30 Kasım 2015 00:58

Esad’ın rüyası Erdoğan sayesinde gerçek!

Paylaş

Yusuf ERTAŞ
Ali KARATAŞ

Rus uçağının düşürülmesi bir yandan bölgede dengeleri yeniden şekillendirirken diğer yandan yeni gelişmelerin önünü açtı. Türkiye’nin zaman zaman Rusya’ya yönelik “ateşle oynama” yollu sert açıklamaları olsa da ağırlıklı olarak alttan almaya çalışan tutumu karşısında, “uçağın düşürülmesi nedeniyle Türkiye ile savaşacak değiliz ama bunu cezasız bırakmayız” diyen Rusya, ekonomik ve askeri bir dizi uygulamayı hayata geçirmeye başladı. Lübnan’da yayınlanan Ahbar gazetesi, “Ankara yatıştırma derdinde. Moskova tırmandırıyor” diye yazdı. Yine Middle East, “Türkiye’nin alttan almaları Putin’in ekonomik yaptırımlardan vazgeçmesini sağlamıyor” yorumunu yaptı. ABD’nin 11 Eylülüne karşı şimdi Rusya’nın da bir uçak olayı var artık. Rusya bölgedeki varlığını güçlendirmek için bu olayı tepe tepe kullanacak gibi görünüyor.

YENİ DÖNEM

Gözlemciler Rus savaş uçağının Türk F-16’ları tarafından düşürülmesi ile bölgede kendi politikalarını uygulamak bakımından Rusya’nın elinin güçlendiği görüşünde birleşiyor. Al Arab gazetesi, Berlin Uluslararası İşler Enstitüsü’nden Muriyal Asibrag’in “Rusya Suriye’deki büyük tasarılarını uygulamaya devam etmek için son olayı kullanacak” dediğini aktardı. Türkiye’yi yakından izleyen Assafir yazarı akademisyen Muhammed Nureddin de “Rus uçağının düşürülmesi hem Türk-Rus ilişkileri açısından hem de Suriye krizi açısından yeni bir dönemin başlangıcı oldu” diye yazdı.

HAFIZ ESAD’IN HAYALİ 

Türkiye’ye getirilen bir dizi ekonomik ve siyasi yaptırım eşliğinde Rusya, Lazkiye'deki Hmeymim hava üssüne S-400 hava savunma sistemini yerleştirdi. Rusya Elyoum, S-400 savunma sisteminin kurulmasını, “Erdoğan, Hafız Esad’ın hayalini gerçekleştirdi” şeklinde yorumladı. 1967 savaşındaki hezimetten sonra, Suriye’nin istemesine rağmen ne Brejnev ve ne de Gorbaçov’un gerçekleştiremediğini, Rus uçağının düşürülmesi bahanesi ile Putin’in gerçekleştirdiğine dikkat çekti.

RUSYA-FRANSA YAKINLAŞMASI

Gözlemciler Türkiye’nin Rus uçağını düşürmesinin bölgedeki bölünmeleri arttıracağı görüşünde. Nitekim al Arab gazetesi, Fransa’nın, 13 Kasım’da Paris’te yaşanan saldırılardan sonra Suriye kriziyle ilgili tutumunu değiştirmeye başladığına dikkat çekti. Gazeteye göre, Rusya’nın IŞİD’e karşı Suriye Ordusu’yla Özgür Suriye Ordusu’nu birleştirme fikrini ortaya atmasından sonra Fransız yetkilileri yeni bir tutum takınmaya başladı. Gazete, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande arasında yapılan son görüşmede IŞİD ve cihatçı hareketlerle ilgili istihbarat paylaşımı, Fransız ve Rus uçakları arasında Suriye semalarında koordinasyon sağlanması ve operasyonların daha da hızlandırılması açısından hedeflerin paylaştırılması konularında anlaşma sağlandığını yazdı.

Diğer yandan al Arabiya televizyonu eski haber müdürü ve şimdinin Suudi sermayeli Şark El Avsat yazarı Abdurrahman Raşid Suriye’deki kriz sebebiyle bölgede yeni siyasi oluşumlar ve ittifaklar inşa edildiğine dikkat çekerek bu oluşumlar karşısında Körfez Arap ülkelerinin zor bir durumla karşı karşıya kalacağını öne sürdü. 


