03 Aralık 2015 05:53

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Türkiye-Suriye sınırı kapatılmalı

Paylaş

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye-Suriye sınırının kapatılması gerektiğini söyledi. Hafta başında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Barack Obama’nın Paris’te yaptığı görüşmeye ilişkin bilgi de veren Lavrov, görüşmede Türkiye-Suriye sınırının kapatılmasının da görüşüldüğünü ifade etti. 

'TÜRKİYE, KIRMIZI HATTI HİÇ KULLANMADI'

Belgrad’da gazetecilere açıklamalarda bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Ankara’nın Rusya ve Türkiye orduları arasında kurulan “kırmızı hattı” hiç kullanmadığını söyledi. Lavrov, “Bu kırmızı hat Rusya’nın girişimiyle başlayan hava operasyonlarının ilk zamanlarında kurulmuştu; ama Türk tarafı bu hattı bir kere bile kullanmadı, 24 Kasım’da meydana gelen olay da dahil.” dedi. Lavrov, Belgrad’da Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile de bir araya gelmeye hazır olduğunu aktardı.

ÇAVUŞOĞLU GÖRÜŞMESİNİ YALANLADI

Rus Bakan Lavrov, Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun, Türkiye’nin Rusya’ya IŞİD’e karşı ortak bir cephe oluşturma teklifinde bulunduğu açıklamalarını ise reddetti. Lavrov, “Çavuşoğlu’nun 25 Kasım’da yaptığımız telefon görüşmesinde bana IŞİD ile mücadele için bir koalisyon kurma teklifinde bulunduğuna dair bilgi sızdı, ama biz bu konuda istekli değiliz.” dedi. Sergey Lavrov, “Bu zaten abartılmış bir yalan.” diye ekledi.

‘TÜRKİYE-SURİYE SINIRI KAPATILMALI’

Türkiye-Suriye sınırının kapatılması gerektiğini söyleyen Lavrov, bu konuda Kürtlerin ve Amerikan komandolarının Türkiye’ye yardım edebileceğini aktardı. Rus Dışişleri Bakanı Lavrov, “Türkiye’nin Suriye sınırı ile Türkiye’nin Irak sınırı hakkında açık seçeneklerden biri, sırasıyla sınırın Suriye tarafı ile Irak tarafında, Kürtlerin çabalarını Türk hükümetinin çabaları ile birleştirmek ve Amerikan komandolarını da buna ortak etmek. Ve belki koalisyondaki diğer ülkelerini de.” dedi. 

Sırbistan Dışişleri Bakanı Ivica Dacic ile Belgrad’da düzenlediği basın toplantısında konuşan Lavrov, “Türkiye-Suriye ve Türkiye-Irak sınırını kapatmanın somut yollarıyla ilgili oradaki gerçek imkanlar üzerinden ilerlemeye ihtiyaç var.” diye konuştu. Lavrov, “ABD öncülüğündeki koalisyonun müttefiki olan Kürt militanlar, sınırın Suriye ve Arap taraflarında kullanılabilir. ABD’nin Irak’ta komandoları var ve Washington onların da Suriye’de kullanılabileceğini söyledi.” ifadelerini kullandı. Sergey Lavrov, “Ama bütün bunlar sanırım ancak Suriye hükümetinin onayı ile yapılabilir.” diye ekledi. 

‘PUTİN VE OBAMA, TÜRKİYE-SURİYE SINIRININ KAPATILMASINI GÖRÜŞTÜ’

Sergey Lavrov ayrıca Türkiye’nin Rusya uçağını düşürmekle Suriye’de çözüm konusunda başlatılan Viyana sürecini hedeflediğini vurgulayarak, bu süreci baltalamakta başarılı olamayacağını ifade etti. Rus Bakan, “Eğer Türk uçakları 24 Kasım’da Rus uçağını vurarak, Viyana grubunun çerçevesinde bir siyasi süreç oluşturma ve terörle mücadele konusunda ortak bir cephe meydana getirme olasılığını baltalamayı amaçlamışsa, Türkiye tarafı bunu başaramayacak.” değerlendirmesinde bulundu. 

Hafta başında Rusya Devlet Başkanı Putin ve ABD Başkanı Obama’nın Paris’te yaptığı görüşmeye ilişkin bilgi de veren Rus Bakan , görüşmede Türkiye-Suriye sınırının kapatılmasının da görüşüldüğünü ifade etti. Bu konuda da Türkiye’ye yardım edilmesi gerektiğini kaydeden Lavrov, “Burada petrol kaçakçılığına ilişkin uzun bir soruşturma süreci başlatılmamalı; hepimiz için istisnası yapılması gereken şey şu: Türkiye-Suriye sınırını kapatmak.” dedi.

Putin ve Obama’nın da bu konuyu görüştüklerini aktaran Lavrov, “Anladığım kadarıyla, ABD liderleri üzerinden ve terör karşıtı koalisyonun lideri olarak, Türkiye’nin sınırı kapatması yönünde zaten bir çağrıda bulundu. Bu konuda sadece Türkiye'nin çabalarının yetersiz olduğunu düşünüyorum. Ona yardım edilmeli. Böylece durum hepimiz için tarafsız ve anlaşılır olur.” şeklinde konuştu.

‘TÜRKİYE’YE DAİR DELİLLERİ BM’YE VE İLGİLİ ÜLKELERE SUNACAĞIZ’

Lavrov ayrıca Rusya Savunma Bakanlığı’nın, Türkiye’nin IŞİD’in kaçak petrol ticaretine dair ortaya sunduğu delillerin, dünya kamuoyu ile de paylaşılacağını belirtti. Rusya Dışişleri Bakanı, söz konusu delilleri Birleşmiş Milletler’ ve ilgili ülkelere sunacaklarını söyledi. 

Sergey Lavrov, “Suriye ve Irak’ta IŞİD’in kontrolündeki bölgelerden petrolün yurt dışına çıktığını, özellikle Türkiye’ye gittiğini defalarca söyledik. Ve bu gerçekler resmi bir şekilde BM ve ilgili ülkelere sunulacak.” dedi. (CİHAN) 

 

ÖNCEKİ HABER

16 ilde Gülen Cemaati operasyonu: 16 gözaltı

SONRAKİ HABER

'Öcalan resimli pasta'dan yargılanacaklar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...