08 Aralık 2015 13:28

'Esad da, Kürtler de masanın parçası olacak'

Paylaş

Ankara Üniversitesi Cebeci Emek Gençliği, "Ortadoğu: Değişim Çatışma ve Dönüşüm" adıyla Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde bir panel gerçekleştirdi. T24 İnternet Gazetesi Yazarı Erdoğan Aydın ile Evrensel Gazetesi yazarı ve EMEP MYK Üyesi Yusuf Karataş'ın konuşmacı olarak katıldığı panelde Siyasal Bilgiler Fakültesi Küçük Amfi'de gerçekleştirildi. 

Burada konuşan yazarımız Yusuf Karataş, Suriye üzerinden yaşanan kamplaşmanın Ortadoğu'nun gelecekte nasıl biçimleneceğini belirleyeceğine dikkat çekti.  Suriye'de savaşın arkasında emperyalistlerin büyük bir hakimiyet savaşı bulunduğunu belirten Karataş, "Bugün bölgede çok parlak bir tablo olduğunu düşünmüyorum, ama bu tablo içerisinde Kürtlerin pozisyonu önemli. ABD ve Rusya'yla görüşen fakat hiçbirine tabii olmadan kendisinin meşru muhatap gördüğü oranda onlarla görüşen bir pozisyonda bulunması PYD ve Rojava Kürtleri'nin kendi kaderini tayin bakımından önemli. Karanlık tablodaki tek ışık tek aydınlık PYD'nin duruşudur" dedi.

Erdoğan Aydın ise "Suriye; Rusya ve İran'ın vekili olarak kendi ülkesini savunur duruma geldi. Sünni İslamcı bir masa üzerine kurulan siyaset, savaşı derinleştirmekte ve IŞİD'i kurumsallaştırmaktadır. Ne Suudi Arabistan'a, ne Katar'a, ne de Türkiye'ye yarayacak bir durum söz konusudur. KDP ile el ele Irak'ta mevzi tutma hali geleceksiz bir politikaya gelindiğinin ispatıdır. Emperyalistlerin planları Sünni Müslüman Kardeşlerin iktidarında sadece Arap bir Suriye idi. Ancak bugün gelinen durum farklı. Ortadoğu'da bu savaşı başlatanlar şimdilerde besleyip büyüttükleri bu güçleri desteklemeyi geri çektiler" diye konuştu.
Erdoğan Aydın "Önümüzdeki dönemde ister Musul'a 600 asker yerleştirilsin, ister Rusya uçakları daha çok düşürülsün, ister Afganistan'dan, Çeçenistan'dan daha onbinlerce insan ve bir dizi çeteci taşınsın; bu sürecin Esad'ı devirmek eksenli bir yerden ilerlemesi mümkün değil. Madde 1: Esad önümüzdeki dönem masanın bir parçası olacak. Madde 2: Türkiye açısından da asıl önemli mesele olan Suriye'deki Kürtlerdir ve Suriye arenasının Kürtsüzleştirilmesi statüsünün sürdürülmesi artık imkansızdır. Yeni Suriye barışçı, çoğulcu, hiçbir kimliğin inkar edilmediği, şu anda Rojava'da uygulanan modelin tüm Suriye'ye uygulanması şeklinde olacaktır" dedi. (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ'de grev dayanışmayla büyüyor

SONRAKİ HABER

Can Dündar ve Erdem Gül için hazırlanan #Tutuklandık belgeseli yayında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...