03 Aralık 2015 07:57

Evrensel Basım Yayın'a Doha Kitap Fuarı'nda sansür

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al Sani’nin açılışını birlikte yaptığı 26. Uluslararası Doha Kitap Fuarı’nda kitaplar esrarengiz bir şekilde “kayboluyor”. Türkiye’nin onur konuğu olduğu fuara katılan Evrensel Basım Yayın’ın 7 kitabı standa ulaştırılmadan kayboldu.

Evrensel Basım Yayın’ın fuarda bulunan temsilcisi Fulya Alikoç, kaybolan kitapların arasında Haziran Direnişi, Kürt İsyanları, Marka Takva, Tuğra gibi kitapların olduğunu ve “Erdoğan’ın görürse çok kızacağı” kitapların kolilerinin “kaybolmasını” manidar bulduğunu söyledi. Alikoç, tutanak tutturmak için uğraştığını fakat Kültür Bakanlığı’nın sorunu sadece “kabolmak” olarak gördüğünden tutanak tutulmasını istemediklerini belirtti.  

'BU SANSÜRÜN TAKİPCİSİYİZ'

Doha Kitap Fuarı’na Türkiye’den 12 yayınevi katılıyor, Evrensel Basım Yayın da bunlardan biri. Evrensel Basım Yayın Genel Yayın Yönetmeni Cavit Nacitarhan ise yaşadıkları durumu şu şekilde aktardı: "Yayınevimizin fuara gönderdiği kitap kolisinden 6-7 kitap eksik çıkıyor. Bu kitaplar iktidarın hoşuna gitmeyen kitaplar. Örneğin biri Sıcak Haziran; Gezi direnişini anlatan bir kitap. Diğeri Kürt İsyanları. Bu bir sansürdür. Bakanlığın bu tavrında fuar açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapmış olmasının etkili olduğunu düşünüyoruz. Verilmeyen kitaplar hem Kültür Bakanlığının hem de iktidarın hoşuna gitmeyen kitaplar. Bakanlık yetkililerine sorduğumuzda ‘bilmiyoruz’ yanıtını alıyoruz. Temsilcimize tutanak tutturduk. Bu sansürün takipçisi olacağız."

FUARDA 'KAYBOLAN' KİTAPLAR
Evrensel Basım Yayın'ın Doha Kitap Fuarı’nda "kaybolan" kitapları şunlar: Sıcak Haziran, Marka, Takva, Tuğra: AKP Döneminde Kültür  ve Politika, Utanç ve Onur 1915 - 2015 Ermeni Soykırımı'nın 100. Yılı, Kürt İsyanları, Osmanlı'da Ermeni ve Rum Mallarının Türkleştirilmesi (1914-1919), Cumhuriyet'te Ermeni ve Rum Mallarının Türkleştirilmesi (1920-1930), Balkan Yarımadasında Kürtler.(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çanakkale Boğazı'ndan 3 ayrı ülkenin savaş gemisi geçti

SONRAKİ HABER

İstanbul Üniversitesi'nde ‘Müslüman Gençlik’ üyeleri öğrencilere saldırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...