05 Aralık 2015 11:46

Aslı Börek’te hak yok, hukuk yok

Ben Dudullu Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Aslı Börek ana fabrikasında çalışan bir kadın işçiyim. İşyerimde 80-100 arasında işçi çalışıyor. Çoğumuz asgari ücretle çalışıyoruz.

Paylaş

Ben Dudullu Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Aslı Börek ana fabrikasında çalışan bir kadın işçiyim. İşyerimde 80-100 arasında işçi çalışıyor. Çoğumuz asgari ücretle çalışıyoruz. En fazla asgari ücretin üzerine 100 lira fazladan alan arkadaşlarımız var. Sadece gıda mühendisi arkadaşlarımızın, gıda teknisyeni ve usta başıların ücretleri biraz bizden fazla.
Kadın işçiler olarak belki en fazla bizi çalıştırıyorlar. Çalışmak zorunda olan benim gibi her gün onlarca kadın gelip iş başvurusu yapıyor. Patron ve idari müdürler bu durumu göz önünde bulundurarak, bizi resmen tehdit ediyorlar. Bir nevi işsizlikle terbiye ediyorlar. Bir ay deneme bahanesiyle kadın işçiler alınıp çalıştırılıyor. Sonra ‘beğenmedik seni’ deyip kapı önüne koyuyorlar. Sendika yok, sendikadan bahsetmek de yok! Ayrıca yeni form dolduranlara ‘seni simit ustası, pasta ustası yapacağız’ diye şubelere gönderip bedava çalıştırıyorlar.
İşyerinde yemekte, çay molalarında bir araya gelip rahat sohbet bile yapamıyoruz. Günde 10-12 saat çalışmak zorunda kalıyoruz. Aslı Börek şubelerinde ise ne hak var, ne kural, ne de hukuk. Şubelerde ne zaman mesai bitecek diye bir standart yok. 
Kadın işçiler müşterilere hizmet ederken her türlü aşağılık tacize maruz kalıyorlar. İşyerimizde de aynı muamelelere maruz kalıyoruz. İdari şef ve müdürlere şikayette bulunan arkadaşlarımıza “Ne yapalım, maalesef bu tür şeyler oluyor. Yapılacak bir şey yok.” denilerek tacizlerin üstü örtülüyor. Pasta, tatlı, börek yapıyoruz ama biz yaptıklarımızı satın alıp yiyemiyoruz. Çünkü karın tokluğuna çalışıyoruz. 
Bu ağır çalışma koşullarına, ağır sömürüye karşı tek yapılacak şey örgütlenmedir. İşçileri birleştirip, aydınlatıp bir sendikal mücadele başlatmaktır. Bu işin öncüsü yine biz kadınlarız. Bunu başaracağımıza inanıyorum. Aslında aynı inancı öteki işyerleri için de taşıyorum. Dudullu Organize’de binlerce kadın işçi var ve eğer kadın işçiler isterse yapamayacakları bir şey yok. Kararlı olacağız, sömürüye son diyeceğiz, bir araya geleceğiz. Bak o zaman OSB’yi patronlara dar ettiğimizi göreceğiz.
Bir kadın işçi / Dudullu-İSTANBUL

ÖNCEKİ HABER

Trabzonspor Olağan Genel Kurulu toplandı

SONRAKİ HABER

Antep’te Ekoloji Meclisi kuruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa