05 Aralık 2015 11:25

Ilire Vinca Celaj: Özgürlük fikirleri hep bizimle

Antalya Film Festivali'nde yarışan Laura Bispuri’nin yazıp yönettiği 'Yeminli Bakire (Vergine Giurata)' filminin oyuncusu Ilire Vinca Celaj sinemaseverlerin sorularını yanıtladı.

Paylaş

Gonca GER
ANTALYA

Antalya Film Festivali'nde “Uluslararası Uzun Metraj Film” kategorisinde yarışan, Laura Bispuri’nin yazıp yönettiği “Yeminli Bakire (Vergine Giurata)” filminin oyuncusu Ilire Vinca Celaj sinemaseverlerin sorularını yanıtladı. 

“Yeminli Bakire (Vergine Giurata)”, Arnavutluk' un ücra bir kasabasında bakire bir kadın olan Hana Doda’nın, bir eş ve hizmetkar olmamak için bir silah sahibi olup erkekler gibi özgür yaşayabilmek için sonsuz bekaret yemini edişini anlatıyor. Film, erkek kıyafetleri giymek durumunda kalan bir kadının, yıllar içinde dağlarda sürdürdüğü yaşamından ve seçiminden dolayı sıkıntılar yaşamaya başlamasını; ardından da yeni ve özgür bir geleceğe doğru çıktığı yolculuğu konu alıyor. 

Arnavutluk’ta 15. yüzyıldan bu yana görülen ve halen bazı kişilerce devam ettirilen “yeminli bakirelikle” ilgili Celaj, “Bu bitmek üzere olan bir gelenek. Yeminli bakirelerin çoğu 50 yaşın üstünde insanlar. Onlar ölünce bu gelenek devam edecek mi bilmiyoruz” dedi. 

Filmin roman uyarlaması olduğunu belirten Celaj “Kadınların bugün erkek rollerinin alması, bu geleneğin modern ifadesi gibi görülebilir. Özgürlük fikirleri her zaman bizimledir. Nerede olduğu değil, nereye gittiği önemlidir” diye konuştu.

Celaj, “Yeminli bakirelerden biri ‘Aşık olmak benim için ölümdür’ demişti. Bu çok özel bir durum. Cinsiyet değiştirme yok. Sadece kadınlar toplumda erkeklerin sahip olduğu özgürlüklere sahip olmak için, bedel ödeyerek kadınlıklarından vazgeçmek zorunda kalıyorlar” ifadelerini kullandı.

Bir seyircinin yönelttiği “Yönetmenin kadın olması filmin ele alınış şeklini etkiledi mi?” sorusuna Celaj şöyle yanıt verdi: “Mutlaka kadın olmasının etkisi vardır. Laura Bispuri bu konunun her yönünü 3 yıl boyunca araştırdı. Laura çok güçlü bir kadındır ve bir kadın olarak ulaşmak istediği özgürlüklerin çok farkında. Erkek dünyasında mücadele vermeyi sürdürüyor. Bu mücadele filmlerine de yansıyor.” 

ÖNCEKİ HABER

Antalya Film Festivali’nin son galası: Kümes

SONRAKİ HABER

İstanbul'da çalıntı araçta bomba ve silah bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...