08 Aralık 2015 00:55

Okul öncesi yerine Kur’an kursları

Paylaş

Tolga Alp TURGUT
İstanbul

Diyanete bağlı 4-6 yaş grubu Kur’an kursları fiilen sıbyan mektebi işlevi görerek, okul öncesi eğitime alternatif hale getirildi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 4+4+4 düzenlemesiyle okul öncesinin zorunlu olması projesinden vazgeçti ve devreye Diyanet İşleri Başkanlığı girdi.

Bu doğrultuda ilk olarak 4- 6 yaş grubundaki çocuklara yönelik olarak hazırlanan “Kur’an Kursları Okul Öncesi Din Eğitimi Projesi” uygulamaya sokuldu. Proje, 2013-2014 eğitim öğretim yılında pilot olarak seçilen Ankara, İstanbul ve İzmir’de 10’ar, Adana, Kayseri, Diyarbakır, Gaziantep, Samsun, Erzincan ve Rize’de 5’er sınıfı geçmeyecek şekilde uygulandı. 2014-2015 eğitim-öğretim yılından itibaren ise yurt genelinde yüzlerce Kur’an kursu açıldı. Hızla çoğalan ve valisinden kaymakamına, belediye başkanından milli eğitim müdürüne herkesin açılışlarında yer alıp, teşvik ettiği 4-6 yaş kuran kursları önümüzdeki yıllarda MEB okul öncesi kurumlarının sayısını geçeceğe benziyor.  

DİYANETTEN DİNDAR NESİLE ALTYAPI

Kuran kurslarında yaş sınırının kalkması ardından Diyanet İşleri Başkanlığı Milli Eğitim Bakanlığının boş bıraktığı bu alana yöneldi ve okul öncesi çocuklar için çalışma başlattı. 4+4+4 eğitim düzenlemesiyle ‘dindar nesil’ yetiştirmeyi hedefleyen AKP, hedefini daha da büyüterek çok bilinçli ve programlı bir şekilde daha kolayca ‘şekil verebileceği’ yaş gurubuna yöneldi.

4-6 Yaş grubuna yönelik “Kur’an Kursları Öğretim Programı”nın uygulandığı sınıflarda görev almak isteyen Kur’an kursu öğreticilerine yönelik olarak 28.11.2014’de Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü arasında, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüklerinde  “4-6 Yaş Çocuk Etkinlikleri ve Eğitimi” adında modüler sertifika eğitim programı hazırlandı. Söz konusu eğitim programındaki ders modüllerini tamamlayan veya bunun üzerinde bir krediye sahip sertifikası olan kuran kursu öğreticilerine de 4-6 yaş grubuna yönelik kurs ve sınıflarda görev verilmeye başlandı.

Halk Eğitim Merkezi Müdürlüklerinde derslere katılma olanağı olmayanlar için ise; Sakarya Üniversitesi 11.02.2015-2862 evrak tarihi ve sayı numarası ile Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından onaylı Sürekli Eğitim Merkezi (SAÜSEM) uzaktan eğitimi ile Türkiye’nin neresinde olursa olsun internet üzerinden eğitim görülmesine ve “4-6 Yaş Grubu Çocuk Gelişimi ve Etkinlikleri Sertifikası” alınmasına olanak sağlandı.

Okul öncesi eğitimin zorunlu olmaması nedeniyle özellikle köylerde velilerin çoğunluğu servis ücreti, yardımcı personel ücreti vb. nedenlerle çocuklarını okul öncesi kurumlara gönderemiyor. Veliler ücret ve olanaklar bakımından daha uygun olan 4-6 yaş Kur’an kurslarını tercih etmek durumunda kalıyor.  Diğer taraftan 4-6 yaş Kur’an kurslarının tam gün olması nedeniyle özellikle çalışan anne ve babalar çocuklarını 4-6 yaş Kur’an kurslarına vermek zorunda kalıyor. 

NEDEN VAZGEÇİLDİ?

2009-2010 Eğitim-öğretim yılında dönemin Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu tarafından okul öncesi eğitimin zorunlu olmasıyla ilgili olarak 32 ilde pilot uygulama başlatılmıştı.  2010-2011 eğitim-öğretim yılında zorunlu okul öncesi pilot uygulamasına 25 il daha eklenip, okul öncesi eğitimin 57 ilde zorunlu olması planlanmıştı. 2014 yılında ise okul öncesi eğitimin zorunlu olması proje ülke genelinde tamamlanacaktı. Bu doğrultuda planlanan çalışmalara göre:
5 yaş çocuklarının zorunlu pilot uygulaması kapsamına alındığı basın yoluyla halka duyurulacak, alan taraması yapılarak belirlenen öğrencilerin anaokulu-ana sınıflarına kayıtlarının yapılması sağlanacak, kullanılmayan veya atıl durumda kamu binaları belirlenecek, derslik ihtiyacının giderilebilmesi için derslik olabilecek idare odaları ve atıl durumdaki derslikler tespit edilip ana sınıflarına dönüştürülecek, anaokulu-ana sınıfına kayıt için gelen veliler geri çevrilmeyecek ve tümü alınacaktı.
2009 yılında başlatılan okul öncesinin zorunlu olması projesinden, 2012 yılında yürürlüğe giren 4+4+4 eğitim düzenlemesiyle birlikte vazgeçildi. Yeni düzenlemeyle okul öncesi eğitimin zorunlu olması kapsam dışında bırakıldı.

ÖNCEKİ HABER

Tarihi alanlara cami projesi

SONRAKİ HABER

Açlıktan kurtaran ‘istikrar’ değil!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa