05 Aralık 2015 13:43

Türk-İş'te kıdem tazminatı yine ‘kırmızı çizgi’

Paylaş

Cem GURBETOĞLU
Ankara

Türk-İş 22. Olağan Genel Kurulu’nda, ‘işçinin elinde kalan son kale’ diye tanımlanan kıdem tazminatının gaspına yönelik adımların genel grev nedeni olduğu bir kez daha karara bağlandı. Böylelikle geçmişteki genel kurullarda alınan “Tazminat hakkı kırmızı çizgimizdir, bu hakka dokunmak grev nedenidir” kararı bir kez daha güncellenmiş oldu. Konfederasyon aidatı konusunda tüzük değişikliğine gidilirken, mevcut yönetim beklendiği gibi tek listeyle yarın seçime gidiyor.

Türk-İş 22. Olağan Genel Kurulu’nun üçüncü gününde karar önergeleri oylandı. Kıdem tazminatı hakkının gasbedilmesinin grev sebebi olduğu yönünde 70 delegenin imzasıyla hazırlanan önerge, Türk-İş yönetimi tarafından benzer içerikteki önergeyle birleştirildi. Her iki önerge de salonda okunurken, söz konusu önerge delegelerce ayakta el kaldırılarak oylandı. Ancak hangi önergenin, ne şekilde karara bağlandığı konusunda kafa karışıklığı doğdu. Bu kararla geçmiş genel kurullarda olduğu gibi, kıdem tazminatının işçilerin iş güvencesi için son dayanak olduğu, Türk-İş için bu nedenle “kırmızı çizgi” olduğunun altı bir kez daha çizildi. Karar gereği, bu hakkın tırpanlanmasına yönelik adımlar genel grev ile yanıtlanacak.

KAVLAK HEM ELEŞTİRDİ HEM ÇAĞIRDI

Dün, ODTÜ’de başlayan grev nedeniyle salonda bulunmayan Tez Koop-İş Genel Başkanı Osman Gürsu’nun konuşmasının ardından, Türk-İş Yönetim Kurulu üyeleri söz aldı.

Eleştirilere yanıt veren Genel Sekreter Pevrul Kavlak, yönetime muhalefet eden bazı sendikaların hem kendilerine hem de Türk-İş’e zarar verdiğini savundu. Sendikal Güç Birliği Platformuna eleştiriler yönelten Kavlak, “En büyük sendikal güçbirliği Türk-İş’tir. Kristal-İş kongresinde bu arkadaşlara elimi uzattım tutmadılar. Şimdi buradan bir kez daha elimi uzatıyorum. Gelin birlikte mücadele edelim” dedi.

Seçimlerde asgari ücretin yükseltilmesi ve vergi dışı bırakılmasından, emeklilere ikramiye verilmesine kadar birçok talepte bulunulduğunu hatırlatan Kavlak, bu taleplerin takipçisi olacaklarını söyledi. AKP iktidarının herşeyi yapacak güçte olduğu yönünde bir hava yaratıldığını belirten Kavlak, “Bugüne kadar birçok güçlü iktidar kuruldu. Şimdiki de güçlü bir iktidar, istediğini yapar gibi bir hava yaratılıyor. Ama bugüne kadar biz birçok güçlü iktidar gördük. İşçi sınıfının kabul etmediği hiçbir şeyi uygulayamadılar. Bunlar da uygulayamazlar. Tarihimiz bunun sayısız örnekleriyle dolu” diye konuştu.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ise, kıdem tazminatı, kiralık işçileri ve özel istihdam bürolarının önümüzdeki günlerde yeniden gündeme getirileceğini söyledi. Bu konuda sendikaların onay vermediği hiçbir adımı atmayacakları sözünü veren Atalay, “Bu konuda içiniz rahat olsun” dedi. Atalay, “Türk-İş hep demokrasiden, özgürlükten, barıştan yana oldu, olmaya da devam edecek” diye konuştu.

İHSAN ÇARALAN: 'ANKARA'DA TÜRK-İŞ'İN BÜYÜK BİR BİNASI VAR' DÖNEMİ

TÜZÜKTE AİDAT SIKINTISI

Kıbrıs’ta bulunan Türk-Sen Federasyonu, Türk-İş Yönetim Kurulunun verdiği önergeyle “konfederasyon faaliyetlerine katılmama, aleyhte çalışma yürütme ve 142 aydır aidat ödememe” gerekçesiyle Türk-İş’ten ihraç edildi.

Türk-İş tüzüğünde de önemli değişiklikler yapıldı. “Konfederasyonun Amacı” bölümünde yer alan “komünizmle mücadele” ifadesi tüzükten çıkarıldı. Türk-İş’e aynı iş kolunda yalnız bir sendikanın üye olabileceği yönündeki fiiliyatta uygulanmayan tüzük maddesi de kaldırıldı.

En büyük değişiklik ise üyelik aidatı ve delegelik konusunda oldu. Değişikliğe göre sendikalar, aidat ödeyen üye sayısına göre Türk-İş’e aidat ödeyecek. 100 bin üyenin üzerinde üyesi bulunan sendikalar ayrıca aidat ödemeyecek. Aidatlarda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının istatistikleri dikkate alınacak. Bu istatistiklerle orantısız üye bildirimi yapıldığı koşullarda Denetleme Kurulu sendikaları denetleyecek.  Tüzükte yapılan diğer bir değişiklik ile örgütlenme fonu da kaldırdı. Grev fonunun kullanımı konusunda da üst sınır belirlendi.

DİRENİŞTEKİ İŞÇİLERİN KONGREDEN HABERİ YOK

SEÇİME TEK LİSTEYLE GİDİLDİ

Türk-İş 22. Olağan Genel Kurulu yarın yapılacak seçimlerle sona erecek. Tek listeyle gidilecek seçimlerde mevcut yönetim kurulu yeniden aday oldu. Demiryol-İş Genel Başkanı Ergün Atalay bir kez daha genel başkanlığa aday olurken, Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak genel sekreterlik, Yol-İş Genel Başkanı Ramazan Ağar genel mali sekreterlik, TEKSİF Genel Başkanı Nazmi Irgat genel eğitim sekreterliği, Koop-İş Genel Başkanı Eyüp Alemdar da genel teşkilatlandırma sekreterliği için yeniden aday oldu.

ÖNCEKİ HABER

Direnişteki işçilerin Türk-İş kongresinden haberi yok!

SONRAKİ HABER

Buca'ya 'Madenci Heykeli' yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa