05 Aralık 2015 10:27

‘Göğsüme bir öküz oturdu’

“Sen neyi doğru yaparsın ki zaten!” ile başlayan ve yüksek perdeden çıkan seslerle devam eden, aşağılayan cümleler var hayatlarımızda. Olanlara anlam vermeye çalışır, hatayı belki de kendimizde ararız; şiddeti sadece kaba dayak olarak görür, aslında yaşadıklarımızın psikolojik şiddet olduğunu bilmeyiz çoğu kez...

Paylaş

Yasemin AKPINAR 

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü ile ilgili olarak şiddeti ve şiddetle mücadele yöntemlerini konuşacağımız panel için birçok kadın Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği’nde bir araya geldik. 
Slayt gösteriminin ardından, panelistimiz Avukat Cevriye Aydın ve bir arkadaşımız arasında şöyle bir diyalog gerçekleşti: 
-    Sana söylediklerimi hazırladın mı?
-    Hayır, hazırlayamadım...
-    Ama ben sana hazırlamanı söylemiştim!
-    Biliyorum ama yapamadım...
Bu sert diyalog sırasında bütün kadınlarda çekingen bir sessizlik hakimdi. Cevriye Aydın, “Şimdi yapılabilecek bir şeyse biz tamamlayalım” dediği sırada, bunun sadece bir oyun olduğunu anlayan bütün kadınlar o gergin bekleyiş halinden sıyrıldı. 
Kadınlara “Ne hissettiniz?” diye sorunca bir kadın arkadaşımız “Göğsüme bir öküz oturdu” diye cevap verdi. Bu oyunun amacı kadınlara şiddeti hangi aşamada yaşamaya başladığımızı göstermekti. Oysa birçok kadın için bu bir oyundan öte yaşamlarının bir gerçeğiydi...
Birbirlerine benzer hikayeleri var kadınların. “Sen neyi doğru yaparsın ki zaten!” ile başlayan ve yüksek perdeden çıkan seslerle devam eden, aşağılayan cümleler var hayatlarımızda. Olanlara anlam vermeye çalışır, hatayı belki de kendimizde ararız; şiddeti sadece kaba dayak olarak görür, aslında yaşadıklarının psikolojik şiddet olduğunu bile bilmeyiz. Çünkü; baba evinde, okulda, işyerlerinde yıllarca aynı cümlelere maruz kaldık ve kalmaya devam ediyoruz.
Anlatılan her olayın bir benzerini belki de bizler de yaşıyoruz. Sadece şiddet öyküleri değil elbette anlatılanlar. Örneğin; yıllarca eşinden şiddet görmüş nasıl kurtulacağını düşünürken hiç tanımadığı kadınların uzattığı eli tutarak yeni bir hayata başlayan kadınlarda var aramızda.
Panel biterken akıllarında kalan ise “Peki şimdi ne yapacağız?” sorusu. Yanıt; yaşamın her alanında uğradığımız şiddete ve tacize karşı kadınlar olarak el ele verip, yan yana gelerek mücadele etmek. Çünkü yalnız olmadığımızı biliyoruz. Bizler yan yana durdukça, kız kardeşler olarak birbirimizin elinden tuttukça öldürülmeyeceğiz, yaşayacağız!

ÖNCEKİ HABER

Oyun bitti

SONRAKİ HABER

Derya da yalnız olmadığını görecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa