30 Kasım 2015 12:57

Kanser hastasına kötü haber var!

Paylaş

SGK, 1 Aralık’ta yürürlüğe girecek Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) değişiklik yaptı.
Bu değişikliğe göre 1 Aralık tarihinden itibaren, yatılı ve günübirlik onkoloji hastalarına verilen ilaçları hizmet veren kurum karşılayacak. Bu hastaların reçeteleri eczanelerden almak istemesi halinde, ilaçların bedelini SGK karşılamayacak. Getirilen yeni düzenleme ise her yıl teşhis konulan 159 bin kanser hastasını hem ilaç temin edilmesinde hem de SGK’nın ilaçları karşılamamasından dolayı mağduriyet oluşacak. 
Zaman gazetesi konu hakkında ilgili kişi ve kurumlardan görüş alarak konuyu gündeme taşıdı. 
Habere göre Hasta Hakları Aktivisti Orhan Demir’in konu hakkındaki görüşü şu şekilde: “1 Aralık’ta yürürlüğe girecek uygulamayla Sağlık Bakanlığı hastalara ‘Bakanlık olarak bir yere kadar sizleri tedavi ederim, getirdiğim düzenleme ile ilacını bulamazsan git karaborsacıların eline düş’ demek istiyor.” 

BİR GÜN BİLE ÖNEMLİYKEN...

Kanser hastaları, ilaçlarına getirilen yeni uygulama nedeniyle 1 Temmuz’dan itibaren eczaneler yerine Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerine bağlı eczanelerden almaya başladı. Bu durum Kanser hastalarına birçok sıkıntı yaşattı. 1 Temmuz’da getirilen düzenlemeyle hastanelerde birçok kanser ilacının bulunmadığına dikkat çeken İstanbul Üniversitesi Tıp  Fakültesi Hastanesi Onkoloji Uzmanı Yavuz Dizdar, 1 Aralık’ta uygulanacak yöntem ile hastaların kaosa sürükleneceğini belirtti. 

Onkoloji hekimleri olarak hastaların moral anlamında ilaçlar ile ilgili çıkan sorunlarda hastaları etkilememeye çalıştıklarını söyleyerek, “Bu kadar önemli bir hastalıkla ilgili ilaçların temin edilmesinde araya hep kötü emelli ticari kazanç elde etmek isteyenler girmiştir. Hastaların umutları ve mücadele etme istekleri yok ediliyor. Alınan kararların dinamiklerini nasıl oluşturuyorlar, hekimler olarak biz anlamış değiliz. Bu kararda bakanlık, sağlık harcamalarında kısıtlamaya gitmiş olabilir. Kanser ilaçları pahalı olduğundan temin edilmesinde aracılar hep sıkıntı çıkartıyor. Oysaki kanser tedavisi bir gün bile ihmal edilmeyecek bir rahatsızlık. Kanser ilaçlarının deposu her zaman dolu olmalıdır. Ancak bizde ilaçlarımızda stok kavramı hiç olmadı. 1 Aralık’tan sonra yaşanılacak sıkıntıları hep birlikte göreceğiz.” ifadesini kullandı.

‘İLAÇLAR PAHALI, ALMAMIZ İMKÂNSIZ!’

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nde mesane kanseri olduğu için tedavilerini devam ettiren Mustafa K, “Kanser, diğer hastalıklara benzemiyor. Bir ilaç binlerce lira tutuyor. Ben emekli maaşımla bu parayı ödemem imkânsız. Hastanede bulunan ilaç tedavimde kullanılmayan bir ilaç ise ne olacak? Benim tedavim yarım mı kalacak? Devlet beni ölüme mi sürükleyecek?’’ dedi. Hastaların mağdur olmayacak şekilde düzenlemeler yapılmasını temenni eden Mustafa K., “Yıllarca öğretmenlik yaptım. İnsan yetiştirdim. Bu devletin bana borcudur, şimdi borcunu ödemesi gerekiyor.’’ ifadelerini kullandı. Diğer bir kanser hastası yakını olan Hakan Çetin, “İlaçlarımız çok pahalı, bunları bizim almamız imkânsız. Bir yandan kemoterapi tedavisi olurken, diğer taraftan ilaçları alamayıp onun stresini yaşamak hastalığı ilerletebilir.” diye konuştu.(İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Tozkoparan velileri okullarını geri istiyor

SONRAKİ HABER

Ekonominin amiral gemisi su alıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa