03 Aralık 2015 04:03

Öğrencilere 1,5 liradan 4 sınav daha

Paylaş

Halil İMREK
Adana

Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü, “Eğitimin niteliğini geliştirilmesi” ve “Akademik başarıyı artırmanın” yolunu okullarda dört deneme sınavı yapmakta buldu. Tüm öğrenciler için zorunlu tutulan bu sınavlarda öğrencilerden 1,5 lira toplanacak. Projeyle ilgili gazetemize açıklama yapan Prof. Dr. Adnan Gümüş, okullarda dört deneme sınavının yapılmasının sınava endeksli bir eğitim sistemini daha da ağırlaştıracağını söyledi. Gümüş, çocuklardan sınav ücreti talep edilmesinin ise özelleştirme sürecinin bir uzantısı olduğuna dikkat çekti.

MİLLİ EĞİTİMİN Mİ YOKSA ÖZEL Mİ?

Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, okul müdürlerine gönderdiği yazıda,  Milli Eğitim Bakanlığı Yaygın ve Örgün Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları esaslarınca sınavlara hazırlanan öğrencilerin akademik başarılarını artırmayı hedefleyen ve eğitimin niteliğinin geliştirilmesi için “Deneme Sınavları Uygulama Yönergesi” projesinin hayata geçirileceği belirtildi. Proje kapsamında Mersin ilinde 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ve 12 sınıflarda öğrenim gören tüm öğrencilere dört adet deneme sınavı uygulanacak. 
Soruların ise bir yayınevi tarafından ilçe milli Eğitim Müdürlüklerine sınavdan bir gün önce teslim edileceğinin bilgisi veriliyor. Konuyla ilgili görüştüğümüz Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesinden Prof. Dr. Adnan Gümüş, soru kitapçıklarının, yayınevi tarafından basılacağının ve sınavdan sonra yayınevine teslim edileceğini hatırlatarak “Bu yayınevi, Milli Eğitimin mi, yoksa özel mi?” diye sordu.

‘AKADEMİK TAKVİM DEĞİŞTİRİLEMEZ’

Gümüş, “Kurslar örgün eğitimin parçası değildir. Örgün eğitimin parçası olmayan kurslar, örgün eğitimin parçası imiş gibi okullarda ders saatlerinde yürütülemez. YGS-LYS resmi sınavları bile gönüllük (başvuru) ile yürütülmektedir. Bu deneme sınavları ise dayatılmakta, zorla yaptırılmaktadır.” Gümüş, yapılan uygulamanın Örgün Eğitim Akademik takviminin Valilikçe değiştirilmesi anlamına geleceğini söyledi. 

‘EĞİTİM SİSTEMİ SINAVA ENDEKSLİ OLMAMALI’

Gümüş, “Okullar, öğrenciler, eğitim öğretim zaten çok aşırı olan sınav türü uygulamalara indirgenmektedir. Bu projenin bu haliyle yürütülmesi sınava endeksli bir sistemi daha da ağırlaştırmakta, çocuklardan sınav ücreti talep edilmesi ise metalaşma-özelleştirme sürecinin bir uzantısını oluşturmaktadır. Kamuca karşılanan ücretsiz, nitelikli, bilimsel bir eğitime ihtiyacımız var. Deneme sınavlarının zaten örgün eğitime sokulmaması gerekir. Diğer sınavların da mümkün olduğunca sınav ve yarışma mantığından kurtarılması gerekir” dedi.

‘HANİ PARA TOPLAMAK YASAKTI’

Eğitim Sen Mersin Şube Sekreteri Mehmet Kıcır, eğitimin niteliğini geliştirmenin ve öğrencilerin akademik başarısını artırmanın yolunun yarış atı gibi sınavdan sınava koşturan öğrencilere dört deneme sınavı daha yaptırmak olmadığının altını çizdi. Kıcır, “Kaldı ki sınav başı öğrencilerden 1,5 lira para toplanılacaktır. Hani para toplanması yasaktı. Ama bizler biliyoruz ki, katkı parası, sınav parası, fotokopi parası gibi çeşitli kalemler adı altında öğrencilerden paralar toplanıyor. Şimdi buna yenisi eklenmiştir. Mersin genelinde öğrenci sayısını düşündüğümüzde bu ciddi bir meblağ yapacaktır” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Gümüşhane’ye maden felaketi uyarısı

SONRAKİ HABER

2000 lira olsa geçinemeyiz hala neyi tespit ediyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...