10 Aralık 2015 08:40

Diyarbakırlılar Sur'daki ablukaya karşı oturma eylemi başlattı

Sur'da devam eden sokağa çıkma yasağını protesto etmek için yüzlerce kişi Urfa Kapı önünde oturma eylemi başlattı. Yenişehir ve Bağlar'da yürüyenlere ise polis saldırdı.

Paylaş

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde sokağa çıkma yasağı ve polis ablukası sürerken kentin genelinde de gerginlik hakim. Sur’da silah ve bomba sesleri gelmeye devam ederken çeşitli noktalarda yasağı protesto eden eylemlere polis sert müdahalede bulunuyor. Sur ilçesine girişin olduğu noktalar ise polis bariyerleri ve barikatlarıyla kapatılmış durumda. Surların bazı noktalarında ise keskin nişancılar bulunuyor.

Sur’da sokağa çıkma yasağı 9. gününü geride bırakırken ilçeden zaman zaman dumanlar da yükseliyor. Tarihi yerlerin tahrip edildiği bölgede halk da zor koşullarda yaşam mücadelesi veriyor. Diyarbakır’da ise her gün yasağı kırmak için çeşitli eylemler gerçekleştiriliyor. Urfa Kapı önünde toplanan yüzlerce kişi ellerindeki karanfillerle oturma eylemi yaparken sendikalarda Ankara katliamının ikinci ayı vesilesiyle aynı noktada toplandı. Dağkapı tarafından yürüyüşle alana gelmek isteyen belediye işçilerine ise polis gaz ve tazyikli suyla müdahalede bulundu. Bağlar tarafında ki kitleye de polis saldırısı oldu.

‘NORMAL BİR HAYAT SÜREMEYİZ’
Urfa Kapı’da Evrensel'e konuşan HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Ömer Önen, Sur’da insanların yaşamının giderek zorlaştığına dikkat çekerek, “İnsanlarla birlikte tarihte yok ediliyor. Olup bitene dair haber alamıyoruz. Telefon görüşmelerimizde kesildi. Yaralıların ve hayatını kaybedenlerin olduğunu biliyoruz. İnsanlığa saldırıyla karşı karşıyayız. Kendi tarihimize ve onurumuza sahip çıkıyoruz” dedi.
Milletvekillerinin başlattığı oturma eylemine destek için kendilerinin de oturma eylemi başlattıklarını kaydeden Önen, “Bundan sonra sessiz kalmayacağız. Sur’da hayat durmuş durumda. Bunun karşısında bizde normal bir hayat sürdüremeyiz. Demokratik eylemlerimize sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

Sur'daki yasağın kaldırılması için İdari Mahkeme'ye başvuru yapıldı


YENİŞEHİR'DE POLİS SALDIRISI

Sur'daki ablukayı kırmak amacıyla Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan belediye çalışanları ve yurttaşlar, Şeyh Sait Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. "Baskılar bizi yıldıramaz", "Suriçi halk yalnız değildir" sloganları atan kitleye, meydana kısa bir mesafe kala polis tazyikli su ile saldırdı. Saldırıya rağmen Urfa Kapı'ya doğru yürüyüşe geçen kitle, buradan Sur ilçesine yapılacak yürüyüş kortejine dahil olacak.

BAĞLAR'DAN SUR'A YÜRÜYENLERE POLİS SALDIRDI

Sur'daki ablukaya karşı Kayapınar ve Bağlar ilçelerinden gelerek Sento Caddesi'nde toplanan yurttaşlar ise, Urfa Kapı'ya doğru yürüyüşe geçti. Bağlar'dan Sur'a yürümek isteyen yüzlerce yurttaşa Sento Caddesi üzerinde polis saldırısı oldu. Gaz bombası ve tazyikli su ile gerçekleşen saldırıya rağmen yurttaşlar sokak aralarına girerek Sur'a doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşe geçen kitleye ikinci kez saldırı oldu.

HDP'Lİ VEKİLLER VALİLİKTE OTURMA EYLEMİ BAŞLATTI

HPD Diyarbakır milletvekilleri Feleknas Uca ve Sibel Yiğitalp, Sur'da hukuksuz olan sokağa çıkma yasağının kaldırılması için Diyarbakır Adliyesi'nde suç duyurusunda bulunduktan sonra Diyarbakır Valiliği'ne giderek Vali ile görüştü. Yapılan görüşmede, sokağa çıkma yasağının kaldırılmasına ilişkin Vali'nin kendilerine bir şey söylemediğini aktaran HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, bir sonuç alıncaya kadar valilik içinde oturma eylemi başlattıklarını ifade etti. Uca, Sur'daki abluka ve yasağın bir an önce kaldırılması gerektiğini ve yasak kararının Ankara'dan alındığını, valiliğin de bu konuda devreye girip yasağın kalkması için çabalaması gerektiğini dile getirdi.

HDP Diyarbakır Eş Başkanı Gülşen Özer, HDP Diyarbakır milletvekilleri Sibel Yiğitalp ve Feleknas Uca valilikteki oturma eylemlerini sürdürüyor. (DİHA)

Sur’da yasak olmayan mahallelere de saldırı: ‘Polis evimizi tarıyor bize hakaret ediyor’

ÖNCEKİ HABER

HDP, 1 Kasım seçiminin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu

SONRAKİ HABER

Kanuni Sultan Süleyman’ın mezarı bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...