10 Aralık 2015 10:21

BirGün yöneticilerine 11 ay 20’şer gün hapis cezası verildi

BirGün Gazetesi yöneticileri Barış İnce, Berkant Gültekin ve Can Uğur’a 11 ay 20'şer gün ceza verildi ancak cezanın infazı ertelendi.

Paylaş

BirGün Gazetesi Yöneticileri Barış İnce, Berkant Gültekin ve Can Uğur hakkında “Katil hırsız Erdoğan” manşetinden dolayı açılan ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ davası sonuçlandı. Gazetecilerin 11 ay 20’şer gün hapsine karar verildi ancak cezanın infazı ertelendi.
İnce, Gültekin ve Uğur’un Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasından 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası talebiyle yargılandığı davanın karar duruşması İstanbul Adliyesi 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü.
Duruşma öncesindeki dayanışma çağrısına geniş kesimler destek verirken Dünya İnsan Hakları Günü’nde yapılan duruşma öncesinde de ifade özgürlüğüne sahip çıkılması için BirGün tarafından dayanışma çağrısı yapıldı.
Birgün yöneticilerini meslektaşları, milletvekilleri ve kitle örgütü temsilcileriyle Birgün okurları da yalnız bırakmadı. CHP Milletvekilleri Fikri Sağlar, Veli Ağbaba, Zeynep Altıok Akatlı, Gamze İlgezdi, İlhan Cihaner, ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş, Evrensel Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Vural Nasuhbeyoğlu ve Haber Müdürü Ercan Karakaya, Evrensel Gazetesi Yazarı Ender İmrek ve çok sayıda gazeteci katıldı.

‘ERDOĞAN SİYASİ OLARAK SUÇLUDUR’

Duruşmada ilk olarak BirGün Yazı İşleri Müdürü Berkant Gültekin’e savunma için söz verildi. Gültekin, “Slogan manşet suç değil siyasi eleştiridir. İlk duruşmada da ifade ettik. Erdoğan hukuki olarak olmasa da siyasi olarak suçludur.” dedi. Gültekin sözlerini “Eğer olumsuz bir karar olursa da şunu söyleyeyim; adaletin ayağı topaldır. Er geç gelecektir.” ifadeleriyle tamamladı.

‘MANŞETİMİZİN ARKASINDAYIZ’

Gültekin’in ardından söz alan Can Uğur ise “Biz bu ülkede öldürülen genç çocukların ve evlerden çıkan paralarla ilgili kamuoyunun sesi olduk. Manşetimizin arkasındayız, beraatimizi talep ediyoruz” dedi.
Sanık duruma getirilen gazetecilerden son konuşan Barış İnce ise “Daha önce söylediklerimi tekrara gerek yok. ‘Hırsız katil Erdoğan’ sloganı nedeniyle insanlar tutuklanmıştı. Buna ilgi çekmek istedik” diyerek beraat talep etti.
Gazetecilerin ardından Gazetenin Avukatı Tolgay Güvercin söz aldı. Güvercin; TCK 299’un iki sene öncesine kadar pek bilinmediğini çünkü ifade özgürlüğünün böylesine baskı altında olmadığını söyledi. Güvercin savunmasına şöyle devam etti: “Olaya haber olarak bakıldığında haberin yapıldığı dönemde tutuklamalar olmuştu. Haber bunu gündeme taşımıştır. Suç ve ceza yönünde bakılacak ise söz söyleminde ceza isteme doğru değildir. Burada Erdoğan’a yapılmış bir hakaret değil, o dönemdeki iktidara söylenmiş bir söz vardır.” Avukat Tolgay Güvercin’in beraat talebinin ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı.

HAPİS CEZASI VERİLDİ

Mahkeme Heyeti, “Sanıkların suç içindeki durumu dikkate alınarak 1’er yıl hapis cezası verilmesine, eylem işlenme vasıtasına göre alenen gerçekleşmekte olduğundan 1/6 oranında artışa, sanıkların gazeteci kimliği nedeniyle cezada 1/6 indirim uygulanarak her bir sanığa 11 ay 20 gün hapsine” karar verdi. Cezanın infazı, temyiz yolu açık olmak üzere ertelendi.

ADLİYE ÖNÜNDE AÇIKLAMA YAPTILAR

Davanına ardından adliye önünde açıklama yapan Barış İnce davada hapis cezası çıktığını belirterek, "Bu sloganın atılmasını biz savunduğumuz için, bu sloganı atan insanların tutuklanmasını protesto ettiğimiz için bu cezaya çarptırıldık. Hak ettiğimizi düşünmüyorum. Fakat o kadar kötü şeyler yaşanıyor ki bu ülkede bundan 2 ay önce arkadaşlarımız katledildi. Bizim yaşadıklarımız onların yanında bir hiçtir. Biz doğru bildiklerimizi söylemeye devam edeceğiz. Bizim davalarımız bitmez, sıkça görüşeceğiz" dedi.

Berkant Gültekin, "Manşeti attığımız için utanmıyoruz ya da çekinmiyoruz. Yargı iktidar tarafından tutuklanmış vaziyette. Yani bize verilen ceza sadece bir teferruat aslında. Yargı tutuklanmış. Yurttaşların hiçbir şekilde hukuki güvencesi kalmadı ifade özgürlüğü anlamında. Bundan sonraki süreci de eğer iktidarın baskısı azalmazsa, yurttaşlar açısından karanlık bir süreç olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.

"KARAR BİZİM İÇİN ŞEREF MADALYASIDIR"

Can Uğur, "Bu davada verilen karar bizim için şeref madalyasıdır. Biz Ali İsmaillerin Berkinlerin sesi olmaya çalıştık. Tarihe bir not düştüğümüzü düşünüyorum. Bu şeref madalyasını da onurumuzla taşıyacağız. Sözümüzün de arkasındayız, adalet sağlanana kadar" şeklinde konuştu.

İDDİANAME'DEN...

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan iddianamede, BirGün Gazetesi'nin 17 Şubat 2015 tarihi manşetinde büyük puntolarla verilen manşetin altında şüpheliler İnce, Gültekin ve Uğur'un imzasının yer aldığı ifade edildi. Başlığın eleştirme amacını aştığı, hakaret suçunun oluştuğu öne sürülen iddianamede, İnce, Gültekin ve Uğur'un "Cumhurbaşkanına alenen hakaret" suçundan 1'er yıldan 4'er yıla kadar ayrı ayrı hapisleri isteniyordu. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

3 taş oyunu 2 bin 300 yıl önce de oynanıyordu

SONRAKİ HABER

Yakub Saygılı ve 11 polis, 17 Aralık dosyasından serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa