05 Aralık 2015 12:34

Tacizi ve nefret saldırılarını görmeyecekse özel güvenlik ve kameralar neden var?

Bir 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nü daha geride bıraktık. Son 11 ayda Türkiye’de 346 kadın öldürülmüş. Katillerin çoğu dışarıda, tutuklananlar ise binbir hafifletici sebeple ceza indirimi alıyor.

Paylaş

Hacettepe Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğu

Bir 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nü daha geride bıraktık. Son 11 ayda Türkiye’de 346 kadın öldürülmüş. Katillerin çoğu dışarıda, tutuklananlar ise binbir hafifletici sebeple ceza indirimi alıyor. Senelerdir meydanlarda, kampüslerde haykırdığımız gibi “Erkek vuruyor, devlet koruyor.”
Hacettepe Üniversitesi’nde ise bu 25 Kasım haftası, okulda yaşanan ‘taciz kokteyli’ ve Ankara katliamında yitirdiğimiz Şebnem Yurtman arkadaşımızın anıt fotoğrafına yapılan saldırıların gölgesinde geçti.

SİYAH KAPÜŞONLU ADAM
Yaklaşık iki üç hafta önce Beytepe Kız Yurdu’nda akşam saatlerinde bir kargaşa çıktı. Yurt yönetimi ve güvenlik olay hakkında hiçbir bilgi açıklamadı. Öğrencilerin ısrarı sonucunda öğrenilen olay ise oldukça tuhaf. Yurtların yangın merdiveni siyah kapüşonlu biri tarafından zorlanmış ve okulun her yerinde vızır vızır gezen güvenlikler şahsı görememiş, müdahale edememiş! Bir kaç gün sonra ise aynı yurdun camına taşlar atıldı. Görülen yine siyah kapüşonlu adam. Tüm bu olanların üzerine yurda asılan duyuruda yazılanlar sadece güldürdü. Öğrenciler akşamları farklı sebeplerle yangın merdivenlerini kullandıkları ve açık bıraktıkları gerekçesiyle uyarıldı. Hacettepe Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğu (HÜKÇAT) olarak yurtta kalan genç kadınlara ulaşmaya, durumu teşhir etmeye, çözümler bulmaya çalıştık. Tüm bunlar yaşanırken rektörlük ne yapmaktadır? Tüm öğrencileri temsil ettiğini iddia eden ÖTK yaşananların ne tarafındadır? Herşey aşırı normalmiş gibi bu suskunluğun sebebi nedir?

‘BİRLİKTE KİTAP OKUMASAK MI!’
Bu sırada kampüsün meydanında, her öğrencinin gün içerisinde mutlaka bir defa geçtiği yemekhane önündeki kitap standında ‘sadece ayraç dağıttığını’ söyleyen tacizciler, söylemleri ve  hareketleri ile iki gün boyunca kadınları canından bezdirdi. Bu tacize uğramamak için yolunu değiştiren, meydandan geçmek istemeyen kadın arkadaşlarımız oldu. Rektörlük izni ile okul dışından gelip kampüs içerisinde satış yapmak için kitap standı açanlar, önlerinden geçen kadın öğrencilere ‘Birlikte kitap okumasak mı!’ diyerek peşlerinden metrelerce yürüyerek, omuzlarına kollarını atarak, bağırarak, yemeğe, buluşmaya davet ederek gün boyu tacizlerine devam ettiler. Hacettepeli kadınlar duruma müdahale ederek, önce stant çalışanlarını uyardılar; lakayıt tavırlarına son vermemeleri üzerine kitap standını dağıttılar. 

ŞEBNEM’İN GÜLÜŞÜNÜ UNUTTURAMAZSINIZ! 
25 Kasım’dan bir hafta önce Beytepe yemekhanesi önündeki Kadınlar Meydanı ve Mor Duvar, Ankara Katliamı’nda yitirdiğimiz arkadaşımız Şebnem’e adandı. Şebnem’in fotoğrafının olduğu bir tabela, Eğitim Sen’li hocalarımızla birlikte yaptığımız yürüyüş ve basın açıklaması ile meydana asıldı. Bir kaç gün sonra tabela yerinden sökülmüştü. Rektörlüğe mailler atıldı, sorumluların bulunması istendi. Tabela yeniden yaptırıldı. İkinci tabelanın da söküldüğünü öğrendik. Rektörlüğün verdiği tek yanıt “Üzüldük” oldu. Kamera görüntülerine ulaşılamadı, güvenlik ise elbette yine bir şey görmemişti! Biz ise güne tazelenen acımızla uyandık, öfkemiz bir kat daha arttı. Şimdi rektörlük sadece üzgün olduğunu söylüyor biz ise kamera görüntülerini istiyoruz. Pes etmeyeceğiz, bu defa o duvara işleyeceğiz Şebnem’in gülüşünü. Onlar bir adım üzerimize geliyorlarsa, biz yüz adım yürüyeceğiz üstlerine.
Bu yaşananların sorumluları bulunmalı, HÜKÇAT olarak biz “Özgür Kadın, Özgür Kampüs” şiarı ile çıkmıştık yola. Şimdi bu sesi daha da yükseltme zamanı. Üniversitemizde yaşananlara karşı mücadeleyi inatla büyüteceğiz; Şebnem’i anmak, yaşatmak için elimizden geleni yapacağız. 

ÖNCEKİ HABER

Kampüste değişen birşeyler var

SONRAKİ HABER

Safinaz okuyabilseydi ne olurdu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...