ERDOĞAN, HAFIZ ESAD’IN HAYALİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ 

Rusya Elyoum

Suriye’nin eski devlet başkanı Hafız Esad, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından önce ülkeye yaptığı son ziyarette, Mihail Gorbaçov’dan S 300 hava savunma füze sistemlerine sahip olmayı talep etmişti.
1967 savaşındaki hezimetten sonra, Şam’ın önceliklerinden biri olan bu istek müttefik Sovyetler tarafından çok da dikkate alınmadı. Gorbaçov’un selefi olan Rus lider Brejnev de Suriye’nin bu talebine anlayışla yaklaştı ancak bu konuyla ilgili bir karar almayı erteledi. 
Ancak Su-24 uçağının Türkiye tarafından düşürülmesiyle beraber, bu plan tozlu raflardan indirildi. Suriye lideri Beşar Esad bugün, Hafız Esad’ın S 300 hava savunma füze sistemleri hayalinin aksine daha geniş teknolojiye sahip S 400 füze sistemlerine sahip oldu. 


YENİ BİR DÖNEM

Muhammed NUREDDİN
Assafir

Rus uçağının düşürülmesi hem Türk-Rus ilişkileri açısından hem de Suriye krizi açısından yeni bir dönemin başlangıcı oldu. 

Uzun yıllar hiçbir NATO ülkesinin yapmadığını Türkiye yaparak Rus uçağını düşürdü. Üstelik bunu resmi ağızlar vasıtasıyla ilan etti. Hem de uçağın karadan değil de havadan, Türk savaş uçakları tarafından vurulduğu açık bir şekilde ifade edildi.

Türkiye’nin Rus uçağını düşürdüğü sıralarda Suriye güçleri kuzeyde Lazkiye çevresinde önemli ölçüde ilerliyordu. Özellikle Türkmenlerin yoğun olduğu dağlık bölgede ilerleme sağlanıyordu.  Dolayısıyla Türkiye; burada Suriye muhalefetinin yenilmesi durumunda, Suriye’de önemli bir nüfuz alanını kaybedeceğini düşündü. Bu yüzden Türkmenleri savunurcasına sesini daha çok yükseltmeye başladı. Bunun yanı sıra, cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu başkanlığında güvenlik toplantıları yapılmaya başlandı ve Türkiye sesini BM ve NATO nezdinde de yükseltmeye hazırlanıyordu.


RUS UÇAĞININ DÜŞÜRÜLMESİ BÖLGEYİ BÖLÜYOR

Abdurrahman RAŞİD
 Şark al Avsat

Suriye krizi nasıl büyüdü ve iç savaştan, önce bölgesel olarak Suudi-İran savaşına; sonra da Ruslarla-NATO arasında bir çekişmeye dönüştü?
Türkiye’nin Rus uçağını düşürmesi hiç şüphesiz çok önemli bir olay ve bölgedeki bölünmeleri arttıracak.  Bu bölünme de Rusya tarafında olan devletlerle, NATO tarafında olan devletler şeklinde olacak.  Var olan durumun Ruslarla Batı arasında bir savaşa dönüşmesi uzak bir ihtimal gibi duruyor. Diğer yandan bazılarının iddia ettiği gibi üçüncü dünya savaşı da şu an olmayacak. 
Batı, müttefiki Türkiye’yi herhangi bir Rus saldırısına karşı savunmaya ve toprak bütünlüğünü koruma konusunda bir tutum takındı. Dolayısıyla Türkiye üyesi olduğu NATO’nun yerine bölgede vekalet savaşı yürütecek. Bunun karşısında ise Rusya da Türklerle savaşacak olan bazı grupları destekleyecek. Bunların arasında İranlı milisler ve muhalif Kürt gruplar var. Bu da Suriye savaşında yeni bir dönemin başladığına işaret etmektedir. 

Bugün Suriye’deki kriz sebebiyle bölgede yeni siyasi oluşumlar ve ittifaklar inşa ediliyor. Ve zannımca Körfez Arap ülkeleri zor bir durumla karşı karşıya kalacak. Zira Suriye, İran ve aynı şekilde Irak, Rusya’nın safında yer alıyor. Türkiye ise NATO’nun koruması altında. Ancak Suudi Arabistan ve Körfez İşbirliği Teşkilatı’ndaki müttefikleri bir denge oluşturamadı. Körfez ülkeleri tarihsel olarak Batı kutbunda sayılmakta ve askeri sistemleri de batıyla bağlantılı. Ancak buna rağmen Körfez, ABD’yi yaslanacak bir müttefik konumunda göremiyor. 


PARİS ESAD’LA İLGİLİ YENİ TUTUMUNU GÜÇLENDİRİYOR 

Al Arab

Fransa, 13 Kasım’da Paris’te yaşanan saldırılardan sonra Suriye kriziyle ilgili tutumunu değiştirmeye başladı.  Bunun yanı sıra IŞİD ile savaş konusunda Esad’la ilişki kurma konusundaki rağbetini de artık saklamıyor. Ki bunun Suudi Arabistan gibi aralarında güçlü ekonomik bağların olduğu ülkelerle ilişkilerini etkileme ihtimali olmasına rağmen. 

