09 Aralık 2015 00:54

Engelli Sertkal’ın davası 22 aralık’ta görülecek: Kızımı tek başına örgüt yaptılar

Konuşma ve işitme engelli Şehriban Sertkal, Antep’teki Kobanê eylemine yönelik ırkçı saldırıda felç kaldı. Bu da yetmedi, mağduru olduğu dosyanın tek sanığı yapıldı.

Paylaş

Elif Ekin SALTIK
Ankara

Antep’te 9 Ekim 2014 tarihindeki Kobanê eylemine yönelik ırkçı saldırıda felç kalan doğuştan işitme ve konuşma engelli Şehriban Sertkal’ın tek başına yargılandığı Kobanê davasının 2.duruşması 22 Aralık’ta Antep 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. Mağduru olduğu dosyanın tek sanığı yapılan,  işitme ve konuşma engelli olduğu halde slogan atmakla suçlanan Sertkal, “Silahlı terör örgütüne üye olmak, yasa dışı örgüt propagandası yapmak, görevi yaptırmamak için direnmek, kamu malına zarar vermek” iddialarıyla yargılanıyor. Bir süredir Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi gören ve vücudunda hâlâ 2 mermi taşıyan Sertkal’ın babası Tayyip Sertkal, “Benim kızım doğuştan sağır ve dilsiz. Onu slogan atmak ve örgüt propagandası yapmakla suçluyorlar. O zaman yüzde 70 oranında engelli olan biri nasıl slogan atabilir?” diye sordu. 

'20 YILDIR BABA DİYEMİYOR'

Şehriban Sertkal, 9 Ekim 2014 akşamı evine giderken, saldırının ortasında kaldı ve kim tarafından ateşlendiği bilinmeyen bir tabancadan çıkan kurşunlar sonucu göğsünden, sağ kol ve kalçasından yaralandı. Sertkal’ın, kalçasına isabet eden kurşun sonucu felç kalması yetmezmiş gibi bir de mağduru olduğu dosyanın tek sanığı yapıldı. Numune Hastanesinde tedavisi süren Şehriban’ın babası Teyyip Sertkal’la hastane bahçesinde görüştüğümüzde kızının kendisine doğduğundan beri baba demezken nasıl olup da slogan atabildiğini sordu. Baba Sertkal Kürt oldukları için böylesi bir baskı ile karşılaştıklarını söyleyerek, “Kızım 20 yaşında ve 20 yıldır hem sağır hem de dilsiz. Bu davanın tek sanığı. Bu iddiaları aklım almıyor” dedi. 

SKANDALLARLA DOLU DOSYA

Olaylar esnasında herkesin silah sesini duyup kaçtığını, ancak kızının sesi duyamadığı için kaçamadığını anlatan baba Sertkal, bunun sonucunda Şehriban Sertkal’ın kurşunların hedefi olduğunu ifade etti. Kızının saat 20.10’da hastaneye götürüldüğünü, 1 tane polisin de 21.20’de vurulduğunu anlatan baba Sertkal, vurulan polisin de kızının dosyasında şikayetçi sıfatıyla yer aldığını anlattı. Bazı kişilerin dosyada şikayetçi olduklarından bile haberi olmadığını ifade eden baba Sertkal, “Mahalle muhtarını, Hazal Toplum Derneği Başkanını,  belediyeyi Şehriban’ın dosyasında müşteki yaptılar. 12 müşteki var. Tanımıyoruz bile bu isimleri. Muhtar, dernek başkanı ve bir vatandaş vazgeçti. ‘Bizim haberimiz yok, polis bizim adımızı yazmış’ dediler” diye konuştu.  

‘ŞEHRİBAN’I VURANLARI BULUN’

5 insanın öldüğü, 70’e yakın insanın yaralandığı olayları Şehriban’ın üzerine yıkmaya çalıştıklarını söyleyen baba Sertkal, “Bu nasıl olabilir, aklım almıyor. Ben de gülüyorum” ifadelerini kullandı. Olaya ve sonrasına dair ellerinde onlarca fotoğrafın olduğunu dile getiren baba Sertkal, kızıyla ilgili TBMM’ye 3 soru önergesi ve bir araştırma önergesi verildiğini söyledi. Sertkal, “Benim kızımı vuranları bulun. Birileri bizi hedef seçmiş, illa suçlu Şehriban. Şehriban’ı tek başına bir örgüt yaptılar. Ve bu insan engelli. 1 seneden beri bizim huzurumuzu bozdular, yaşamımızı altüst ettiler. Artık Antep’e dönmeyi düşünmüyoruz. Biliyorum ki polisin tacizleri bitmeyecek” dedi. 

'KIZIMI SAHİPLENSİNLER' 

Tedavi amaçlı gittikleri hastanelerde kendilerine kötü davranıldığını söyleyen baba Sertkal, kamuoyuna destek çağrısında bulundu: “Berkin Elvan’ın davası, Özgecan davası gibi, benzer davalarda olduğu gibi  benim çocuğumun da davasını sahiplensin. Bizim mağduriyetimizi sahiplenseler, mahkeme salonlarında bizi rezil etmeleri, götürüp getirmeleri bitirdi bizi. İnsanların, kitle örgütlerinin duyarlı olmasını bekliyorum” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Kayyum kıyıma hızlı başladı

SONRAKİ HABER

KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Köse: ‘İş güvencesine saldırıya karşı mücadele edeceğiz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...