03 Aralık 2015 01:24

Kasım ayında 6 gazeteci tutuklandı

Paylaş

Gazeteciler üzerindeki baskı kasım ayında da devam etti. 6 gazeteci tutuklandı, 5 gazeteci gözaltına alındı, 5 gazeteci hakkında soruşturma başlatıldı, 2 gazeteci hakim karşısına çıktı. Özgür Gündem gazetesi ve Demokratik Ulus gazetesi yönetici, yazar ve muhabirleri ifade verdi. BirGün gazetesinde yer alan haber ve köşe yazılarından dolayı gazetenin yayın danışmanı, yayın koordinatörü, sorumlu müdürü, muhabir ve köşe yazarlarına soruşturma açıldı.

NOKTA’DA TUTUKLAMA
3 Kasım:
Yayımlanan kapağı sebebiyle polis tarafından merkezi basılan Nokta Dergisinin Genel Yayın Yönetmeni Cevheri Güven ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Çapan, “Hükümete karşı halkı silahlı isyana teşvik” gerekçesiyle Sulh Ceza Hakimi Atila Öztürk tarafından tutuklandı. Daha önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yer aldığı bir kapağı sebebiyle toplatılan Nokta dergisi binasına gelen güvenlik şube ekipleri, mahkemeden çıkarılan toplatma kararını tebliğ etti. Binada bulunan derginin 24. sayısı polisler tarafından toplandı. Gözaltına alınan derginin Genel Yayın Yönetmeni Cevheri Güven ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Çapan da tutuklandı.
4 Kasım: Berkin Elvan’ın ölümü üzerine Ankara’da yapılan eylemler sırasında TOMA’yı uyaran Gazeteci Rahmi Yıldırım hakkında 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın görülmesine devam edildi. Duruşma 8 Şubat 2016 tarihine ertelendi.
4 Kasım: DİHA Mersin Muhabiri Erdoğan Alayumat’ın “Fikri Sağlar: Dün JİTEM vardı bugün Recep var” başlıklı haberine “Cumhurbaşkanına hakaret”ten soruşturma açıldı. Haberi soruşturmalık olan Alayumat, çağrıldığı Mersin Güvenlik Şube Müdürlüğünde ifade verdi.
6 Kasım: Polis Beyazıt’taki YÖK protestosunda haber takibi yapan Bianet Muhabiri Beyza Kural’ı ters kelepçe takarak araca bindirdi, “Bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi değil artık, bunu öğreteceğiz size” diye bağırdı. Diğer muhabirlerin müdahalesi sonucu Kural serbest bırakıldı.
7 Kasım: Özgür Gündem gazetesi ve Demokratik Ulus gazetesi yönetici, yazar ve muhabirleri ifade verdi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının, Özgür Gündem Gazetesi Eş Genel Yayın Yönetmenleri Eren Keskin ve Hüseyin Aykol ile gazetenin yazarları ve Demokratik Ulus Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Nuray Candan’la gazetenin yazarlarının da aralarında bulunduğu 26 gazeteci ve yazar hakkında “Terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla açtığı soruşturma kapsamında gazeteciler, Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesinde savcılığa ifade verdi.
7 Kasım: BirGün gazetesinde yer alan haber ve köşe yazılarından dolayı gazetenin yayın danışmanı, yayın koordinatörü, sorumlu müdürü, muhabir ve köşe yazarlarına soruşturma açıldı. BirGün’ün Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ithafen manşetine taşıdığı ‘Alçak Gönüllü’ ifadesi ‘hakaret’ sayılırken, Cumhuriyet Yazarı Şair Ataol Behramoğlu’nun Cumhuriyet’te çıkan yazısı nedeniyle BirGün’e soruşturma açıldı.
12 Kasım: G20’yi takip eden DİHA muhabiri tehdit edildi. Antalya’nın Serik ilçesine bağlı Kadiriye Mahallesi’nde G20 Liderler Zirvesi ile ilgili yurttaşlarla röportaj yapan Muhabir Feyyaz İmrak polisler tarafından alıkonup tehdit edilerek, 3 saat gözlem altında tutuldu.
12 Kasım: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettikleri iddiasıyla soruşturma ve fezleke hazırlananlar listesine Radikal Yazarı Cengiz Çandar ve Hürriyet Gazetesi Yazarı Ertuğrul Özkök de katıldı. Cengiz Çandar’ın Radikal’de yayımlanan 7 farklı yazısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret içeren ifadeler olduğu iddiasıyla 2 ayrı soruşturma başlatıldı. Hürriyet Gazetesi Yazarı Ertuğrul Özkök hakkında yazısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle fezleke hazırlandı.

