11 Aralık 2015 12:57

Irak hükümeti, Türk askerinin çekilmesi için BM Güvenlik Konseyi'ne başvuracak

Paylaş

Irak Başbakanı Haydar İbadi, Musul yakınlarında konuşlanan Türk askerlerinin çekilmesi için BM Güvenlik Konseyi'ne resmi başvuru yapılması talimatını verdi.

Irak Başbakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin asker göndermesi "işgal ve BM prensiplerinin çirkin şekilde ihlali" olarak değerlendirildi. Askerlerin gelişine kendilerinin izin vermediğini ve bunun da Irak'ın egemenliğinin ihlali anlamına geldiği belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı'na gönderilen talimatta, Türkiye'nin ve Türk askerinin yaptığı bu ihlalin BM Güvenlik Konseyi'nin emriyle derhal sonlandırılması, askerlerin ön şartsız olarak sınırın gerisine çekilmesinin talep edilmesi istendi. Benzeri tek taraflı eylemlerin tekrarlanmaması ve uluslararası ilişkiler ile bölgesel güvenliğin tehlikeye atılmaması gerektiği belirtildi.

Yazılı açıklamaya göre Irak ayrıca, konunun BM Güvenlik Konseyi'nde özel bir oturumda ele alınmasını talep etti.

Türkiye Başbakanlığı'ndan bugün yapılan açıklamada, Dışişleri Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın dün Irak'a giderek Iraklı yetkililerle mutabakat sağladıkları savunulmuştu. (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Meral Timtik davasında katil kocaya müebbet hapis

SONRAKİ HABER

Lüleburgaz'da asgari ücret için imza kampanyası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa