08 Nisan 2012 11:19

DİSK: Amaç kaynak aktarımı

DİSK, yaptığı açıklama ile hükümetin açıkladığı teşvik paketini eleştirdi. AKP’nin iktidara geldiğinden beri işveren çevrelerinin beklentilerini karşıladığı belirtilen açıklamada, sermayeye vergi indirimlerinin yanı sıra, kaynak olarak işsizlik fonunun kullanıldığı prim destekleri, yer tahsisi, faiz destekleri gibi pek &ccedi

DİSK: Amaç kaynak aktarımı
Paylaş

DİSK, yaptığı açıklama ile hükümetin açıkladığı teşvik paketini eleştirdi. AKP’nin iktidara geldiğinden beri işveren çevrelerinin beklentilerini karşıladığı belirtilen açıklamada, sermayeye vergi indirimlerinin yanı sıra, kaynak olarak işsizlik fonunun kullanıldığı prim destekleri, yer tahsisi, faiz destekleri gibi pek çok düzenlemenin gündeme getirildiği ifade edildi. Açıklamada, “Halkı yoksullaştıran uygulamalar bir yanda dururken, kaynakların nasıl teşviklerle sonuçsuz uygulamalarla çarçur edildiği açıktır” denildi.

DİSK açıklamasında, “kaynak yokluğu ile velilerden okullarda katkı payı alan, okullara öğretmen atamayan, Sosyal Güvenlik sistemini zora dayalı bir uygulama ile yeniden yapılandıran, sağlık ve eğitim hizmetlerini ticarileştiren, doğalgaza, benzine, elektriğe yapılan zamlarla halkı yoksullaştıran uygulamalar bir yanda dururken, kaynakların nasıl teşviklerle sonuçsuz uygulamalarla çarçur edildiği açıktır” ifadelerini kullandı.

KAMU YATIRIMLARI ARTMALI

Açıklanan ve bölgesel eşitsizlikleri gidermek için yapıldığı iddia edilen düzenlemenin her bölge için tanımlanan genel bir teşvik sistemi olduğunu vurgulayan DİSK, açıklamalarına şöyle devam etti:
“Diğer paketler gibi amaç bölgesel eşitsizliği gidermek değil, kamu kaynaklarını sermaye kesimlerine aktarmaktır. Bölgesel eşitsizliğe yönelik tek çözüm, kar amacı gütmeyen kamunun yatırımcılığıdır. Sermayeye teşvik, emekçiye baskı, zor ve engelleme üzerine kurulan bu politikalar elbet püskürtülecektir.”
(HABER MERKEZİ)


İŞSİZE VERİLENİN 10 KATI

2011 yılında sadece işveren sigorta primi için 5 puanlık indirimin merkezi bütçeye yükünün 4 milyar 735 milyon TL olduğunu belirten DİSK, bu rakamın 10 yılda işsizler için yapılan 4 milyar 549 binden daha büyük bir rakam olduğunu vurguladı. DİSK konuya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
“Yani devlet kendi bütçesinden işverenlere 1 yılda işsizlere verilenin 10 katı ödeme yapmıştır. Diğer yandan bütçeden yatırım yapmak yerine işverenlere sigorta prim teşviği verilirken, işsizin parasından yani işsizlik fonundan GAP adına kullanılmak üzere 10 milyar TL bütçeye gelir kaydedilmiştir.”

ÖNCEKİ HABER

BES’ten Bakana eleştiri

SONRAKİ HABER

Derslik açığı kiralama yöntemi ile çözülecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...