08 Nisan 2012 10:34

EMEP: Zamlara karşı birlikte mücadele

Emek Partisi (EMEP) İstanbul İl Örgütü, Esenyurt, Avcılar, Bahçelievler, Kartal ve Gaziosmanpaşa’da yaptığı açıklamalarla AKP Hükümeti’nin elektrik, doğalgaz ve akaryakıta yaptığı zamları protesto etti.AKP Hükümetinin elektriğe ve doğalgaza yaptığı zamlar EMEP tarafından Gaziosmanpaşa’da yapılan yü

EMEP: Zamlara karşı birlikte mücadele
Paylaş

AKP Hükümetinin elektriğe ve doğalgaza yaptığı zamlar EMEP tarafından Gaziosmanpaşa’da yapılan yürüyüşle protesto edildi. Bağlarbaşı Caddesi, Evkur Mağazası önünde toplanan kitle, buradan sloganlarla Gaziosmanpaşa Meydanına kadar yürüdü. Yürüyüş sırasında sık sık “AKP zamları al başına çal”, “Yapılan zamlar geri alınsın” ve “Susma sustukça yeni zamlar gelecek” sloganlarını atan kitleye etrafta bulunan vatandaşlardan ve esnaftan da alkışlarla destek geldi. Meydanda basın açıklamasını okuyan Emek Partisi Sultangazi İlçe Başkanı Çayan Sarıkaş Çiçek, “İşçiye, emekçiye, emekliye gelince imkânları olmuyor, biz işçi ve emekçilere yokluk, yoksulluk ve kölelik dayatan kapitalist sistem, sermayedarlara, patron takımına gelince bütün imkân ve olanakları ardına kadar açıyor” dedi. 

‘HÜKÜMETİN KİME HİZMET ETTİĞİ ORTADA’

Kartal’da Ahmet Şimşek Koleji önünden Kartal Meydanı’na sloganlarla yürüyen EMEP’liler burada bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Eylemde konuşan EMEP GYK üyesi Metin İlgün, Hükümet temsilcilerinin seçim meydanlarında “zam yapmamakla övündükleri” günleri hatırlatarak, “Son zamlardan sonra Başbakandan konuyla ilgili hiçbir açıklama gelmedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ise zamları maliyetlerin yüksek olmasıyla açıkladı. Hükümet cephesinden yapılan bu açıklamalar geçim sıkıntısı çeken, kirasını ödeyemeyen emekçileri tatmin etmemektedir. Asgari ücretliye, emekliye bir simit parası zam yapan hükümet, kamu emekçilerine de henüz zam yapmamıştır. Emekçilerin tek seçeneği AKP ve onun sermaye iktidarına karşı mücadele etmektir” diye konuştu.

İlgün iş kazalarını da hatırlatarak, Tuzla’da 2 işçinin iş cinayetine kurban gittiğine dikkat çekti. İlgün, “Bu Tuzla Tersanelerindeki 151. işçi ölümüdür. Esenyurt’ta 11 işçi diri diri yanarak can verdi. Balıkesir’de işçiler göçük altında kaldı. Erzurum’da 5 işçi iki buçuk saat yardım istemelerine rağmen kurtarılamadı. Yaşananlar hükümetin kime hizmet ettiğinin göstergesidir. Bu baskılara karşı koymanın tek yolu emekçilerin birleşerek mücadele etmesidir” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Eğitim Sen 2 No’lu Şube Yöneticisi Hasan Toprak da, kamu emekçilerine Türkiye tarihinde ilk defa zam yapılmadığını belirterek, aynı hükümetin ABD’nin istekleri doğrultusunda İran’dan alınan gazı kesip halka yüzde 18 zammı uygun gördüğünü dile getirdi. SES Anadolu Yakası Şube Sekreteri Şahin Tanrıverdi ise, sağlık politikalarını eleştirerek, zamlara, paralı eğitim, paralı sağlık uygulamalarına karşı mücadele edilmesi gerektiğini ifade etti. 

EMEP Bahçelievler İlçe Örgütü üyeleri, Şirinevler Meydanı’nda zamlara karşı açıklama yaparak hükümeti protesto etti. Basın açıklamasını okuyan Nejat Şahinkaya, yapılan son zamların geri çekilmesini istedi. Şahinkaya, “Her zamma bir kılıf bulan hükümet, yapılan zammın gerekçesini maliyetlere bağlayarak sorumluluğu üzerinden atmaya çalışmaktadır. Oysa biz biliyoruz ki dünyadaki en pahalı benzin ve doğalgazı kullanıyoruz. Ocak ayında asgari ücrete yapılan zamla işçi ancak bir simit alabilecekken emeklilerin durumu da pek farklı değildi kamu emekçilerine vereceğiz dedikleri zamları da daha ödemiş değiller. Yani yapılan son zamlarla verdiklerini misliyle geri aldılar” dedi.  Daha iki gün önce Başbakan Erdoğan’ın patronlara yönelik yeni teşvik paketini açıkladığına değinen Şahinkaya, “Benzinde, doğalgazda alınan ÖTV ve KDV, daha cebimize girmeden maaşlarımızdan kesilen vergileri teşvik adı altında patronlara aktarıyorlar. İşçiye, emekçiye, emekliye gelince imkânları olmayan hükümet, sermayedarlara, patron takımına gelince bütün imkân ve olanakları ardına kadar açmaktan geri durmuyor. Bu saldırılar karşısında kadın, erkek, genç yaşlı tüm işçi ve emekçilerin; din, dil, ırk, mezhep ayrımı yapmadan talepleri etrafından bir araya gelerek mücadele etmesi gerektiğinin altını çizen Şahinkaya, “Önümüz 1 Mayıs. Taleplerimiz için özel ve etkili bir çalışma yürüterek halkımızla 1 Mayıs alanında gücümüzle sermayeye korku salmalı ve hesap sormalıyız” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Öğrenciler füze kalkanını protesto etti

SONRAKİ HABER

Bize düşen yoksulluk olmasın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...