DİHA VE JİNHA MUHABİRLERİ TUTUKLANDI
15 Kasım:
DİHA ve JİNHA muhabirleri tutuklandı. Van’ın Erciş ilçesinde gözaltına alınan Dicle Haber Ajansı Muhabiri İdris Yılmaz ile JINHA Muhabiri Vildan Atmaca, “Örgüt propagandası yapmak” ve “Cumhurbaşkanına hakaret etmek” iddiasıyla tutuklandı.
15 Kasım: JINHA muhabirleri gözaltına alındı. İstanbul’da Alman ve İngiliz konsoloslukları önünde yapılan protesto eylemine saldıran polis, aralarında haber takibi yapan JİNHA muhabirleri Öykü Dilara Keskin ve Ceren Karlıdağ’ın da bulunduğu 8 kişiyi gözaltına aldı.
19 Kasım: BirGün muhabirine Erdoğan’a hakaret soruşturması açıldı. Ankara Katliamı’nın ardından dünyaca ünlü düşünür Tarık Ali ile yapılan ve Tayyip Erdoğan hakkındaki “teneke diktatör” sözlerine de yer verilen söyleşi nedeniyle BirGün Muhabiri Onur Erem hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret”ten soruşturma açıldı.
25 Kasım: Çukurova Üniversitesindeki Roboskî anmasını takip ederken, polis ve ırkçı grupların linç saldırısına maruz kalan DİHA Adana Muhabiri Ahmet Kanbal’ın suç duyurusu üzerine açılan davanın ilk duruşması görüldü. Sanıkların katılmadığı duruşma ertelendi.

DÜNDAR VE GÜL TUTUKLANDI
27 Kasım:
Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül tutuklandı. Dündar ve Gül, MİT TIR’larıyla ilgili yayımladıkları haber ve görüntüler nedeniyle ‘Örgüte üye olmadan bilerek ve isteyerek yardım etmek, siyasi ve askeri casusluk ve gizli kalması gereken belgeleri ifşa etmek’ suçundan tutuklandı.
28 Kasım: Yazdığı bir yazı gerekçe gösterilerek hakkında soruşturma açıldığına dair belgeyi almak için İstanbul Emniyet Müdürlüğüne giden ETHA Editörü İsminaz Ergün, “örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla hakkında arama kararı olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı.  
28 Kasım: Cumhuriyet Gazetesi Muhabiri Alican Uludağ’a da soruşturma başlatıldı ve ifadeye çağrıldı. Soruşturma sebebiyse Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Can Dündar hakkındaki suç duyurusu dilekçesini sosyal medya hesabı üzerinden paylaşmak ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın T.C. kimlik numarasını yayımlamaktı.

ÖRNEK KARAR VEREN SAVCILAR DA VARDI
19 Kasım’da, Evrensel'in 7 Eylül 2015 tarihinde “BHH 1 Kasım’da ittifak yapacak” başlıklı haberinde “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve AKP’nin iktidarını sürdürmek için kanlı bir savaş başlatarak halkın iradesini silahlarla, bombayla teslim almaya çalıştığı...” açıklamasıyla ilgili Cumhurbaşkanına hakaret gerekçesiyle açılan soruşturmada kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi. Cumhuriyet Savcısı Emin Aydinç ‘Sert eleştiri basın özgürlüğü kapsamındadır’ diyerek kovuşturmaya gerek olmadığına karar verdi. Savcı kararında “görüş açıklayan şahsın açıklamalarının ağır mahiyette eleştirel nitelikte sözler olduğu” kanatiyle soruşturmayı kapattı. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Kobe Bryant basketbola veda edecek: Sevgili basketbol

SONRAKİ HABER

21 yıldır cezaevinde olan İlhan Çomak’ın sesi oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...