08 Nisan 2012 15:52

ODTÜ’den 4+4+4’e tepki

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğretim görevlileri ve öğrencileri eğitimde 4+4+4 kesintili eğitim sistemine karşı tepkili. Eğitim Sen ve KESK’in Kızılay’da yaptığı eyleme yapılan polis saldırılarının bir benzeri de ODTÜ’de yapılan eylemde yaşanmıştı. Gazetemize konuşan ODTÜ’lü öğrenciler ve ö

ODTÜ’den 4+4+4’e tepki
Paylaş
Deniz Ortakçı

‘KESİNTİSİZ EĞİTİM İŞ DÜNYASINA DA ZARAR VERİR’

Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Pınar Bedirhanoğlu, Meclis’ten geçirilen yasalar ve AKP’nin politikası ile ilgili şu yorumu yaptı: “Meclis’ten geçirilen 4688 sayılı yasa ve bununla birlikte eğitimde 4+ 4+ 4 düzenlemesi, AKP’nin iktidar pratiğinde önemli bir dönemeci ifade ediyor. Bu düzenleme AKP’nin artık muhafazakar İslami uygulamaları hukuki güvenceye kavuşturacak uzun dönemli düzenlemeler peşinde olduğunun bir göstergesi.”  Bedirhanoğlu, 4+ 4+ 4 düzenlemesinin hâlâ neoliberal söylemlerle birlikte meşrulaştırılmaya çalışılmasının gözden kaçırılmaması gereken bir ayrıntı olduğunu vurguladı. Erdoğan’ın bir konuşmasında  “8 yıllık zorunlu eğitimden Türkiye’de en çok zarar gören kesimin iş dünyası olacağını” söylediğini hatırlatan Bedirhanoğlu, açıklamanın ibretlik olduğunu belirtti.

EĞİTİM SİSTEMİ TOPTAN SORUNLU

Gıda Mühendisliği 3. sınıf  öğrencisi Kübra Yüzüncüyıl, eğitim sisteminin 10 milyar dolarlık bir anlaşmadan ötürü ortaya çıktığı tarzında duyumlar olduğunu ifade ederek, eğitim sisteminde bu noktaya kapitalist düzenin dayatmalarıyla gelindiğine dikkat çekti. Sistem ile 4. sınıftan sonra eğitimin kesintiye uğraması ile bazı ailelerin kız çocuklarını okula göndermeyeceğini belirten Yüzüncüyıl, “Ben eğitim sistemine toptan karşıyım. Herhangi bir okul düzeni yerine, insanların kendini geliştirmesi gerekir bence. Hükümetin bu düzenden beklentisi ise imam hatipleri daha da yaygın hale getirmek” dedi.

Sosyoloji Bölümü Hazırlık Öğrencisi Cansu Taşdemir, düzenlemenin önemli sonuçlarından birinin çocuk işçiliğini arttırarak ucuz iş gücü elde etmek olduğuna dikkat çekti. “Ayrıca çocuk gelinler daha meşrulaştırılmış olacak. Bence bütün bu durum ve izlenen politikalar AKP’nin şeriat dönemine geçiş politikalarıdır” diyen Taşdemir, AKP’nin sürekli bir baskı yarattığına; son olarak öğretmenlerin eylemine yönelik gerçekleştirilen polis saldırısının ise bunun bir örneği olduğuna dikkat çekti.

Felsefe Bölümü Hazırlık Öğrencisi Tevfik Üçbaş, “Biz, 4+ 4+ 4 sistemini kabul etmiyoruz. Bence düzenleme, 1+ 8+ 4 şeklinde olmalı” dedi. Üçbaş, çocuk işçiliğini meşrulaştıran düzenlemenin Çin, Güney Kore gibi ucuz iş gücünden kâr sağlayan ülkelerle yarışmak için yapılan bir düzenleme olduğunu söyledi.

ÖĞRETMENLERİ HAZIRLAMADAN TABLET SİSTEMİ

İngilizce Öğretmenliği Hazırlık Öğrencisi Gamze Nur, “Öğretmenleri, eğitim fakültelerinde hazırlamadan bu yeni sistemi getiriyorlar” diyerek, 4+4+4 sistemi ve tablet ile eğitimi eleştirdi. Nur, “Tablet ihalelerinde yaşanılan yolsuzlukları hepimiz gördük. Eğitimin daha da özelleştirilmesiyle birlikte bu gidişle zengin- fakir arasındaki uçurum arttırılmak isteniyor” dedi.
Felsefe hazırlık öğrencisi Cem Erkecik ise yapılanın mantıklı bir düzenleme olduğunu ifade etti. “Bence mantıklı bir iş yaptılar. Kuran-ı Kerim’in seçmeli ders haline getirilmesi beni çok mutlu etti. Elbette öğretmenler tarafından herhangi bir zorlama olmamalı” dedi.

İKİ FARKLI KESİM OLUŞTURULMAK İSTENİYOR

Tarih 1. sınıf öğrencisi Okan Özmen, “Aslında bu sistemde amaç, imam hatiplerin eğitimine küçük yaştan itibaren başlamak” diyerek, iktidarın 4. sınıftaki çocuğun hayatını şekillendirmeye çalıştığını ifade etti. Özmen, “Mesleki seçim olsun, din olsun devletin karışabileceği alanlar değildir. Bu yüzden burada amaç kendi ideolojisi doğrultusunda bir gençlik yetiştirmektir. Ayrılıkçı, seçim şansı olmayan iki farklı kesim oluşturmak isteniyor” dedi.

Tarih 1. sınıf öğrencisi Pelin Vatan ise, 4+ 4+ 4 eğitim sisteminin oldubittiye getirildiğini ifade etti. Vatan, “sistem toplumu geliştirme amaçlı bir eğitim sistemi olsaydı, sınavları ve dershanecilik sistemini kaldırmaya yönelik bir çabaları olurdu” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tazminat vermemek için işçileri suçladılar

SONRAKİ HABER

Yırtılan fakirin yakası büyüyen patronlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...