08 Nisan 2012 16:17

Önümüz yaz ama biz kışı düşünüyoruz

AKP Hükümeti’nin son dönemde doğalgaz ve elektriğe yaptığı zammı, maaşları zamlar karşısında her geçen gün eriyen Tuzla tersanesi işçilerinin eşleriyle konuştuk. Soruyu yönelttiğimiz her kadın, geçimin daha da zorlaştığını, tersanelerde eşlerinin kazandıkları üç kuruşla ay sonunu zar zor getirdiklerini s&ou

Önümüz yaz ama biz kışı düşünüyoruz
Paylaş
Adile Doğan

AKP Hükümeti’nin son dönemde doğalgaz ve elektriğe yaptığı zammı, maaşları zamlar karşısında her geçen gün eriyen Tuzla tersanesi işçilerinin eşleriyle konuştuk. Soruyu yönelttiğimiz her kadın, geçimin daha da zorlaştığını, tersanelerde eşlerinin kazandıkları üç kuruşla ay sonunu zar zor getirdiklerini söylüyor. “Bizden aldıklarının yarısını zenginlerden alamıyorlar” diye isyan eden kadınları en çok doğalgaz zammı düşündürüyor. “Yaza giriyoruz ama biz şimdiden önümüzdeki kışı düşünüyoruz” diyor Tuzlalı kadınlar.  

‘TAM KIŞ BİTTİ DİYE SEVİNİYORDUK’

İki çocuk annesi Zehra Armağan, doğalgaz ve elektriğe yapılan zamma tepkili. “Eşim tersanede çok hastalandı sürekli öksürüyordu, hasta olmasından korktuğumuz için de tersaneyi bıraktı” diyen Armağan asgari ücrete hiç zam yapılmazken temel tüketim maddelerine sürekli zam yapılmasını eleştiriyor ve ekliyor: “Tam kış bitti diye sevinirken havaların soğuk olmasını fırsat bilerek doğalgaza zam yaptılar. Bari maaşlara da zam yapsalar, biz de belki biraz rahat edeceğiz. Yeter artık sesimizi duysunlar, biz de insanız!”

Üç çocuk annesi Hamide Makal, evlerinin kira olduğunu zar zor geçindiklerini söyleyerek başlıyor anlatmaya, “Sürekli olarak zam yapılıyor, ben bu zamlara çok tepkiliyim. Eşim tersanede kaynakçı olarak çalışıyor ve uzun süredir de maaşına zam almıyor. Hükümet her zam yaptığında biz evimizde masrafları biraz daha kısarak ya da çocukların ihtiyaçlarını karşılamayı azaltarak geçinmeye çalışıyoruz” diyor Makal. “Tabii buna geçinmek denirse” diye eklemeden de edemiyor.

‘MAAŞLARA DA ZAM YAPSINLAR’

Nurcan Güven, “İki çocuğum var; oğlum asker, kızım da üniversite öğrencisi. Evimize bir kuru maaşın dışında para girmiyor” diyor. Eşi 20 yıllık işçi oysa. “Son zamanlarda hiç zam alamıyor, istemeye kalkışınca da işten atılmakla tehdit ediliyor” diyen Güven devam ediyor: “Peki biz ne yapalım? Hayat şartları bizim için çok zor, madem zam yapılacak bari insaflı olsunlar, işçilerin maaşına da zam yapsınlar. Ben doğalgaz zammının geri alınmasını istiyorum.”

Arife Ender, “Ödediğim vergiler haram olsun!” diye isyan ediyor.  “Bizden aldıklarının yarısını zenginlerden alamıyorlar. Biz de insanız, bizim de rahat yaşamaya hakkımız var” diyor.  İki çocuk annesi Ender, “çocuğum var ben onlara nasıl bakacağım, okul masraflarını nasıl karşılayacağım” diye düşünürken son zamların bellerini iyice büktüğünü söylüyor. Eşinin tersanelere su sattığını söyleyen Ender, “Tersanelerin durumu malum. Eskisi gibi iş olmuyor ve geçinemiyoruz” diyor. (İstanbul/EVRENSEL)


GAZI KISIYORDUK ARTIK HİÇ YAKAMAYIZ

“Bizlerin ödediği vergiler nereye gidiyor, bunun hesabını versinler” diyen Ayfer Sarı, “Eşimin küçük bir berber dükkânı var ve kazancının çocuğu devlete vergi olarak gidiyor ve biz geri kalanıyla kıt kanat geçinmek zorundayız. Bir canımız var, en sonunda onu da alacaklar” diyor.
İki çocuğunu okula zor gönderdiğini ifade eden Sarı ekliyor: “Artık yeter! Büyük sanayilere hiç dokunmayan hükümet, biz yoksul halktan nerdeyse canımızı da alacak. Yazın gelişini fırsat bilerek yapılan bu zamlar yüzünden önümüzdeki kışı şimdiden düşünür hale geldik. Bu yıl bile doğru dürüst ısınamadık, çok az yaktık yine 300 liradan aşağı gelmedi fatura. Çocuklar hep hastaydı. Önümüzdeki kış bu faturanın iki katını ödeyeceğim ve yine ısınamayacağız”

ÖNCEKİ HABER

Ana dilim nerede?

SONRAKİ HABER

HDK'dan, Ermeni Patrikhanesine Paskalya ziyareti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...