Gözlemcilere göre Fransız yönetimi Avrupa’da IŞİD terörüyle ilgili yaşanan son gelişmelerden sonra Moskova’nın yanında yer almayı seçti. Özellikle son saldırılardan sonra başka bir Avrupa ülkesinin IŞİD saldırılarının hedefi olmasından duyulan endişe bunda etkili oldu. Rusya’nın IŞİD’e karşı Suriye Ordusu’yla Özgür Suriye Ordusu’nu birleştirme fikrini ortaya atmasından sonra Fransız yetkililerin yeni bir tutum takınmaya başladığı da ifade ediliyor. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Fransa Cumhurbaşkanı Hollande arasında yapılan son görüşmede de birkaç önemli hususta anlaşma sağlandı. Bunlar; IŞİD ve cihatçı hareketlerle ilgili istihbarat paylaşımı, Fransız ve Rus uçakları arasında Suriye semalarında koordinasyon sağlanması ve operasyonların daha da hızlandırılması açısından hedeflerin paylaştırılması. Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim de Fransız yetkililerin bu konuyla ilgili duydukları memnuniyeti dile getirerek, terörle mücadele kapsamında her türlü istişareye açık olduklarını belirtti.


AÇIK İKİYÜZLÜLÜK

The Daily Star

Rusya’nın Türkiye-Suriye sınır boyuna sokulmasına Türkiye’nin gösterdiği tepki sadece bir Rus Jetini imha etmek ve IŞİD saflarında savaşanlar arasında bir huzursuzluk yaratmakla kalmadı ama aynı zamanda yaklaşık beş yıllık savaşta yer alan gurupları saran bazı efsaneleri de parçaladı. (...)


FAS IŞİD BAĞLANTILI BİR TÜRK HÜCREYİ ÇÖKERTTİ

Middle East

İletişim cihazlarına sızmaya çalışan gelişmiş teknolojik ekipmanlara sahip Türkler yakalandı. Fas içişleri bakanlığı polisin,  iletişim cihazlarına sızdığından şüphelendiği üç kişinin yakalandığını açıkladı.  Yakalananlardan ikisinin Türk oluğu ve IŞİD ile bağlantılı olmalarından şüphelenildiği bildirildi. Hükümet, Paris’te 13 Kasımda gerçekleşen saldırılardan bu yana birçok İslamcı hücrenin yakalandığını ifade etti. Yapılan resmi açıklamada son yakalanan grubun ülkenin doğusunda faaliyet gösterdiği bilgisine yer verildi. 
Hükümet tarafından yapılan açıklamada, iki Türkün ulusal Telekom şirketinin çağrılarını ele geçirdikleri ve bunu gelişmiş bir çok teknolojik cihazla yaptıkları bildirildi. 

Yapılan araştırmaların iki Türkün IŞİD taraftarı olduğunu doğruladığı bunların örgütün Suriye’nin Hama kentinde bulunan kamplarında bulundukları, ağır ve hafif silahlar konusunda eğitim aldıkları, Suriye ordusuna karşı savaşanların saflarında bulundukları ifade edildi. 
Fas Hükümetinin yaptığı açıklamada Türklerin, lojistik destekte bulunmak amacı ile örgütün kadroları ile iletişim kurduklarına vurgu yapıldı.


TÜRKİYE’DE ‘BASININ KARA GÜNÜ’

Al Hayat

Cumhuriyet gazetesi editörü ve Ankara temsilcisinin teröristlere silah taşıyan bir kamyonun resminin gazetede yayınlanması nedeni ile tutuklanarak ceza evine konulması Ülkedeki basın ve siyasi çevrelerin çoğunluğunda büyük hoşnutsuzluk ve öfkeye yol açtı. 
Aralarında gazetecilerin ve muhalif milletvekillerinin de olduğu binler gazetenin İstanbul ve Ankara’daki binası önünde gösteri yaptı.
Protestocular “özgür basın susturulamaz”, “faşizme karşı omuz omuza” ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı kastederek “hırsız Tayyib, yalancı Tayyib, katil Tayyib” gibi sloganlar attılar. Gösteriye katılanların bazıları “Basının Kara Günü” manşetli Cumhuriyet gazetesini taşıdılar.

 

ÖNCEKİ HABER

Uygulamalı ders deyip camiye götürdüler

SONRAKİ HABER

AKP bir Sünnistan hayal ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...