01 Aralık 2015 10:42

BirGün çalışanlarının davası görüldü: Bu dava tamamen siyasidir

Paylaş

BirGün Yöneticileri Barış İnce, Berkant Gültekin ve Can Uğur’un “Hırsız, Katil Erdoğan” manşetinden dolayı “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasından 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası talebiyle yargılanmasına başlandı. Çağlayan’da 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen dava öncesi BirGün’ün yaptığı dayanışma çağrısı yanıtsız kalmadı.

CHP Milletvekilleri Ali Şeker, Onursal Adıgüzel, Aykut Erdoğdu, Mahmut Tanal, Eren Erdem, Barış Yarkadaş; Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Ceyda Karan, Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Gazeteci İrfan Değirmenci, Sanatçı Pınar Aydınlar, ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş, Karikatürist Serkan Altuniğne, Yordam Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Hayri Erdoğan, TGS İstanbul Şube Başkanı Gökhan Durmuş, Yurt Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Sibel Köklü, çok sayıda avukat ve yurttaş mahkemeyi izlemek ve BirGün’e destek olmak üzere Çağlayan’daki İstanbul  Adliyesine geldi. Desteğe gelen kalabalıktan dolayı duruşmanın yapılabilmesi için büyük bir salon ayarlanmasına karar verildi. Dava duruşması iddianamenin okunmasıyla başladı.

BERKANT GÜLTEKİN: BU DAVA TAMAMEN SİYASİDİR

İddianamenin okunmasının ardından savunmayı yapmak üzere BirGün Gazetesi Sorumlu Yazıişleri Müdürü Berkant Gültekin söz aldı. Gültekin savunmasında şunları söyledi: “Hırsız katil Erdoğan” sloganı sanki ülkede her şey güllük gülistanlıkmış gibi kriminalize edilmeye çalışılıyor. Sanki bu ülkede yolsuzluklar olmamış, gençler ölmemiş gibi. Bu sloganı milyonlar sokakta haykırmıştır. Bunlar politik eleştirilerdir. Cumhurbaşkanının izlediği politikalar bu sloganın ortaya çıkmasındaki ana nedendir. Bu sözlerin politik eleştiri niteliğinde olduğu AİHM kararlarıyla da sabittir. Diğer yandan Erdoğan neyine güvenerek bu davayı açmıştır anlamış değiliz. Bu dava tamamen siyasidir. Milyonların sloganı suç olarak gösterilmeye çalışılıyor.”

CAN UĞUR: ÖLDÜRÜLEN ÇOCUKLARIN SESİNİ DUYURMAK İÇİN ATTIK

Gültekin’in ardından savunmasını yapan Can Uğur ise insanların öldürüldüğü, politikacıların evlerinden para kutularının çıktığı yerde eleştiri yapma hakları olduğunu belirterek “Eleştirilerimizin maddi temelleri vardır. Suçlamaya konu olan manşet 14-15 yaşında öldürülen çocukların sesini duyurmak için atılmıştı. Bugün de bu olaylara ilişkin soruşturmaların yerinde sayması eleştirilerimizin ne kadar haklı olduğunu ortaya koyuyor. Sözlerimi Victor Hugo’nun sözleriyle bitiriyorum; ‘Hiçbir ordu zamanı gelmiş bir fikrin karşısında duramaz.’” dedi.

BARIŞ İNCE: BİZ TARİKAT DEĞİL, BARİKAT BİLİRİZ

BirGün Gazetesi Yayın Danışmanı Barış İnce ise; Can Dündar ve Erdem Gül’e selam yolladı ve Tahir Elçi’yi saygıyla andığını söyledi. İnce “Bizler bu sloganı manşetimize yazarak bu sloganın söylenebileceğini gösterdik. AKP içinden bazı isimler de yolsuzlukları kabul etti. Daha sonra bu işleri bir tarikat yapmış dediler. Biz tarikat bilmeyiz, bizim bildiğimiz bir tek barikat var!” ifadelerini kullandı.

Gazetecilerin savunmalarının ardından BirGün Gazetesinin Avukatı Tolgay Güvercin söz aldı. Konuşmasına meslektaşı Tahir Elçi’yi anarak başlayan Güvercin; “Hırsız-katil sloganı birkaç kişinin attığı bir slogan değildir, Gezi’de pek çok kişi ölmüştür, müşteki ‘Emri ben verdim’ demiştir. Bu slogan anonim hale gelmiştir, milyonlara mal olmuştur... Siyasi eleştiri ve ifade özgürlüğü olarak ele alınmak durumundadır” diyerek beraat talep etti. Savunmaların ardından kararını açıklayan hakim davayı 10 Aralık’a erteledi. Öte yandan 2. Asliye Ceza Mahkemesinde BirGün gazetesi yönetici ve yazarları hakkında açılmış 5 ayrı davanın daha duruşması görülecek. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş : Görüntülerde Elçi'nin yanında polisten başka ateş eden hiç kimse yok

SONRAKİ HABER

AİHM: Youtube'un engellenmesi ifade özgürlüğü ve bilgi edinme hakkının ihlali

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...