08 Aralık 2015 11:28

PTT işçileri işe iade için imza topluyor

Paylaş

Volkan Pekal
Adana

Sendikada örgütlendiği için işten çıkarılan Adana PTT Başmüdürlüğü taşeron işçilerinin Başmüdürlük (Cemalpaşa Postanesi) önünde 20 gün önce işe iade talebi ile direnişe başlayan işçiler direnişlerini farklı yönetmelerle sürdürüyor. İşten atılan işçiler postane önünde stand açarak imza toplamaya başladı. Öte yandan Başmüdürlük içeride işçilere Öz-Taşıma İş’e geç baskısı yapıyor. İşçiler “Kadroya alınmazsınız. Siz de işten atılırsınız” denerek tehdit ediliyor. İçerdeki işçilerin direnişteki arkadaşlarına selam dahi verilmemesi isteniyor.

'SENDİKADAN SONRA BASKILAR ARTTI'

Stand önünden geçen vatandaşlar ne olduğunu anlamaya çalışıyor, işçiler de Anayasal haklarını kullandıkları için işten atıldıklarını anlatıyor, bildirilerini veriyor. Postane önünde işe iade edilmeleri için başlattıkları imza kampanyasının 7 günü geride bıraktığını ifade eden İşyeri Temsilcisi Mustafa Kahraman,  bir haftada 3 bine yakın imza topladıklarını belirterek halkın desteğinin yoğun olduğunu söyledi. İşyerinde hakaret, fazla iş yükleyerek baskı yapılması, mobbing, haksız yere ücret kesintileri yapılması gibi sorunlara karşı DİSK/ Nakliyat-İş’te örgütlendiklerini anlatan Kahraman yaklaşık 20 ay önce başladıkları örgütlenme çalışmasına karşısında PTT Başmüdürü’nün tavrının daha fazla baskı olduğunu söyledi.Haksız yere paralarının kesilmesine tepki göstererek işyeri önünde basın açıklaması yaptıklarını ifade eden Kahraman, bundan dolayı Ramazan ayında paralarının tamamının kesildiğini ifade etti.

'ARAÇ YOK, SORUŞTURMA VAR'

Araçları olmadan zor koşullarda işlerini yapıklarını anlatan Kahraman, geçmişte hiç olmayan araçların bugün 130 personelin bulunduğu postanede 30 motosiklet olduğunu söyledi. “Bazen dağıtım işimiz geç saatlere kadar sürüyor. İşimizi bitirdiğimizde çok geç saat olabiliyor” diyen Kahraman, bu sebepten iş bittikten sonra işyerine dönüş yapmadıkları için paralarının kesildiğini anlattı. Kendilerine açılan soruşturmada sonucu savunma verdiklerini dile getiren Kahraman, savunmalarının cevabı gelmeden işten atıldıklarına dikkat çekti. PTT Genel Müdürü’nün işyerlerinde bulunduğu sırada sorunlarını soran Genel Müdür’e işyerinde yaşadıkları sorunları dile getirmelerinin yönetimi kızdırdığını anlatan Kahraman, imza kampanyalarının devam ettiğini belirterek içerideki arkadaşlarından ve Adana kamuoyundan kendilerine desteğini sürdürmelerini istedi. 

'AKRABALARINI İŞE ALDILAR'

İmza toplarken konuştuğumuz işten atılan işçilerden Cumali Arıç, işyerinde yetki için sendika olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvuruda bulunduklarını belirterek Başmüdürlüğün bu sırada temsilcileri işten atarak sendikanın yetki almasının önüne geçmeyi amaçladığını ifade etti. Aynı zamanda yönetimin içeride işçilere Hak İş’e bağlı Öz Taşıma İş’e üye olmaları için baskı yaptığını ifade eden Arıç, “İçerde bize selam bile vermemelerini söylüyorlar. Arkadaşlarımızı ‘Onlara selam verirseniz, bizim istediğimiz sendikaya geçmezseniz onlardan beter olursunuz’ diyorlar” diye konuştu.

Kendilerinin yerine yöneticilerin ve eski başmüdürün akrabalarının işe alındığını söyleyen Arıç, İşten atılan 4 kişiden kendisi de dahil 3’ünün 8, birinin 6 yıldır aynı işyerinde çalıştığını belirterek “8 yıldır hakkımda tek bir tutanak yok. Yöneticiler çalışmıyordu diyormuş. Çalışmıyor olsak 8 yıl bizi burada tutarlar mıydı?” dedi.  

 

ÖNCEKİ HABER

DİSK: Asgari ücret 1900 TL olmalı

SONRAKİ HABER

Adliye işçileri ücret taleplerini yineledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...