11 Aralık 2015 00:51

23 yıldır ilerleme kaydedilemeyen Kulp davası: ‘Devlet kabul etti Ertürk kabul etmiyor’

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde 1993’te 11 köylünün gözaltında kaybedilmesine ilişkin davanın önceki gün Ankara’da görülen duruşmasında dönemin Bolu 2. Komando Tugay Komutanı Emekli Tuğgeneral Yavuz Ertürk yine tutuklanmadı. Ertürk’ün 11 kez müebbet hapis cezası istemiyle yargılandığı davayı gazetemize değerlendiren  Avukat Hasan Anlar, 23 yıldır davada hiçbir ilerleme kaydedilemediğine vurgu yaptı. AİHM’nin  bu davayla ilgili Türkiye’yi tazminata mahkum ettiğini hatırlatan Anlar, “AİHM’de Türkiye hükümeti adına savunma yapan Yargıç Feyyaz Gölcüklü, Türkiye kolluk güçlerinin yasa dışı olarak köylüleri gözaltına aldığını kabul etti. Devlet gözaltına aldığını kabul ediyor, sanık Yavuz Ertürk kabul etmiyor” diye tepki gösterdi.

‘DEVLETİN KURUMLARI ARASINDA ÇELİŞKİ VAR'

1993 yılından bu yana ailelerin kaybedilen yakınlarını bulabilmek için birçok yere başvurduğunu, ancak 23 yıldır ‘elimizde belge yok’ denilerek geçiştirildiklerini ifade eden Anlar, “23 yıldır bir gelişme yok. AİHM bu davayla ilgili Türkiye’yi tazminata mahkum etti.
AİHM’de Türkiye hükümeti adına savunma yapan Yargıç Feyyaz Gölcüklü, Türkiye kolluk güçlerinin yasa dışı olarak köylüleri gözaltına aldığını kabul etti.  Devlet gözaltına aldığını kabul ediyor, sanık Yavuz Ertürk kabul etmiyor” dedi. Anlar, Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığının 2. Tugay Komutanlığına, suç tarihlerinde Diyarbakır ve Bingöl’de operasyon yapılıp yapılmadığının sorulduğunu, komutanlığın cevabında 1999 yılında gerçekleşen depremde boruların patlaması ve su basması nedeniyle bu kayıtlara ulaşamadığını hatırlattı.  Ancak Bolu İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü‘nün Bolu 2. Komando Tugay Komutanlığı’nın arşiv binasında depremde hasar alıp almadığına dair herhangi bir bilgi ve belgeye rastlanmadığı yönünde açıklama yaptığını söyleyen Anlar, “Devletin kurumları arasında çelişki var” dedi. Anlar, o dönem görevli olan bütün rütbeli askerlerin yargılanmasını talep ettiklerini de sözlerine ekledi.

20 YIL SONRA DAVA AÇILDI

8 Ekim-25 Ekim 1993 tarihleri arasında Diyarbakır’ın Kulp ilçesinin Alaca köyü ve Muş’a bağlı Kayalıs köyü civarında General Yavuz Ertürk komutasındaki Bolu Tugayı tarafından yürütülen askeri operasyonlarda 11 köylü gözaltına alındı. O tarihten sonra bu kişilerden bir daha haber alınamadı. 11 köylünün aileleri 1993 yılında savcılıklara başvurdu ancak bu başvurudan herhangi bir sonuç elde edemediler. Kayıp ailelerinin 1994 yılında AİHM’ye başvurması sonucunda, Türkiye 2001 yılında tazminat ödemeye mahkum edildi. Olaydan 10 yıl sonra yani 2 Kasım 2003 tarihinde bir çobanın, gözaltında kaybedilen 2 kişinin kemiklerini Alaca köyüne 500-600 metre mesafedeki dere yatağında bulmasıyla soruşturmanın seyri değişti. Dönemin Bolu Dağ Komando Tugayı Komutanı Yavuz Ertürk hakkında yakalama kararı çıkartılarak zaman aşımı süresi durduruldu. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 19 sayfalık iddianamenin 2013 yılı ekim ayında Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmesiyle de olaydan 20 yıl sonra dava açılmış oldu. Ancak dava “güvenlik gerekçesiyle” Ankara’ya nakledildi.

ÖNCEKİ HABER

En çok Hafize Ana: Adile Naşit

SONRAKİ HABER

Şişecam’da sendikacı patron el ele: İşçiyi sıtmaya razı ediyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...