10 Aralık 2015 14:09

Kocaelili emekçiler: Tabağımız küçülüyor

Paylaş

Dilara Çoban
Hüseyin ZENGİN
Kocaeli

Zeytin, ekmek, yumurta ve kırmızı et… Bunlar en temel gıda maddeleri ama aynı zamanda son bir yılın enflasyon şampiyonu olan ürünler. Son bir yılda emekçilerin mutfağına giren 40 üründen 32’sine zam gelmiş durumda asgari ücret tartışmaları devam ederken vatandaşın mutfağı yanmaya devam ediyor. 

Kocaeli’nin Körfez ilçesi Yarımca Mahallesi’nin vatandaşlarına, yapılan zamlara karşılık mutfak masraflarını nasıl karşıladıklarını sorarak yapılan zamlar hakkında ki düşüncelerini ve geçim sıkıntılarını dinledik.Ahmet Ferit, pazar fiyatlarının yeterince uygun olmadığını şimdi idare edebildiğini ama daha sonra ne olacağını bilemediğini ifade etti. 

EMEKLİYİM AMA...

Emekli olduğunu ve emekli maaşının yetmediğini söyleyen Ahmet Ferit çocuklarının maddi yardımı ile kıt kanaat geçinebildiğini belirtti. 1300 TL maaş aldığını ve çoğunun mutfak masrafına gittiğini dile getiren Ferit, emekli maaşının en az 2 bin TL olması gerektiğini söyledi.

Çiğdem Ertuğrul, pazar fiyatlarının pahalı olduğunu gıdadaki yüksek enflasyonun kendi mutfaklarını da vurduğunu söyledi. Kırmızı eti sofralarında hiç göremediklerini daha çok tavuk tüketebildiklerini, beyaz eti de çocuklarına almaya çalıştıklarını ifade etti. 

Diğer enflasyon şampiyonlarından olan üzüm ve badem için ise üzümün memleketten geldiğini ama bademi alamadıklarını söyledi. Aylık pazar masrafı için 250-300 TL ancak ayırabildiğini sözlerine ekledi. 

EMEKÇİLERİN SOFRASINDA KIRMIZI ET YOK!

Fatma Ayaz pazar fiyatları için “Bazı ürünlerde ucuzlama var ama genel olarak pazardaki fiyatlar yüksek” diyerek fiyatlardan dert yandı. İşçi eşi olan Ayaz, evlerine kırmızı et girmediğini, ayda sadece bir kere tavuk eti yiyebildiklerini söyledi. Eşinin 1200 TL ücretle çalıştığını, iki çocukları olduğunu asgari ücret 1300 TL olsa bile bu şartlarda hayatlarında bir değişikliğin olamayacağını vurguluyor. 

Kendisine özel bir şey yapamadığını, anne baba olarak zor koşullarda yaşamaya, kendilerinin arka planda olmalarına alıştıklarını belirterek çocuklarının bu koşullarda yaşamasına gönlünün el vermediğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Askerdeyken GSS borcu çıkarıldı: ‘Vatan borcunu’ öderken sigortaya borçlandırıldı

SONRAKİ HABER

Üç aylık bütçeye yoğun eleştiri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...