29 Kasım 2015 17:55

Türkiye-AB Zirvesi sona erdi: Türkiye 3 milyar Avroya AB’ye sınır bekçiliği yapacak

Paylaş

Türkiye-AB Zirvesi sona erdi. Toplantının ardından konuşan AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, alınan kararları açıkladı.

Buna göre, Türkiye-AB ortak sınırında düzen yeniden sağlanacak. Türkiye'deki Suriyeli mülteciler için 3 milyar avro aktarılacak. Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakerelerine yeniden hareket kazandırılacak. 17 no'lu fasıl müzakerelere açılacak. Diğer fasıllar için de hazırlık çalışmaları yapılacak. Anlaşmanın 2016'da uygulamaya konulması planlanıyor.

AB, sığınmacıların durumuna yönelik gelişmelere göre yardımları gözden geçirecek. Türkiye ise topraklarında kalan Suriyeli sığınmacıların çalışmalarını sağlayacak yasal düzenlemeleri yapacak. 

Müzakere kurallarını Türkiye için yeniden yazmadıklarını da vurgulayan Tusk, "Avrupa değerleri ve insan haklarına saygı" konusunu özellikle vurguladı.

DAVUTOĞLU: HER YIL İKİ KEZ TÜRKİYE-AB ZİRVESİ YAPILACAK

Brüksel'deki Türkiye-AB Zirvesi'nin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Ahmet Davutoğlu, AB ile müzakerelerin yeniden canlandırılması kapsamında 14 Aralık'ta bir faslın müzakerele açılacağını ve diğer bazı fasılların da yakında ele alınacağını söyledi.

Yüksek düzeyli ekonomi, enerji ve politika diyalogu mekanizmaları kurulacağını ifade eden Davutoğlu, "İlişkileri derinleştirecek, stratejik işbirliğini geliştirecek ve müzakere sürecini hızlandıracağız." dedi.

Başbakan Davutoğlu'nun, Türk vatandaşlarının vizesiz Avrupa seyahatlerine imkan sağlayan ve mültecileri geri kabulü taahhüt eden anlaşmayla ilgili sürecin de önümüzdeki yıl tamamlanacağını açıkladı.

Davutoğlu, "Özellikle tüm Avrupalı meslektaşlarımın aynı kıtada ve aynı ailenin üyeleri olarak Türkiye ve AB'nin aynı kadere sahip olduğu ve Türkiye'nin üyeliğinin bir kazanım olacağında mutabık kalmaları beni sevindirdi." dedi.

Mülteci krizinin ortak bir problem olduğu üzerinde de mutabık kaldıklarını dile getiren Davutoğlu, Türkiye ya da AB'nin bu krizin sebebi olmadığını fakat çözüm için birlikte hareket etmeleri gerektiğini vurguladı. 

Mülteci krizinin kesin çözümü için Suriye krizine çözüm bulunması gerektiğini de belirten Davutoğlu, aksi takdirde onlarca ortak eylem planının işe yaramayacağını vurguladı. Davutoğlu, bu konuda Suriye krizini çözemeyen BM sistemini suçladı.

AB'nin aktaracağı 3 milyar avronun Türkiye'ye değil, Suriyeli mültecilere gönderileceğini öne süren Davutoğlu, burada bir yük paylaşımından bahsedilebileceğini kaydetti. Davutoğlu, mültecilerin başka ülkelere yerleştirilmesi konusunun ise daha sonra ele alınacağını ekledi.

DAVUTOĞLU: AB'NİN TÜRKİYE'Yİ TAM ÜYE GÖRMEK İSTEDİĞİNE HALKI İKNA EDEBİLİRİM

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Avrupa Birliği'nin gerekli adımları atması ve Kıbrıs sorununun çözümü halinde Türk halkını AB üyeliği ile ilgili beklentisinin çok daha fazla artacağını söyledi.

"Türk toplumunun, Türkiye'nin AB üyeliğini desteklemeye devam ettiğini düşünüyorum." diyen Davutoğlu, AB'nin Türkiye'yi kabul edeceğine dair beklentinin ise çok düşük kaldığını ifade etti. Davutoğlu, yeni fasılların müzakerelere açılması ve vize muafiyetinin uygulamaya geçmesi halinde Türk halkının AB'ye üyelik beklentisinin çok daha fazla artacağını öne sürdü. Türk toplumunun çok dinamik, açık fikirli ve sonuç odaklı bir toplum olduğunu söyleyen Davutoğlu, son seçimde katılım oranı ve halk iradesinin parlamentoya yansıma oranının demokrasiler için bir mucize olduğunu savundu. 

Başbakan Davutoğlu, yüzde 49,5 oranında halk desteğine sahip bir başbakan olarak Türk toplumunu AB'nin Türkiye'yi üye ülke olarak görmek istediğine dair ikna edebileceğini dile getirdi. Davutoğlu, bugün bu konunda AB'de siyasi bir irade görmüş olmaktan memnuniyet duyduğunu söyledi. Davutoğlu, hükümetinin çeşitli reform paketlerini hayata geçireceğini ve AB ile müzakerelerde yeni fasıllar açmak istediklerini söyledi. Başbakan Davutoğlu, müzakerelerin gayet iyi gittiği Kıbrıs'ta önümüzdeki aylarda sorunu çözebilmeleri halinde de Türk-AB ilişkileri 'gelecekte bir rüya' değil, 'birkaç yıl içinde gerçek' olabilecek bir duruma dönüşebileceğini söyledi.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ise Türkiye ile ilişkileri son yıllarda ihmal ettikleri algısının doğru olmadığını savundu ve Türkiye ile ilk kez bir zirve toplantısının düzenlendiğini hatırlattı. Kıbrıs meselesinin çözülmesinin ilişkilere çok yardımcı olacağını vurguladı ve bu konuda da işlerin yolunda gittiğini kaydetti. (CİHAN)

 

 

ÖNCEKİ HABER

IŞİD Haziran 2014’ten bu yana 3 bin 500 kişiyi bilinen yöntemleriyle katletti

SONRAKİ HABER

Antalya film festivali’nde ilk ödüller verildi: Aylan bebek ve sansür vurgusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...