08 Aralık 2015 14:21

Medeni Yıldırım Davası Sanığı Er Çiftçi: Silah eğitimi almadığım halde komutanlar bana ateş emri verdi

Paylaş

Hasan AKBAŞ
Diyarbakır

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde kalekol yapımını protesto sırasında askerlerce açılan ateş sonucu öldürülen Medeni Yıldırım’ın 2. duruşması dün Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmada SEGBİS aracılığıyla ifade veren sanık Er Adem Çiftçi, Medeni’nin ölümüne sebep olan kurşunun çıktığı silahı kullanmayı bilmediğini, bunun eğitimini almadığı halde komutanların kendisine ateş emri verdiğini söyledi. Çiftçi, emre rağmen ateş etmediğini idda ederek, Medeni’yi kendisinin vurmadığını söyledi. Avukatların tutuklama talebini yine reddeden mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi. 

Duruşmada bir de skandal yaşandı. Mahkeme salonuna giren polisler, salonda fotoğraf çekip sosyal medyada yayımladığı iddiasıyla Taksim Dayanışması Üyesi ve Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Beyza Metin gözaltına alındı. 

Duruşmaya Medeni’nin annesi Fahriye Yıldırım,  Ağabeyi Mehmet Yıldırım, Gezi direnişinde polislerce öldürülen Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan, Mehmet Ayvalıtaş’ın babası Ali Ayvalıtaş ile Taksim Dayanışması üyeleri katıldı. Medeni’nin mahalleden ve okulundan arkadaşları ile ESP ve EMEP Kürdistan Örgütü yöneticileri de davayı izledi. 

Sabah 09.00’da başlaması gereken duruşma öğleden sonra başladı. 

'KARAKOL KOMUTANI ATEŞ EMRİ VERDİ'

Duruşmada SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) uygulamasıyla görüntülü ifade veren sanık Er Adem Çiftçi, “Ben rütbelilerin bana verdiği emir doğrultusunda kurma kolunu çektim fakat benim olduğum nokta Medeni kardeşimizin olduğu noktayı görmüyordu. Bixi tipi silahın başındaydım ben. Ama bulunduğum nokta Medeni Yıldırım’ı görmüyordu” dedi. 

Kendisinin kaynakçı olduğunu ve o dönemde Medeni’nin ölümüne neden olan kurşunun çıktığı silahı kullanmayı bilmediğini söyleyen Çiftçi, “Karakol komutanı ateş emri verdiği halde ben sıkmadım. Silahı kullanmak için herhangi bir eğitim almadım. Orada Mustafa Üsteğmen ve JÖH’ün başındaki komutan ‘hepsinin ayaklarına sıkın’ dedi. Ben ona rağmen sıkmadım” dedi. 

'BEN O İNSANLARIN HİÇ BİR KÖTÜLÜĞÜNÜ GÖRMEDİM'

“Orada daha fazla insan ölebilirdi” diyen Çiftçi, “Ben hâlâ olayların nasıl o hale getirildiğini anlamıyorum. Biz sürekli orada halkla maç yapıyorduk. Çarşıya çıkıyorduk. Bizi seviyorlardı, bir kötülüklerini görmedim. Nasıl sıkabilirim ben onlara” dedi. 

'O SİLAHI BAŞKA ASKERLER DE KULLANDI'

Kullandığı bixi silahı başka askerlerin de kullandığını söyleyen Çiftçi, “Ben o sıra mühimmat veriyordum. Kullananlar oldu. Ben hiç ateş etmedim. Olaylar sonrası silah balistiğe gitmişti ve ben terhis olduğumda, haberlerde öğrendim durumu” dedi. 

ANNE YILDIRIM: SONUNA KADAR ŞİKAYETÇİYİM

Duruşmada söz alan Medeni Yıldırım’ın annesi Fahriye Yıldırım ise “Sonuna kadar şikayetçiyim ve karakol komutanı dahil tüm sorumluların yargılanmasını istiyorum” dedi. 

MAHKEME TUTUKLAMA TALEBİNİ YİNE REDDETTİ

Duruşmada konuşan Yıldırım ailesinin avukatı Reyhan Yalçındağ ise “İçişleri Bakanlığı’nın raporunda da yer alan ve sormlulukları belirlenen karakol komutanı Mustafa Öztürk ve ilgili rütbeliler ve JÖH komutanları hakkında sözlü olarak suç duyurusunda bulunuyorum. Sanığın da tutuklu yargılanmasını talep ediyorum” dedi. 

Tutuklama talebini reddeden mahkeme heyeti, bahse konu rütbeli askerlerin bir duruşmada dinlenmesine karar vererek duruşmayı 2 Mart 2016’ya erteledi. 

DURUŞMA SALONUNDA GÖZALTI SKANDALI

Duruşma sürerken salonda bir de skandal yaşandı. Salona giren polisler EMO İstanbul Şube Başkanı Beyza Metin’i savcıya işaret ederek gözaltına aldı. Ellerinde telefonla salona giren polisler savcının yanına giderek bir süre birşeyler konuştu. Bu sırada sanık savunma yapıyordu ve savcı polislerle konuştuğu için sanığın beyanlarını dinlemiyordu. Savcıyla konuşan polislerden biri eliyle Beyza Metin’i göstererek, ‘şu kadın’ diye işaret etti. Bunun üzerine savcı, ‘O kadını alın’ dedi. Polisler Beyza Metin’i gözaltına alıp salondan çıkarırken, mahkeme başkanı tüm salonun boşaltılmasını istedi ancak avukatların itirazı üzerine izleyiciler salonda kaldı. Polisin Beyza Metin’i gözaltına alma gerekçesinin duruşma salonunda fotoğraf çekerek, sosyal medyada paylaşması olduğu öne sürüldü. Metin, Yenişehir Polis Karakolu’na götürüldü. 4 saat gözaltında tutulan Beyza Metin ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. Polis Beyza Metin'in telefonuna incelenecek gerekçesiyle el koydu.

 

ÖNCEKİ HABER

6. İnsan Hakları Belgesel Film Günleri başlıyor

SONRAKİ HABER

Antalya’da inşaattan düşen işçi hayatını kaybetti.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...