki kazanmak ancak birlikte mümkündür. Geleceğimizi kazanalım.

ÖNCEKİ HABER

Mücadelemizde yaşatıyoruz

SONRAKİ HABER

Kuru bir hayal, maziye dair güzel bir düş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...