08 Nisan 2012 12:09

Tüzel, avukatlara artan baskıları Meclis’e taşıdı

HDK İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in yanıtlaması istemiyle, son dönemde avukatlara yönelik baskılar ve avukatlık mesleği ile ilgili düzenlemeler hakkında soru önergesi verdi.Tüzel, Bakan Ergin’e, “Avukatlık mesleğinin ve savunma hakkının piyasa koşullarına terk edilmesine karşı Bakanlığın

Tüzel, avukatlara artan baskıları Meclis’e taşıdı
Paylaş

Tüzel, Bakan Ergin’e, “Avukatlık mesleğinin ve savunma hakkının piyasa koşullarına terk edilmesine karşı Bakanlığınızca mevcut yasal düzenlemeleri, hak arama özgürlüğünü ve sosyal hukuk devleti ilkesini gerçekleştirecek şekilde değiştirmeyi düşünüyor musunuz” diye sordu.

Ayrıca Tüzel önergede, avukatlık şirketleri aracılığıyla “genç avukatların emek sömürüsü kalıcı hale getirilmektedir” tespitinde bulundu.

‘HARÇLAR YÜZÜNDEN AVUKATLIK YAPILAMIYOR’

Son dönemde avukatlara yönelik baskı ve tutuklamaların arttığına işaret eden Tüzel, yapılan ve hükümet tarafından yapılması beklenen bütün düzenlemelerin “avukatlık mesleği ve adil yargılama hakkına müdahale” anlamını taşıdığına dikkat çekti.

Avukatlık mesleğine ulaşmanın güç olduğunu belirten Tüzel, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu ve Harçlar Kanunu ile dava açma maliyeti arttırıldığı için serbest avukatlık yapma imkânlarının çok zor hale getirildiğine vurgu yaptı.

‘ARABULUCULUKTAN VAZGEÇECEK MİSİNİZ?​’

Tüzel, AKP’nin gündeme getirdiği ve yasalaşması beklenen “arabulucuk ve hakemlik” düzenlemelerinin de yasalaştığı takdirde avukatların yargı faaliyetlerinden uzaklaştırılacağını belirtti.

Tüzel, Ergin’e, kaygıya sebep olan bu düzenlemeden vazgeçmeyi düşünüp, düşünmediğini sordu.

‘TUTUKLU AVUKAT, DEMOKRASİ AYIBIDIR’

Kaç avukatın tutuklu yargılandığı, kaç avukat hakkında soruşturma sürdüğü ve dava dosyasının bulunduğu da önergede yanıtlanması istenen sorular oldu. Tüzel, bu soruşturma ve dosyaların kaçının Özel Yetkili Mahkemeler kapsamında olduğu sorusuna da yanıt istedi. Bakan Ergin’in yanıtlaması gereken en önemli sorulardan birisi de, “Bir demokrasi ayıbı olan tutuklu avukatlar sorununu çözmek için nasıl bir çalışma yapmayı düşünüyorsunuz” sorusu oldu.
(Ankara/EVRENSEL)


‘POTANSİYEL SUÇLU GÖRÜLÜYORLAR’

Tüzel, siyasi davalarda müdahillik yapan avukatlara, “müvekkillerinin kimliği” ve “davanın niteliğinden kaynaklı” potansiyel suçlu muamelesi yapıldığına dikkat çekti. Tüzel, “Özel Yetkili Mahkemelerce, hiçbir somut inceleme yapılmadan, rutin haline getirilen kararlarla, ‘avukatların dosya bilgilerini terör örgütlerine iletebileceği’ gerekçe gösterilerek kısıtlılık kararları verilmesi, hukuk devletinde kabul edilebilir mi” diye sordu.

ÖNCEKİ HABER

Çaycuma köprüsü neden çöktü?

SONRAKİ HABER

Hakikat ve Adalet Komisyonu kurulsun!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...