08 Aralık 2015 11:18

Tüm Bel-Sen: İzmir’de çalışma barışı bozuldu

Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tüm Bel-Sen’in yetkili olduğu işyerlerinde Tüm Yerel-Sen’le toplusözleşme masasına oturdu. “Çalışma barışı bozuldu” diyen Tüm Bel-Sen yöneticileri, bu hukuksuzluğa karşı mücadele edeceklerini duyurdu. 

15 Mayıs’ta tutulan yetki tespiti tutanaklarına göre İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı ESHOT’ta KESK’e bağlı Tüm Bel-Sen örgütlü. Kamu-İş’e bağlı Tüm Yerel-Sen ise sadece İZSU’da yetkili. Ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi, kamu emekçilerinin iradesini hiçe saydı; yıllardır Büyükşehir, ESHOT ve İZSU’da ayrı ayrı yürütülen toplusözleşme süreçlerini birleştirerek, yetkisi olmayan Tüm Yerel-Sen’i toplusözleşme masasına çağırdı. Belediye bu amaçla, bugüne kadarki uygulamalardan farklı olarak, Valilik, İçişleri Bakanlığı ve Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü ile yetki konusunda çeşitli yazışmalar yaptı. Bu duruma müdahale eden Tüm Bel-Sen, Valiliğe itiraz yazısı gönderdi. İtirazı dikkate alan Valilik, belediyeye gönderdiği son yazıda, “toplusözleşme masasına kimin oturacağını karar verme yetkisinin kendisinde olmadığını” ifade etti. 

'GÖRÜŞME OLMAYACAK DEMİŞLERDİ' 

Tüm Bel-Sen şube ve genel merkez yöneticileri dün İzmir’de belediye yetkilileriyle yaptıkları görüşmede, Valiliğin bu yazısını hatırlatarak, Tüm Yerel-Sen’le görüşmenin hukuki olmadığını ilettiler. Tüm Bel-Sen yöneticileri, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Pervin Şenel Genç’in kendilerine, “yeniden bir hukuksal değerlendirme yapacaklarını, TİS görüşmelerinin başlamayacağını” söylediğini aktardı. Buna rağmen belediye yetkilileri ile Tüm Yerel-Sen arasında dün bir görüşme gerçekleştirildi.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Pervin Şenel Genç’in katılmadığı görüşmenin sonunda Genel Sekreter Yardımcısı Barış Karcı ve belediye bürokratları ile Tüm Yerel Sen Şube Başkanı Dr. Hakan Kıran ve sendika yönetiminin imzaladığı bir tutanak tutuldu.

Tutanakta, “İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşları ESHOT Genel Müdürlüğü, İZSU Genel Müdürlüğü ile en çok üyeye sahip Tüm Yerel Yönetim Çalışanları Sendikası’nın bir araya geldiği, toplu iş sözleşmesinin hukuksal dayanak kısmının değerlendirildiği, diğer maddelerin görüşülmesi için toplantının ileriki bir tarihe ertelendiği” ifade edildi.

EYLEM HAZIRLIĞI 

Şimdi İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ESHOT’ta yetkili sendika olan Tüm Bel Sen, yetki gaspına karşı eyleme hazırlığında. Tüm Bel Sen Genel Örgütlenme Sekreteri Satı Burunucu Çalı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Barış Karcı’ya “çalışma barışının bozulduğunu” ilettiklerini belirterek, yetki gaspına karşı ve TİS taleplerinin kazanılması için belediye emekçileriyle birlikte mücadele edeceklerini bildirdi. İzmir’deki emek ve demokrasi güçlerine de dayanışma çağrısında bulunan Çalı, “İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı emekçilerin iradesini esas almalıdır. Emekçilerin iradesi gasp edilerek emekçilerin lehine toplusözleşme imzalanamaz” diye konuştu. 

KOCAOĞLU: DÜZELTİLMESİ İÇİN GÖRÜŞECEĞİM 

Tüm bu gelişmeler yaşanırken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Ömer Salih Erol’u arayarak “yetki gaspı durumunun düzeltilmesi için genel sekreteriyle görüşeceğini söylediği” bilgisi gazetemize ulaştı. 

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da biri çocuk 2 kişi polis kurşunuyla yaralandı

SONRAKİ HABER

DİSK: Asgari ücret 1900 TL olmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa