03 Aralık 2015 14:37

Vanlı çocukların Kürtçe okul heyecanı

Paylaş

Van’ın Bostaniçi Mahallesi’nde KURDÎ-DER Van Şubesi ve Eğitim Destek Evi’nin (MAPER) ortaklığıyla açılan Dibistana Seretayî ya Fatma Tokat, 12 sınıfla Kürtçe eğitime başladı. KURDİ-DER Van Şube Eş Başkanı Osman Koşut, “Kürtçe okullar sayesinde Kürt dilinin unutulması mümkün olmayacak. Dilimizi gelecek nesillere güvenle bırakabileceğiz” dedi. Çocuklarının ana dillerinde eğitim alacağı bir okul açılmasından çok mutlu olduklarını belirten öğrenci velileri de herkese ocuklarını bu okula göndermeleri çağrısı yaptı.

OKULLAR AÇILIRSA DİL KAYBOLMAZ

Dibistana Seretayî ya Fatma Tokat Okulu’nda çocukların kendi ana dillerinde eğitim alacağını belirten KURDİ-DER Van Şube Eş Başkanı Osman Koşut, “Çocuklarımız burada kendi ana dillerini tam öğrenip, bunu günlük hayatta, konuşmalarında ve zihinsel olarak düşüncelerinde uygulamaya geçirecekler. Kendi dilinde eğitim gördüğünde başarı düzeyleri de üst seviye çıkacaktır” dedi. Devletin 1990’lı yıllarda YİBO adı altında açtığı okullarla Kürt çocukları asimile etmeye çalıştığını söyleyen Koşut, “Çocuklarımıza kendi dillerini unuturmak istediler. Ama biz biliyoruz ki Kürtçe eğitim kurumları açıldığı zaman dilin kaybolması mümkün olmayacak”  diye konuştu.

Açtıkları okulda toplam 12 sınıf bulunduğunu ve 22 öğrenciyle eğitime başladıklarını belirten Koşut, “Önümüzdeki yıl her ilçede kendi okullarımızı açacağız. İmkan olursa her mahallede açmayı düşünüyoruz” dedi.

Çocuklarının ana dilleriyle eğitim alacakları bir oklulun açılmasından dolayı çok mutlu olduğunu söyleyen öğrenci velisi Songül Aşkan ise “Kürtler çocuklarını Kürtçe eğitim veren okullara göndermeli. Kürtçe’nin unutulmaması için annelere büyük iş düşüyor. Evde çocuklarıyla sürekli Kürtçe konuşmalılar. Kadınlar dilin aktarıcılarıdır. Kadın isterse Kürtçe yok olmaz, çünkü çocuk sürekli annesiyledir” dedi.

Başka bir öğrenci velisi Ferdi Oğurlu da “Kendi dilimizle konuşamıyorsak, yaşamamızın da anlamı yoktur. Bugüne kadar 3 çocuğum diğer okullarda eğitim görüyorlardı, bundan sonra kendi ana dillerini öğrenebilecekleri bu okula göndereceğim” şeklinde konuştu. (Van/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

‘Bütün kadınlarda sıkışmışlık duygusu var’

SONRAKİ HABER

İSKİ binasının yıkımı tamamlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...