12 Aralık 2015 00:59

Asgari ücret sendikacılığı

Paylaş

TEKSİF Eren Tekstil’de hükümetin vadettiği asgari ücretin altına imza attı. Hizmet-İş ise İskenderun Belediyesi taşeron işçilerini asgari ücrete talim etti. Ücretlerinin yükselmesi için asgari ücret zammını bekleyen işçiler sendikacılara öfkeli. 

TEKSİF'TE AYNI TAS AYNI HAMAM: TEKSTİL İŞÇİSİ YİNE ASGARİ ÜCRETE TALİM

TEKSİF, Eren Tekstil’de öyle bir sözleşme imzaladı ki “Bu kadar da olmaz dedirtti.” Hükümetin 1300 lira asgari ücreti, işçilerin de bu rakamın yetersizliğini tartıştığı bir dönemde yüzde 5’e imza atıldı. Sözleşmeyle ücretlerin çoğu 1300 liranın bile altında kaldı. Genel Başkanı Nazmi Irgat’ın Türk-İş’i temsilen Asgari Ücret Tespit Komisyonunda yer aldığı TEKSİF’e tepki gösteren işçiler, patronların bu sözleşmeyi önümüzdeki dönem başlayacak grup ve münferit sözleşmelere örnek göstereceği endişesini taşıyor.

Tekstil işçileri asgari ücrete yapılacak zam tartışılırken, sendikal örgütlülüğün olduğu fabrikalarda ise toplu iş sözleşmeleri konuşuluyor. Eylül 2015 ile mart 2017 tarihleri arasında otuz binin üzerinde işçinin toplu iş sözleşmeleri başlıyor. 15 bin işçi grup sözleşmesine dahil olurken, 15 bin işçi için ise değişik tarih ve fabrikalarda münferit sözleşmeler sürdürülüyor.

Sözleşme görüşmeleri eylül ayında başlayan Eren Tekstil’de, TEKSİF yüzde 5 zamma imza attı. TEKSİF’in örgütlü olduğu fabrikada işçiler asgari ücret ile 1300 lira arasında ücret alıyor. Yapılan zamma rağmen 1300 liranın altında ücrete mahkum edildiklerini söyleyen Eren Tekstil işçileri, bütün işçilerin yeni yılda asgari ücrete mahkum olacaklarını söyledi. 

TEKSİF’in kendileri için bir anlamının kalmadığını belirten işçiler, “Sürekli asgari ücret alacaksak niye sözleşme yapıyoruz. TEKSİF’te aynı tas aynı hamam devam ediyor. Sürekli asgari ücret ile çalışacaksak sözleşmeyi bırakıp asgari ücrete gelecek zammın yükseltilmesi için uğraşmak gerekir” dedi. 
Eren Tekstil’de imzalanan sözleşmenin diğer münferit ve grup sözleşmelerine de emsal teşkil edeceğini dikkat çeken diğer fabrikalardaki işçiler imzalanan sözleşmeye tepkili. (Çorlu/EVRENSEL)


İSKENDERUN BELEDİYESİ TEMİZLİK İŞÇİLERİ ZAM BEKLİYOR

Halil İMREK
İskenderun

İskenderun Belediyesi temizlik işçileri. Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş sendikasının üyeleri. 2014 yılı sonunda ilk toplusözleşmeleri de imzalanmıştı. Ancak işçilerin aldığı ücret halen 1050-1100 lira yani asgari ücret seviyesinde. Asgari ücretin 1300 lira olacağına sevinen işçiler: “Asgari ücretin 1300 lira olması iyi. Az ama hiç olmazsa eskisine göre bizi biraz daha rahatlatır. Peki bizim ücretimiz de asgari ücrete yapılan zam oranında artacak mı? Bizde bütün süpürgeciler 1050 lira alıyor, kamyoncular, şoförler biraz daha fazla alıyor. Sonuçta 1300 liranın üstünde ücret alan yok” diyor. 

Daha önce hakları için sendikalarına rağmen 3-4 kez iş bırakan işçiler, sendikalarını belediye başkanından ve taşeron patronundan bağımsız hareket edemediğini, işçilerin hakkını savunmadığını düşünüyor.  Bu nedenle yasal olarak hiçbir işçinin asgari ücretin altında çalıştırılamayacak olmasına rağmen işçilerin endişesi bitmiş değil: “Biz sendikalıyız, bir yevmiye ücreti sendika aidat olarak kesiliyor. Asgari ücret 1300 TL olunca biz onun altında ücret almaya devam edeceksek bu sendika ne işe yarıyor!” 

'OLAN BİZE OLUYOR'

İskenderun Belediyesinde taşeron temizlik şirketi Envitec’e bağlı olarak çalışan işçiler, düşük ücretle çalışmaya, parasızlığa isyan ediyor. Eve ekmek götürmekte zorlandıklarını belirten işçiler, çok zor koşullarda çalıştıklarını ancak karınlarını doyuracak bir ücreti alamadıklarını dile getiriyorlar. 

İskenderun Belediyesi ile taşeron firmanın ücret konusunda suçu birbirlerine attığını anlatan işçiler, “Olan bize oluyor. İş güvencemiz yok. Aldığımız ücret çok düşük ve geçinemiyoruz.” diyor. 
Kışın giderlerinin daha da arttığını belirten işçiler, “Odun kömür alamıyoruz. Elektrik faturası artıyor. Çoluk çocuğa kışlık almak gerekiyor. Borçla evin ihtiyaçlarını çevirmeye çalışıyoruz. Her şey veresiye ile nereye kadar” diyor. İşçiler başta bel fıtığı, bronşit, astım ve solunum yolları hastalıkları olmak üzere meslek hastalıkları ile karşı karşıya kaldıklarına dikkat çekiyorlar. 

SÖZLEŞME SÜRESİ SONA ERİYOR

Taşeron işçilerin hepsi 2013 yılı sonu Hizmet-İş Sendikasına üye olmuştu. Hizmet-İş 2014 yılı ocak ayında 469 işçi adına yetki aldı. TİS sürecinde anlaşma sağlanamayınca 2014 haziran ayında sendika ve işveren tarafından grev oylaması yapılmış ve greve hayır oyu çıkarılmıştı. Yüksek Hakem Kuruluna gönderilen sözleşme temmuz ayında onaylanmıştı. İşçiler sözleşme ile birlikte bir takım sosyal haklar ve bir ikramiye, yüz lira civarında zam almışlardı. Asgari ücrete yapılan zam oranında işçilerin ücretleri de artırılmazsa işçilerin ücretleri asgari ücreti altında kalacak. Hizmet-İş adına imzalanan iki yıllık sözleşme sona ermek üzere.

ÖNCEKİ HABER

Lüleburgaz'da asgari ücret için imza kampanyası

SONRAKİ HABER

İzmir'de cemaate yakın 9 hastane için kapatma kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...