08 Nisan 2012 07:02

İnsanlık suçuydu ‘terör suçu’ oldu

Sivas Katliamı davasında zaman aşımı kararı veren Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinin gerekçeli kararı tartışma yarattı. Kısa kararında 2 Temmuz 1993’te Madımak’ta yaşananların “insanlık suçu” olduğunu, ancak hayatta kalan sanıklar kamu görevlisi olmadığı için zaman aşımından davanın düştüğünü belir

İnsanlık suçuydu ‘terör suçu’ oldu
Paylaş
Cem Gurbetoğlu / Hasan Akbaş

Sivas Madımak Otelinde 2 Temmuz 1993 tarihinde Pir Sultan Abdal Kültür Derneğinin (PSAKD) düzenlediği etkinliğe katılan 33 aydın ve 2 otel çalışanının ölümüne neden olan katliam davası düştü. Davada yargılamaları sonuçlanmayan 7 sanıktan hayatta olan 5’ine, olayın “insanlık suçu” olduğu kabul edilmesine rağmen zaman aşımı gerekçesiyle ceza verilmedi.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinin davayla ilgili önceki gün açıkladığı gerekçeli karar ise şaşkınlık yarattı. Gerekçeli kararı gazetemize değerlendiren Şenal Sarıhan, “Bir ceza davası içinde her kısa karar gerekçeli kararın özünü oluşturur. Hayatımda ilk defa gerekçeli kararla, kısa kararın çeliştiğine tanıklık ettim” dedi.

HUKUKA AYKIRI YORUM

Mahkemenin kısa kararında yaşananları bir insanlık suçu olarak değerlendirip, Sivas’ta öldüğü anlaşılan sanık Erçakmak’la ilgili “Kamu görevlisi olmaması sebebiyle zaman aşımı uygulanamaz” dediğini hatırlatan Sarıhan, gerekçeli kararda ise mahkemenin yeni bir değerlendirme yaptığına dikkat çekti. Sarıhan, “Mahkeme ‘Bu bir terör suçudur, insanlığa karşı suç değildir’ diyor. Erçakmak’la ilgili yargılamanın da ölüm nedeniyle düştüğünü belirtiyor. İlginç olan mahkeme gerekçeli kararında,  hakkında tanık anlatımı olan diğer sanıklar için fotoğraf video kayıtlarından söz edilmesine karşın, ‘Bunların kendilerine ait olduğunu kabul etmediler, zaman aşımından düşmeseydi ben beraat kararı verecektim’ diyor. Bu hukuka aykırı bir yorum. Yani mahkeme zaman aşımından düşürüyorsa artık, ben şu kararı verecektim diye tartışamaz.” diye konuştu.

İNSANLIK SUÇU!

Kararı temyize taşıyacaklarını hatırlatan Sarıhan, “Mahkeme kabul etmese bile bu insanlığa karşı işlenmiş suçtur. Her zaman mahkeme kararları doğru kararlar olmaz. Bu mücadelemizi sürdüreceğiz. Ama bütün kamuoyu,  Sivas’da işlenen cinayetlerin, Maraşların, Çorumların bir devamı olduğunu, sistemli olduğunu ve insanlığa karşı bir suç olduğunu kabul ediyor” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Apoletler ve omuzlar, Yılmaz’lar ve Özdil’ler

SONRAKİ HABER

4+4+4’e karşı ortak eylem örgütlenmeliydi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...