03 Aralık 2015 18:21

Kerry: Kıbrıslı liderleri desteklemeye kararlıyız

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Kıbrıs’ta bir çözüm olacağı yönündeki inancının her zamankinden daha fazla olduğunu söyledi. Kerry, 'Bugünkü mesajım çok net. Amerika, Kıbrıslı iki lideri destekleme konusunda da kararlıdır. İnanıyoruz ki şu an Ada için doğru zamandır ve çözüme ulaşılabilir' dedi.

Paylaş

Kıbrıs'taki temaslarını sürdüren ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ara bölgedeki Fulbright Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Kerry, basın toplantısından önce iki toplumlu “Peace Players (Barış Oyuncuları)” basketbol takımının maçını izledi. Kerry’nin basın toplantısı için Fulbright merkezinde geniş güvenlik önlemleri alındı.

'ATMOSFER İYİ YÖNDE DEĞİŞMEYE BAŞLADI'

Kendisinin 28 yıldan fazla Kıbrıs’taki sorunu yakından takip ettiğini belirten Kerry, kendisi ve Barack Obama’nın, aynı zamanda ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Victoria Kevin Nuland ve Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın konuyla en üst düzeyde ilgilendiğini kaydetti.

Kendisinin her iki liderle eylül ayında New York’ta bir araya geldiğini kaydeden Kerry, iki liderle birçok kez çözüme teşvik edici telefon görüşmeleri yaptığını ifade ederek, geçtiğimiz ayların, çözüm atmosferinin iyi yönde değişmeye başladığını gösterdiğini belirtti.

'ÇÖZÜM ULAŞILABİLİR BİR NOKTADA'

Kerry, iyi bir ilerleme sağlandığını ve kendisinin, Ada'nın uzun yıllar boyu süren bölünmüşlüğünün sona erdirilmesi konusunda her zamankinden daha umutlu ve 'çözümün ulaşılabilecek bir noktada' olduğunu kaydetti.

"Bu tabii ki otomatik olabilecek bir şey değil, zorluklar olacaktır ama elde edilebilir" diyen Kerry, Kıbrıs lideri Anastasiadis’le hem bölgeyi tehdit eden tehlikeler konusunda işbirliği konularını hem de barış süreciyle ilgili konuştuğunu, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yla da çözüm süreci konusundaki görüş alışverişi yaptıklarını ifade etti.

Akıncı ve Anastasiadis’in, çözüm için gösterdikleri çabadan etkilendiğini belirten Kerry, liderlerin, "çözüm yolundaki zorlukları yaşadıklarını, sürecin ihtiyaç duyduğu yaratıcı 'karşılıklı geri adımları' attıklarını ifade ederek, bu çabaların ABD'nin desteğini de hak ettiğini" bildirdi.

'KIBRIS BİR MODEL HALİNE GELEBİLİR'

Kıbrıs’ta bulunacak bir çözümün tüm bölgeyi ayağa kaldıracağını, Ada'nın tümüne ekonomik gelişme ve kalkınmayı getireceğini, yatırım için çekim noktası haline geleceğini söyledi. Ada'nın bölgesel bir enerji ve ticaret üssü haline geleceğini kaydeden Kerry, dünyanın diğer çözümsüz kalan noktalarında da 'umut modeli' olacağını ifade etti.

Kerry, Ada etrafında hangi yöne bakılırsa bakılsın, dünyanın Akdeniz’de barış, uyum ve refah dolu bir bölgeye ne kadar ihtiyacı olduğunun görüleceğini de belirtti ve bu yüzden uluslararası toplumun Ada'da bir çözümü destekleme sorumluluğu olduğunu söyledi.

'DESTEĞİMİZ SÜRECEK'

Kıbrıslıların bu yükü tek başına omuzlarında taşıyamayacağını, ABD'nin her zaman Ada'yı BM destekli, Kıbrıslılar tarafından yönetilen iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyona ulaştıracak bir sürecini destekleyeceğini ifade etti.

Kerry, çözümün uygulanmasında gerekli tüm teknik ve maddi desteği vermeye de hazır olduklarını kaydederek, “Bana inanın ki geçmişte iki toplumun yaşadıklarını çok iyi anlıyorum ve bunları bir kenara atmanın zorluklarını biliyorum. Kıbrıs’ta geçmişin gölgesinde ve trajik bölünmüşlüğü yaşamış her yaştan insanla görüştüm. Tamam geçmişe bir saygı duymalıyız ama geçmişin mahkûmu olmadan odak noktamızın ‘gelecek’ ve ‘neyi değiştirebiliriz’ olması lâzım.” şeklinde konuştu.

Genç oyuncuların basketbol maçını izlediğini Türk ve Rum gençlerin birlikte basket attıklarını gördüğünü ifade eden Kerry, çözümden en kazançlı çıkacak kesimin Ada'nın gençleri olacağını, gençlerin Ada'da bir gün bulunacak çözümle birlikte iş kurabileceklerini, ortak sivil toplum kuruluşları oluşturabileceklerini, hatta ülkeyi birlikte yöneteceklerini söyledi.

Kerry, şöyle devam etti:
“Bugünkü mesajım çok net. Amerika, Kıbrıs ve Kıbrıs’ın insanları konusunda kararlıdır, iki lideri destekleme konusunda da kararlıdır. Onlar bir anlaşma için çalışıyor ve Ada için daha iyi bir geleceğin peşinde koşuyorlar. İnanıyoruz ki şu an Ada için doğru zamandır ve çözüme ulaşılabilir.” (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Birlik'in cenazesine işkence emri veren amir kim?

SONRAKİ HABER

BM Genel Sekreteri: Suriye'de ocak ayında ateşkes ilanı bekliyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...