05 Aralık 2015 16:54

Eğitim Sen: Rotasyon değil sürgün

Paylaş

Ferhat UYAR
Mersin

Mersin Üniversitesi’nde son bir yılda rotasyon adı altında 110 kişinin işyeri kendi istekleri dışında değiştirildi. Rektörlük tarafından alınan yeni bir kararla bu sayıya yenileri eklendi. Alınan karar kişilere bireysel olarak tebliğ edildiğinden tam sayı bilinmese de Eğitim Sen Mersin Üniversitesi Temsilciliği’ne göre bu sayı 20 ila 60 arasında. Eğitim Sen’e rotasyonla işyerleri değiştirilen üyelerinden gelen bildirimler ise çalışanların birimlerinde hiçbir sorun yaşamadığı, işlerini düzgün yaptıkları, şimdiye kadar bir uyarı ya da bir ceza almadıkları şeklinde.

Eğitim Sen Mersin Üniversitesi Temsilciliği rotasyon uygulamasına karşı ilk olarak merkez yemekhanede çatal kaşıklarını tabaklara vurarak ses çıkarma eylemi gerçekleştirdi. Bu eylemin ardından imza kampanyası başlatan Eğitim Sen üyeleri 13-b maddesiyle yapılan geçici görevlendirmelerin, uzmanlık gerektiren alanlarla sınırlı olmak üzere mevzuat gereğince ilgililerin rızası dahilinde ve süre belirtilerek yapılması, zorla ve isteği dışında görevlendirme yapılan çalışanların görev yerlerine iade edilmesini talep ediyor.

ÜNİVERSİTEDE ÇALIŞMA BARIŞI BOZULDU

Konuya ilişkin görüştüğümüz Eğitim Sen Mersin Üniversitesi Temsilcisi Yrd. Doç. Mustafa Şener, rotasyon uygulamalarının performans açısından olumsuz sonuçlar yarattığını, yerleri değiştirilen, sürülen kişilerin eski birimlerinde edindikleri bilgi ve yeteneklerle ilgisi olmayan geri, atıl pozisyonlarda çalıştırıldıklarını söyledi. Daha önce rotasyonla işyerleri değiştirilen arkadaşlarının eski işyerlerine dönmelerini beklerken yeni sürülmelerin yaşanmasının üniversite çalışanları arasında derin bir rahatsızlık ve endişe yarattığını aktaran Şener, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çalışma barışını bozan bu uygulamanın durdurulması için Rektör hocamızla görüşme talebinde bulunduk. Yetkili sendika olarak çalışanları ilgilendiren konular başta olmak üzere üniversite yaşamını ilgilendiren kararların diyalog ve müzakere kanallarıyla, KİK görüşmeleriyle belirlenmesinden yana olduğumuzu vurgulamak isteriz.”

BİRLİK İÇİNDE DAVRANILMALI

Bir yıldır yürürlükte olan uygulamaya karşı gösterilecek en anlamlı tavrın, sendikalı-sendikasız yahut farklı sendikalardan olsun tüm üniversite çalışanlarının birlik ve beraberlik içinde davranması olduğunu vurgulayan Şener, “Üniversite kamuoyunda bu türden haksız ve yararsız uygulamalara karşı sesimizi çıkarmazsak, bunu yeni olumsuzlukların takip edeceği konusunda bir fikir birliği bulunuyor. Bugüne kadarki deneyimlerimiz, servis eylemlilikleri, yemekhanede randevulu sisteme karşı yürüttüğümüz kampanya gibi eylemler çalışanların kendilerini etkileyen kararlara karşı birlikte duruşunu göstermenin gerekli olduğunu göstermiştir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Çad'da eş zamanlı intihar saldırıları: 27 ölü

SONRAKİ HABER

Beşiktaş, Kayserispor'u 2-1 yendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...