08 Aralık 2015 11:41

Medeni, katilinin yargılanacağı bu salona çok gelmişti

Paylaş

Hasan AKBAŞ
Diyarbakır

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde kalekol yapımını protesto sırasında askerlerce açılan ateş sonucu öldürülen Medeni Yıldırım’ın 2. duruşması Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Duruşma sürerken salona giren polisler EMO İstanbul Şube Başkanı Beyza Metin’i savcıya işaret ederek gözaltına aldı. 

Duruşmaya Medeni’nin annesi Fahriye Yıldırım,  Ağabeyi Mehmet Yıldırım, Gezi Direnişi’nde polislerce öldürülen Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan, Mehmet Ayvalıtaş’ın babası Ali Ayvalıtaş ile Taksim Dayanışması üyeleri katıldı. Medeni’nin mahalleden ve okulundan arkadaşları ile ESP ve EMEP Kürdistan Örgütü yöneticileri de davayı izliyor.

Medeni’nin davasının görüldüğü 7. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda daha önce JİTEM sanığı Albay Cemal Temizöz de yargılanmıştı. Duruşma öncesi gazetemize konuşan Medeni’nin arkadaşı Baver Arı, “Bu salonda daha önce açlık grevleri döneminde lise öğretmenimiz yargılanıyordu. Medeni ile birlikte duruşmalara gelerek hocamıza destek olmak için o salonda bulunuyorduk. Hatta Medeni bu salonda hakimin verdiği kararı alkışladığı için dışarı atılmıştı” dedi.

Medeni’nin her hak eyleminde yer aldığını belirten Arı, “Gelmeyecegim, dediği zaman bile gelirdi. ‘Dayanamadım, gelmem lazımdı’ demişti ölmeden önce de” dedi. Adliye de birçok haksız ve hukuksuz davayı Medeni ile birlikte takip ettiğini anlatan Arı, “Buradaki hukusuzluğa yabancı değiliz. O yüzden davada adaletli bir sonucun olacağını düşünmüyorum. Bu bir döngü. Ama hukuksuzluklar sürdükce o davaları takip eden ve mücadele eden Medeni’ler de o duruşma salonlarında hep var olacak” diye konuştu.

ASKERE EMİR VEREN RÜTBELİLER NEREDE?

Davaya ilişkin gazetemize bilgi veren dava avukatlarından Kezban Yılmaz da, bunun ikinci duruşma olarak belirtildiğini ancak önceki duruşmada gereken işleyiş gerçekleşmediği için bunun ilk duruşma mahiyetinde olduğunu söyledi. Hazırlanan iddianame ile yargılamanın eksik yapıldığını ifade eden Yılmaz, “Dava bir erle sınırlandırılıyor. Askere emir veren rütbeliler bu dava da yer almıyor. Bu rütbeliler bir nevi aklanip,  kollanıyor. Devlet kurumlarınca gönderilen müfettişlerce de bu rütbeliler sorumlu bulunmuştu. Ancak yargılamada bu göz önünde bulundurulmuyor. Bu da davanın samimiyetini gösteriyor” diye konuştu.

 

ÖNCEKİ HABER

Adliye işçileri ücret taleplerini yineledi

SONRAKİ HABER

Özel harekatçılar Çukurca’da esnafa ateş açtı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...