05 Aralık 2015 11:12

Tutuklu olduğu için festivale katılamadı

'Orhan Kemal Edebiyat Festivali' başladı. Adana Çukurova İlçe Belediyesinin düzenlediği festivalde Onur Kurumu olarak Cumhuriyet gazetesi belirlendi. Ancak gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar tutuklu bulunduğu için festivale katılamadı.

Paylaş

Halil İMREK
Adana

Adana Çukurova İlçe Belediyesinin ilk kez düzenlediği ve geleneksel hale getirilecek olan “Orhan Kemal Edebiyat Festivali” önceki gün başladı. Festivalin ana teması ‘Kadın ve Barış’ olarak belirlendi. Festivalin bir onur konuğu, bir de onur kurumu vardı. Onur konuğu Yazar Ayşe Kulin, Onur Kurumu ise Cumhuriyet gazetesi olarak belirlendi. Festivalde bulunması gereken Gazeteci Can Dündar Silivri cezaevinde tutuklu olduğu için katılamadı.

Önceki gün akşam saatlerinde Çukurova İlçe Belediyesi Orhan Kemal Kültür Merkezinde açılışı yapılan Orhan Kemal Edebiyat Festivaline Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü’nün yanı sıra  çok sayıda yazar, edebiyatçı katıldı. Bu yıl ilki yapılan festivalin bir onur kurumu bir de onur yazarı vardı. Bu yıl “onur kurumu” Cumhuriyet gazetesi, “onur yazarı” ise Ayşe Kulin olarak belirlenmişti. 

‘GAZETECİLERİN TUTUKLANDIĞI ÜLKEDE YAŞAMAK İSTEMİYORUM’

Açılış konuşması yapan Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, Çukurova’nın bereketli topraklarının büyük insanlar yetiştirdiğini hatırlatarak, “İstedik ki edebiyat anlamında kültür ve sanat anlamında da bir şeyler yapalım. Bunun ilk adımı Orhan Kemal Edebiyat Festivali oldu. Bugün gurur duyarak söylüyorum birincisini gerçekleştiriyoruz” diye konuştu. 

Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin Festivalin bir onur konuğu bir de onur kurumu olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: “Onur konuğumuz Sayın Ayşe Kulin, Onur Kurumu’muz da Cumhuriyet gazetesi. Onu temsilen Sayın Can Dündar bugün aramızda olacaktı. Maalesef Silivri Cezaevi’nde. Ben artık gazetecilerin namusluca görevlerini yaptıkları için, kalemlerini satmadıkları için, tutuklandığı cezaevine tıkıldığı bir ülkede yaşamak istemiyorum.”

Çetin, Adana’ya ikinci bir film festivalinin yakışacağını belirterek, Altın Koza’ya rakip olmayan kısa film festivali olacak bir çalışmanın hazırlıklarını yaptıklarını bildirdi. Bu yılki festivalin ana temasını ‘Kadın ve Barış’ olarak belirlediklerine dikkat çeken Çetin, “Özellikle kadın cinayetlerinin yoğunlaştığı şu son zamanlarda bu konuya dikkat çekmek istedik. Belki bu konuda bir farkındalık yaratacağız. Bir de barış herhalde en çok işlenmesi gereken konulardan birisi. Ülkede artık kan akmasın. Cenazeler gelmesin “ dedi. 

Üç günü kapsayan festival, bugün sona eriyor. 

ÖNCEKİ HABER

Kazanacağımıza inanıyoruz!

SONRAKİ HABER

Antalya Film Festivali'nde yarışan 'Artık Hayallerim Var' belgeseli izleyiciyle buluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...