02 Aralık 2015 14:48

ABD’den Suriye ve Irak’ta yeni hamle

Paylaş

Rusya’nın Suriye’de aldığı aktif askeri rolün ardından, ABD’nin de hem Irak hem Suriye’deki askeri müdahalesi yeni bir aşamaya geçiyor. ABD Yönetimi, Irak’a ve Suriye’ye yeni özel birlikler göndereceğini açıkladı. Geçtiğimiz günlerde gönderilen Suriye’ye de Demokratik Suriye Güçleri’ni “eğitmek ve desteklemek” üzere ABD özel timinin ise çalışmalara başladığı belirtiliyor. 

Öte yandan, Fransa ve Almanya’nın ardından İngiltere Parlamentosu da Suriye operasyonlarına katılma kararını görüştü. 

HEDEF RAKKA MI?

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, önceki gece Temsilciler Meclisinde yaptığı bir konuşmada, Irak’a bir özel kuvvet göndereceklerini kaydetti. Carter, Amerikan askerlerinin Peşmerge güçleri ve Irak ordusuna destek vereceğini belirtti. Bakan, ayrıca özel kuvvetin faaliyetlerinin Bağdat yönetimiyle koordineli olacağı ve Suriye’de tek taraflı operasyon düzenleyebileceği bilgisini de verdi. ABD’nin halihazırda Irak’ta güvenlik güçlerine “eğitim ve danışmanlık” sağlayan 3 bin 500 kadar askeri bulunuyor.

ABD’nin göndereceği özel kuvvetlerin IŞİD’in başkent ilan ettiği Rakka’ya düzenlenmesi beklenen özel operasyonun planlamasına katılacağı da ifade ediliyor.

‘KARA OPERASYONU MÜMKÜN’

Öte yandan Suriye’nin Rojava Bölgesi’ne bağlı Cizire Kantonu’nun Savunma Kurulu İlişkiler Sorumlusu Nasır Hacı Mansur konuyla ilgili Rudaw haber ajansına konuştu.  Haberde askeri eğitim vermek üzere Rojava’ya gönderilen ABD özel operasyon timinin göreve başladığı belirtildi. Habere göre Mansur, ABD’nin Cizire Kantonu’nda bir askeri üs ve havaalanı yapılacağını öne sürdü. Mansur “Şunu anlamamız lazım; Suriye’de bir karışıklık var ve her ihtimali değerlendirmeliyiz. Suriye tüm devletlerin müdahale ettiği karmaşık bir hal alabilir. Amerika ya da başka bir ülkenin kara operasyonu da mümkün. Fransa gibi İngiltere’de devreye girebilir” dedi. 

50 KİŞİLİK ÖZEL OPERASYON TİMİ

ABD, geçtiğimiz ay 50 kişilik bir ekibi Suriye’ye göndereceğini açıklamıştı. Haber ajansları da ABD’li askerlerin 26 Kasım’da Kobanê’den Suriye’ye girdiklerini yazmış, AFP,  YPG kaynağına dayandırılan haberinde askerlerin Cerablus ve Rakka kentlerinin IŞİD’in elinden alınması için “yardımcı” olacaklarını ileri sürmüştü. Haberde ABD’lilerin ilk olarak YPG güçlerini, ardından ittifak halinde savaşan Süryani ve Arap savaşçıları da eğiteceği iddiasına yer verilmişti. Haberde, “anahtar bölge Rakka” denilmişti. 

GUARDIAN: ABD, IRAK’TA KARA SAVAŞINA KATILIYOR

Guardian gazetesi ise, önceki gün “danışman” sıfatıyla Irak’ta bulunan ABD’li askerlerin IŞİD’e karşı kara savaşına katıldığını yazdı. Irak Kürt Federe Bölgesi’ne bağlı Peşmerge güçlerine dayandırılan haberde uzun zamandır ABD’li askerlerin IŞİD’le girilen çatışmalara cepheden katıldığı ileri sürüldü. ABD, askerlerinin Irak’ta kara savaşına katıldığını reddediyordu. 

İBADİ: YABANCILARA İHTİYACIMIZ YOK

ABD’nin askeri varlığı Irak Kürt Federe Bölgesi’nde öne çıkarken, Irak Başbakanından ise “Yabancı güçleri istemiyoruz” açıklaması geldi. ABD Savunma Bakanı Ash Carter’ın, Irak’a özel kuvvetlerin gönderileceğini açıklamasının ardından konuşan Irak Başbakanı Haydar İbadi; ihtiyaçları olan şeyin uluslararası toplumda eğitim, silah ve danışmanlık desteği olduğunu söyledi. İbadi, “Irak topraklarında yabancı güçlere ihtiyacımız yok” dedi ve bunun için Bağdat hükümetinin onayına ihtiyaç olduğunu da ekledi. (DIŞ HABERLER)


İngiltere’de Suriye oylaması

İngiltere’de milletvekilleri ülkenin, Suriye’de IŞİD hedeflerini bombalayan koalisyona katılıp katılmayacağına karar vermek için parlamentoda oylamaya gitti. Parlamentoda oylama sürerken dışarıda ‘savaşa hayır’ eylemleri vardı. Gazetemiz baskıya girdiği esnada Avam Kamarasında planlanan oturum henüz sonuçlanmamıştı. 

Diğer bir taraftan da parlamentoda yapılan savaş oylaması büyük tepkiye neden oldu. Başkent Londra’da İngiltere Parlamentosu önünde ‘Stop The War Coalition’ adlı sivil toplum kuruluşunun düzenlediği protesto gösterisinde, hükümetin planladığı hava saldırılarına tepki gösteren binlerce kişi ‘Suriye’yi bombalamaya hayır’ dedi. Basın açıklaması yapan sivil toplum kuruluşu üyesi Lindsey German, “Biz kısaca burada Suriye’yi bombalamayın demek için toplandık. Suriye’yi bombalayarak ülkeyi daha önce olduğundan bile daha kötü bir duruma getirmeyin” şeklinde konuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Döner sermaye kesintisine karşı iş bırakma

SONRAKİ HABER

15 isimden kolektif kitap: Güçoburlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...