10 Aralık 2015 14:32

Sırrı Sakık Vali'nin açtığı davadan beraat etti

Ağrı Belediyesi Eşbaşkanı Sırrı Sakık hakkında, "PKK 40 kadını dağa kaçırıp iğfal etti" açıklaması yapan Ağrı Valisi Musa Işın'a twitter üzerinden verdiği yanıt üzerine 7 buçuk yıl ceza istemi ile açılan davada, beraat kararı çıktı.

Paylaş

Ağrı Belediyesi Eşbaşkanı Sırrı Sakık hakkında, Ağrı Valisi Musa Işın'ın bir gazeteye, "PKK 40 kadını dağa kaçırıp iğfal etti" şeklinde verdiği demece karşı twitter hesabında, "Ağrı Valisi öncelikle nüfusun yüzde 99'u Kürt olan bir yerde valilik yaptığınızı ve yaşınız kadar Kürtlerin özgürlük mücadelesi verdiğini hatırlatırım. Ama siz de bu gün bize 40 yıllık çirkin savaşın yüzünü hatırlattınız. Kadın bedeni ile namustan vurmak istiyorsanız; Kürtlerin yan yana mücadele ederek bunu çoktan aştığını, namusun onurlu yaşamak olduğunu ve sizinde bu halkın evladı olduğunuzu hatırlatırım" yanıtı vermesi üzerine "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması Ağrı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 

Sakık hakkında, 7 buçuk yıla kadar ceza istemi ile açılan davanın duruşmasında Sakık ve avukatları hazır bulunurken, Ağrı Belediyesi Eşbaşkanı Mukaddes Kubilay, Tutak Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Öztürk, HDP ve DBP il eşbaşkanları ve çok sayıda kişi de adliye önünde toplandı. Duruşma salonuna sınırlı sayıda dinleyici alındı. 

Duruşmada mütalaasını veren savcı, "Sanığın terör örgütü PKK/KCK'nin Türkiye Cumhuriyeti devletine yönelik oluşturduğu illegal yapıyı meşru göstermek ve övmek sureti ile terör örgütü propagandası yapmak suçunun işlendiği ve kamuoyu davası açılmış ise sanığa atılı suçun kanuni oluşturmadığı sanığın beraatına karar verilmesi" talebinde bulundu. 

Duruşmada konuşan Sakık da "30 yıldır siyasetin içindeyim. Ben siyasi hayatın boyunca demokratik siyasette barış ve kardeşliğe inandım. Bu inanç doğrultusunda şiddetin olduğu eski tarihten bile bu anlayışımdan ödün vermedim. Silahların ve şiddettin son bulması için elimden geleni yaptım. Yine kadın ve kız çocukların hakların korunması gerek şahsım gerekse belediye olarak üstümüze düşen her şeyi yapacağı. Suçlamaları kabul etmiyorum" dedi. 

Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, "Her ne kadar sanık hakkında terör örgütünün propagandasının yapmak amacı ile kamu davası açılmış ise de sanığa yüklenen eylemlerin müsnet suçun yasal unsurlarının oluşturmadığı anlaşılmakla CMK'nin 223/2-a maddesi gereğince sanığın beraatına" kararı verdi. 

'AĞRI HALKININ NAMUSUNA DİL UZATANLAR İÇİN AÇIKLAMA YAPTIM'

Adliye çıkışında açıklama yapan Sakık, İnsan Hakları Haftası'na değinerek, "İnsanı insan yapan inançları, örgütlenmesi, görüşü ve düşüncesidir. Ben de Ağrı halkının namusuna dil uzatıldığı için bu konuda bir açıklama yapmıştım. Ve bundan dolayı hakkımda bir soruşturma açılmıştı. Özgürlük hareketi derken bunların aklına PKK ve KCK'den başka bir şey gelmiyor. Buradaki yargıçlara sesleniyorum. Adil ve adaletli olun. Halkın toplumsal dokuları ile oynamayın. Bu şehirde barışın ve huzurun hayat bulması için hepimiz çaba sarf ederken, sizler ise elinizdeki yetkilerle bu halka zülüm etmeyin. Evet gelip yargılandık. Destek sunan herkese teşekkür ederim. Haklıydık ve kazandık. Mücadelemize devam edeceğiz" dedi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Üç aylık bütçeye yoğun eleştiri

SONRAKİ HABER

Adliye direnişi kararlılıkla sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...