10 Aralık 2015 14:39

Türk-İş başkanı açlık sınırının altındaki asgari ücreti makul buldu

Paylaş

AKP hükümetinin asgari ücretin 1300 TL olacağı vaadi Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ikinci toplantısında da gündemdi. Hükümet ve patron temsilcilerinin katıldığı toplantı öncesinde konuşan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, açlık sınırına makul bularak “1300 TL ile ilgili Türk-İş'in geçen dönemde bulduğu açlık sınırı rakamı sanıyorum 1390 TL civarındaydı. Ancak 1300 TL bizim için uygun bir rakam” dedi. Atalay'ın “İşverenlerimizin de yaşayabilmesi ve çarkın dönmesi için gerekli düzenlemeler yapılırsa biz bundan mutluluk duyacağız” sözleri de dikkat çekti. 

Komisyon 2016 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere ikinci kez bir araya geldi. Türk-İş Genel Merkezi'nde gerçekleştiren toplantıya patronları temsilen TİSK heyeti ile hükümeti temsilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Maliye Müsteşarlığı'ndan bürokratlar katıldı. Toplantının açılış konuşmasını Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay yaptı. 40 senedir asgari ücretin belirlenmesinde Türk-İş'in taraf olduğunu belirten Atalay, bu süreçte yalnızca 3 kere anlaşabildiklerini, diğer asgari ücret belirlemelerinde ise anlaşamadıklarını ifade etti. Atalay, asgari ücretin 1300 TL olmasına ilişkin “1300 TL ile ilgili Türk-İş'in geçen dönemde bulduğu açlık sınırı rakamı sanıyorum 1390 TL civarındaydı. Ancak 1300 TL bizim için uygun bir rakam. Bir an önce Ocak ayından itibaren uygulamaya geçilmesi taraftarıyız” diye konuştu. 

ATALAY: 'ÇARKIN DÖNMESİ LAZIM'

Atalay, “İşverenlerimiz buradalar. 10 senedir tekstil atölyesinde çalışan bir kızımız 1320 TL ücret alıyor. Az önce bir bordro verdiler elime. Şimdi işe yeni giren de 1300 TL alacak. Aradaki 10 yıllık kıdem ne olacak? Öte yandan 1300 TL veremeyecek işverenlerimiz de var. Onların da vergi veya başka bir şey mi olacak bilmiyorum. İşverenlerimizin de yaşayabilmesi ve çarkın dönmesi için gerekli düzenlemeler yapılırsa biz bundan mutluluk duyacağız” dedi. 

Türkiye'de 5 milyon civarında kişinin asgari ücretle çalıştığını kaydeden Atalay, ancak bu ücretin geçinilebilecek bir ücret olmadığını bu ülkede yaşayan herkesin bildiğini söyledi. 

Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder de, asgari ücretin 1300 TL olmasının piyasaya, işçilere, işverene etkilerini araştırdıklarını söyledi. Önder, tehlikeli işlere ilişkin TÜİK ve Sosyal Güvenlik Kurumu ile ortak çalışmalar başlattıklarını dile getirdi. Konuşmaların ardından sadece ev sahibi olarak konuştuğunu ifade eden Türk-İş Başkanı Atalay, toplantı salonundan ayrıldı.  (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Adliye direnişi kararlılıkla sürüyor

SONRAKİ HABER

İki asgari ücret tamam, fark ödemesi belirsiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...